Certificaten en keurmerken zonnepanelen

 

Op welke keurmerken moet je letten bij de aanschaf van zonnepanelen? Foto: U.S. Army Environmental Command
Op welke keurmerken moet je letten bij de aanschaf van zonnepanelen? Foto: U.S. Army Environmental Command

Deze pagina is geschreven door Pim Vermeulen, van energievergelijker.com, voor onafhankelijke informatie over het vergelijken van energie.

Deze pagina is onderdeel van het dossier zonnepanelen

Als je zonnepanelen aanschaft, wil je natuurlijk het liefst panelen met een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding. Je komt verschillende keurmerken en certificaten tegen en het is voor de koper vaak niet echt duidelijk wat zo’n keurmerk of certificaat precies inhoudt. In dit artikel worden de keurmerken en certificaten beschreven die je vaak tegenkomt als je zonnepanelen met elkaar vergelijkt.

CE-markeringen / CE-certificaten op zonnepanelen

De term CE staat voor ‘Conformité Européenne’. Voor veel industriële producten die binnen de Europese Unie (EU) op de markt worden gebracht, is het verplicht om te zijn voorzien van een CE-markering. Deze markering geeft aan dat een product aan de EU-richtlijnen voldoet voor dat type product. Voor zonnepanelen is het verplicht dat deze van een CE-markering zijn voorzien, omdat zonnepanelen vallen onder de productgroep ‘Ecologisch ontwerp voor energie-gerelateerde producten’.

Geen certificaat

Door producenten en leveranciers van zonnepanelen wordt vaak gesproken over een CE-certificaat. Volgens woordenboek van Dale is de definitie van een certificaat echter: “schriftelijke verklaring; getuigschrift”. Omdat een CE-markering geen schriftelijke verklaring of getuigschrift is, kun je dus niet spreken over een certificaat. De term CE-certificaat is wat dat betreft op te vatten als misleidend.

Wie kent een CE-markering toe?

Een CE-markering dient door de producent zelf aangebracht te worden. Als het product buiten de EU is geproduceerd, moet de importeur controleren of er is voldaan aan de EU-richtlijnen voor het type product. In Nederland bestaan verschillende instanties die CE-markeringen controleren.

ISO-certificaten op zonnepanelen 

De term ISO staat voor ‘International Organization for Standardization’. De organisatie geeft op hun website aan dat ze normen ontwikkelen die informatie geven over de veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van een product. ISO-normen hebben ook vaak te maken met specifieke bedrijfsprocessen.

ISO-certificaten bij zonnepanelen

Bij zonnepanelen kom je vaak de certificaten ISO 9001 en ISO 14001 tegen. Om aan de ISO 9001-norm te voldoen moet de afdeling van een organisatie die naar kwaliteitsverbetering streeft, laten zien aan bepaalde eisen te voldoen. De ISO 14001-norm stelt eisen aan het milieumanagement van een organisatie.

Wie verzorgt de certificering?

De organisatie ISO voert zelf geen testen uit en is ook niet verantwoordelijk voor het toezicht en de naleving van hun normen. In Nederland zijn diverse organisaties bevoegd om ISO-certificaten toe te kennen. De normen worden door de NEN (Nederlandse Norm) uitgegeven.

IEC-certificaten op zonnepanelen

De term IEC staat voor ‘International Electrotechnical Commission’. Deze commissie ontwikkelt veiligheidsnormen voor elektronica en elektrische onderdelen. Waar mogelijk werkt de commissie samen met de ISO, om er voor te zorgen dat de internationale normen goed op elkaar aansluiten en elkaar aanvullen. Als er wordt gespoken over een IEC-certificaat, wordt daarmee bedoeld dat een hiervoor bevoegde partij een product op en IEC-norm heeft getest en heeft geconcludeerd dat aan de norm is voldaan.

IEC-certificaten bij zonnepanelen

Bij zonnepanelen zijn met name de normen IEC 61215 en IEC 61730 van belang. IEC 61215 geeft de kwaliteitscriteria aan waar een zonnepaneel aan moet voldoen en in IEC 61730 zijn de veiligheidsparameters vastgelegd.

Wie verzorgt de certificering?

Net als bij ISO-certificaten voert de commissie IEC zelf geen testen uit en ook de verantwoordelijkheid voor het toezicht en de naleving van hun normen ligt niet bij hen. In Nederland worden IEC-certificaten door diverse organisaties uitgegeven.

TÜV-certificaten op zonnepanelen

TÜV staat voor ‘Technischer Überwachungs-verein’. Deze Duitse goedkeuring wordt periodiek uitgevoerd en wordt als een van de meest betrouwbare testen voor zonnepanelen beschouwd. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Duitsland een van de voorlopers op het gebied van zonne-energie is. Bij een TÜV-test wordt met name gelet op opbrengst, prestaties, levensduur en veiligheid. Als er wordt gesproken over een TÜV-certificaat, betekent dit dat een bij de TÜV aangesloten organisatie het product heeft getest en goedgekeurd.

TÜV-certificaten op zonnepanelen
De TÜV-certificaten die je bij zonnepanelen aantreft hebben vaak te maken met het keuren van de panelen op de IEC 61215-norm, IEC 61730-norm en andere IEC-normen.

Wie verzorgt de certificering?

Fabrikanten van zonnepanelen moeten zelf een TÜV-certificaat aanvragen bij TÜV Rheinland. Deze bij TÜV aangesloten organisatie richt zich op certificering binnen de technieksector. Over de betrouwbaarheid bestaan echter ook twijfels. Dit komt met name doordat de fabrikanten de zonnepanelen zelf mogen aanleveren. Het kan dus mogelijk zijn dat de aangeleverde panelen verschillen van de zonnepanelen die in omloop worden gebracht, maar dit is toch nu toe nog nooit aangetoond.

RoHS-certificaten op zonnepanelen

RoHS staat voor ‘Restriction of Hazardous Substances’. Dit is een EU-richtlijn die er voor moet zorgen dat het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektronische apparatuur wordt verminderd.

RoHS-certificaten op zonnepanelen

Als je de toegekende certificaten op zonnepanelen onderzoekt, merk je dat er regelmatig wordt gesproken over een RoHS-certificaat. Er is slecht sprake van één type normering waaraan een zonnepaneel dus wel of niet kan voldoen. Dit certificaat zegt dus niets over de kwaliteit van de panelen.

Wie verzorgt de certificering?

In Nederland zijn verschillende organisaties actief die RoHS-certificaten toekennen. Zij testen of een product voldoet aan de EU-richtlijn. Als aan de richtlijnen is voldaan, wordt een door de keurende instantie opgemaakt certificaat uitgegeven.

Deze pagina is onderdeel van het dossier zonnepanelen

4 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *