Crowdfunding

Photos by Mavis - Flickr.com
Photos by Mavis – Flickr.com

Deze pagina is onderdeel van het dossier Duurzaam sparen & Beleggen. Hier kom je meer te weten over hoe je jouw geld groen laat groeien

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun geld te investeren in een crowdfundingsproject. Dit is een alternatieve wijze om een project te financieren, een manier van sociaal lenen en investeren. Crowdfunding is een mooie manier om geld op te halen voor nieuwe projecten, zonder tussenkomst van banken of andere financiële intermediairs. Dit zorgt tevens voor rechtstreeks contact tussen investeerder en projecteigenaar / ondernemer.

Duurzame crowdfundingsprojecten

Hoewel crowdfunding overal voor gebruikt kan worden, bijvoorbeeld het financieren van een musical of het ontwikkelen van een computerspel, zijn er ook veel crowdfundingsprojecten gericht op het verbeteren van de planeet. Deze projecten zijn milieuvriendelijk of hebben een sociaal-maatschappelijke meerwaarde. Wil je er zeker van zijn dat het project van jouw keuze duurzaam is, zijn er diverse websites die je op weg kunnen helpen. Oneplanetcrowd is een expliciet duurzaam crowdfundingsplatform. CrowdAboutNow is een ander bekend crowdfundingsplatform dat zich niet als duurzaam profileert, maar in de praktijk wel veel duurzame projecten financiert.

hetkanWel haalde zelf €10.000 op met een crowdfundingsactie via CrowdAboutNow, ondermeer om dossiers zoals deze te verbeteren. Het geïnvesteerde geld wordt binnen 2 jaar terugbetaald met 10% rendement.

(Advertentie)[adrotate banner=”36″]

Vormen crowdfunding

Er zijn meerdere vormen van crowdfunding. Zo kun je als investeerder, oftewel crowdfunder, rendement behalen of juist niet. We vroegen Gijsbert Koren van Crowdfunding Consultancy Douw&Koren naar de verschillen.

1) Crowdfunding zonder financieel rendement. Wil je een goed project steunen zonder daar iets voor terug te krijgen, dan investeer je in een rendementloos project.
2) Crowdfunding met financieel rendement. Wil je juist meer geld van jouw investering maken, kies dan voor een project die rendement biedt.
3) Donatie zonder tegenprestatie. Deze vorm werkt vooral bij goede doelen en kan worden gezien als een ‘gewone’ donatie.
4) Donatie met een tegenprestatie in natura. Dit kan ook een symbolische tegenprestatie zijn, maar soms is het evenveel, of juist veel meer waard, dan de inleg. Deze vorm van crowdfunding zie je vaak bij creatieve projecten als een muzikant die een cd maakt en Business 2 Consumer initiatieven, zoals de Windcentrale, die stroom van windmolens levert tegen een vast investeringsbedrag.
5) Investeringen als leningen, aandelen, omzetdeling, winstdeling en converteerbare obligaties. Deze vorm werkt vooral voor echt zakelijke voorstellen van bijvoorbeeld een MKB onderneming.

[adrotate banner=”11″]

Waarom is crowdfunding interessant?

Crowdfunding is interessant als je zelf wilt kiezen voor het te ondersteunen project. Je kiest dus zelf voor een project die volgens jou de meeste kans van slagen heeft. Daarnaast sta je dichtbij de ondernemer, omdat je hem of haar rechtstreeks steunt. Zo blijf je goed op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het project.

Krijg je altijd je geld terug?

Nee, je krijgt niet altijd je geld terug. Het gaat tenslotte om beleggingen. Als een bedrijf failliet gaat, kun je waarschijnlijk fluiten naar je investering. Let dus goed op waar je in investeert. Ga ervan uit dat je investering in de hoogste risicoklasse van de AFM valt.

Hoeveel krijg je terug bij crowdfunding?

Dit verschilt per crowdfundingscampagne, en natuurlijk van je eigen inzet. Mark Lagewaard van website CrowdAboutNow legt uit: “Je kunt investeren in aandelen/ eigen vermogen. Je wordt dan mede eigenaar van een bedrijf en hebt recht op dividend. Dat wil zeggen: als een bedrijf winst maakt, krijg je een deel van deze winst. Je kunt ook investeren in leningen/ vreemd vermogen. Je spreekt dan af dat je een bedrag aan een ondernemer leent. De ondernemer gaat hier iets mee doen en vervolgens betaalt hij het terug, met een vast rendement. Je kunt ook doneren, maar dan krijg je niets terug.”

Wat is de kracht van crowdfunding?

Crowdfunding geeft ondernemers de kans om op een relatief goedkope manier aan geld te komen, op voorwaarden die ze grotendeels zelf bepalen. Investeerders hebben de mogelijkheid om heel nauw betrokken te raken bij een project van hun keuze. Mark: “Simpel voorbeeld: een ondernemer huurt een koffiemachine om op beurzen koffie te maken. Hij verdient niet genoeg om zelf een machine te kopen binnen twee jaar. Maar het huren kost hem (onnodig) veel geld. Daarom gaat hij crowdfunden, dan kan hij de machine kopen. Doordat hij de koffiemachine nu kan kopen, is hij geen geld meer kwijt aan huur. Wat hij extra verdient, keert hij als rendement uit.”

Mark: “De kracht van crowdfunding zit bij het voorbeeld van de koffiemachine in het feit dat mensen investeren die weten van de plannen van de ondernemer. Ze huren hem zelf in om koffie te maken, omdat ze hem kennen en toch iemand nodig hadden voor het maken van koffie op een evenement, of ze vertellen anderen over de diensten van de koffiemaker.”

Tips voor het zelf opzetten van crowdfunding

Heb je een goed project bedacht en wil je de financiering rondkrijgen zonder tussenkomst van de bank? Dan is crowdfunding een goed alternatief. We geven 5 tips om een crowdfunding op te zetten voor jouw project.

1) Stel een goed plan op. Je schrijft een ondernemingsplan niet alleen voor jezelf, maar ook om investeerders te overtuigen. Zorg dus voor een concreet en pakkend plan en beloof geen dingen die je niet waar kunt maken. Verkoop geen sprookjes!

2) Kies welke vorm van crowdfunding het beste bij jou past. Wil je dat men deelt in de opbrengst of wil je ze bijvoorbeeld mede-eigenaar laten zijn? Deze keus is belangrijk voor het verloop van het crowdfunden én jouw controle op het project. Denk hier dus niet te licht over.

3) Crowdfunding is niet alleen een financiële uitdaging. Er word ook een beroep gedaan op jouw communicatie- en marketingvaardigheden. Je wil tenslotte zelf iets verkopen, zonder hulp van een financiële intermediair. Deze intermediair heeft deze kwaliteiten vaak al wel in huis. Zorg voor kennis op dit gebied!

4) Denk na over de voorwaarden die je stelt aan het crowdfunden. Mogen investeerders op korte termijn hun aandeel verkopen, of wil je juist langer de zekerheid van een investeerder?

5) Bedenk een communicatieplan. Investeerders kiezen voor een crowdfundingsproject omdat ze op de hoogte gehouden willen worden van het gesteunde project. Hoe ga je dit doen? Af en toe een tweet? Of krijgen investeerders een nieuwsbrief? Bedenk ook wat voor jou de meerwaarde zou kunnen zijn van dergelijke communicatielijnen tussen jou en investeerder.

[adrotate banner=”19″]

Verschillende platforms voor crowdfunding

Er zijn diverse platformen die crowdfundingsprojecten aanbieden, zij het niet allemaal duurzaam. Daarnaast is ook het inlegbedrag per project en website verschillend. Om het kiezen iets makkelijker te maken, hebben we een aantal platforms met start-inleg op een rij gezet voor je.
Oneplanetcrowd (alleen maar duurzame projecten). Diverse investeringsmogelijkheden
CrowdAboutNow. Investeren vanaf € 10,-
Sprowd. Investeren vanaf € 10,-
Symbid. Investeren vanaf € 20,-
Share2Start. Investeren vanaf € 25,-
Geldvoorelkaar. Investeren vanaf € 100,-
Wekomenerwel. Investeren vanaf € 250,-.

Deze pagina is onderdeel van het dossier Duurzaam sparen & Beleggen. Hier kom je meer te weten over hoe je jouw geld groen laat groeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *