Daphne Miller over gezond eten

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Gezond eten”. Hier vind je nog meer informatie

Bron: OSU Food, Agricultural and Environmental Sciences, Flickr
Bron: OSU Food, Agricultural and Environmental Sciences, Flickr

Wat is nu gezond eten? De Californische huisarts Daphne Miller leert je echt van nep te onderscheiden. Laat je bijvoorbeeld niet foppen door supermarktvoedsel met een Mexicaans vlaggetje op de verpakking, maar koop bij een Mexicaanse winkel. Koop op markten, het liefst dichtbij de plek waar het geoogst is. Probeer naast gezond eten een band te scheppen met de bodem waarop die is gegroeid. Dit komt je darmen ten goede en dat is belangrijk, want de kracht van je afweersysteem zit vooral in je darmflora zit je afweersysteem. Deze inzichten worden gesteund door de nieuwste inzichten in diëtetiek en voedingswetenschappen.

Daphne Miller: gezond van grond tot mond

[adrotate banner=”11″]Daphne Miller is een huisarts uit Californië die ontdekte dat de Mexicanen in haar praktijk opvallend vaak aan suikerziekte leden, terwijl Afro-Amerikanen vaker darmziektes hadden. Deze ziekten traden steeds op als zij van hun traditionele dieet ‘thuis’ overschakelden op het Amerikaanse gemaksvoedsel. Dat leek op hun oude eten, maar schijn bedriegt.

Ze ging op onderzoek uit en ontdekte dat Mexicanen ‘thuis’ heel andere groenten gebruiken dan in de VS en vooral veel minder bewerkt eten. De jicama, een soort aardappel die vooral in Mexico wordt gegeten, bleek ook sterk preventief te werken tegen diabetes. Ook traditionele Kameroense stamppot, ndole, bleek zeer preventief tegen darmaandoeningen. Haar onderzoek resulteerde in het fascinerende boek ‘The Jungle Effect, waarin ze bijvoorbeeld ook verklaart waardoor IJslanders niet, en Finnen wel depressief zijn.

Daphne Miller (rechts) in gesprek met vrienden. Bron: darrowsnbc,Flickr
Daphne Miller (rechts) in gesprek met vrienden. Bron: darrowsnbc,Flickr

Haar tweede boek, Farmacology, onderzoekt waarom mensen van het platteland vaak gezonder zijn dan stadsbewoners ondanks een beperkter menu, en onderzoekt ook de psychische invloed van ‘groen leven’ op gezondheid. Toch blijft ze dicht bij de grond, en wel letterlijk: de gezondheid van de bodem die je bewoont houdt rechtstreeks verband met je eigen gezondheid. Het sleutelwoord hier is: darmflora.

Lees meer

Wat dokters kunnen opsteken van boeren. Drie nieuwe benaderingen van ziekte
Tips om een vrije uitloop-mens te worden zonder stress
Vijf stappen naar een perfecte darmflora
Tuinieren, hoeksteen voor gezond en sociaal leven
Wat wij kunnen leren van gestreste managers en kippen
Zie ook ons dossier Darmflora

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Gezond eten”. Hier vind je nog meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *