De Voedselzandloper van Kris Verburgh

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Gezond eten”. Meer weten? Hier lees je nog meer over gezond eten

Kris Verburgh in een lezing over veroudering. Bron: PINC Netherlands, Flickr
Kris Verburgh in een lezing over veroudering. Bron: PINC Netherlands, Flickr

Wie wil er nu niet gezond ouder worden? De Vlaamse arts en auteur Kris Verburgh beschrijft in zijn boek De Voedselzandloper hoe. In ieder geval is dat niet: op dieet gaan, “Alle gezondheidsvoordelen tellen pas als je een dieet je hele leven volhoudt en dat lukt meestal niet.” Minder eten is ook geen oplossing. Verburgh legt boeiende verbanden tussen ons genetische verouderingsproces en onze voedingswijze. Studies tonen volgens hem aan dat ziekten als hart en vaatziekten, diabetes, botontkalking en dementie nauw samenhangen met ons voedingspatroon. Een gezonde keuze vermindert de kans op deze ziekten aanmerkelijk. Bijkomend voordeel: gewichtsverlies.

Op cellulair niveau zijn voortdurend kleine ontstekingen en bloedingen aan de gang. Het lichaam ruimt die steeds op. Suikers, verkeerde vetten, gifstoffen en verkeerde koolhydraten verstoren deze subtiele processen. Verburgh wil dat we onze lichaamseigen antistoffen activeren, bijvoorbeeld met sporenelementen, vitaminen en mineralen. Bij een tekort gaat de afweer bergafwaarts. Pijn of ongemak ontstaat pas als het vernietigingsproces al op gang is. Een suboptimale gezondheid is dus niet genoeg, je moet streven naar het optimale, om te beginnen door niet te veel te eten. Dat belast hart, vaten en organen en die moeten een heel leven mee. Verder inname van dierlijke eiwitten beperken, maar niet afbouwen. Hoe meer glycemische pieken je doormaakt, hoe meer kans op suikerziekte en hoe sneller je veroudert. Suiker doet meer kwaad dan vetten: suikermoleculen plakken aan bloedvatwanden en aan cellen die juist de afweer verzorgen.

Traditionele voedingsadviezen zoals de Schijf van Vijf noemt Verburgh verouderd. De Schijf onderscheidt geen rood van wit vlees, noch verzadigde en onverzadigde vetten. Veel dieetgoeroes vindt hij beperkt: die denken in calorieën, terwijl de vorm waarin voedingsstoffen zitten veel belangrijker is. Eiwitten zijn gezond in gevogelte en tofu en ongezond in melk en rood vlees. Suikers zijn gezond in fruit en zetmeelrijke voeding (kikkererwten, havermout), ongezond in frisdrank. Wie caloriegroepen uitsluit zoals het Atkinsdieet suikers afraadt – loopt kans op gebreksziekten. Je kunt dan gewicht verliezen, maar gezond is anders, concludeert Verburgh. Lees hieronder meer over de Voedselzandloper en gezond eten.

Is je interesse gewekt? Hier kun je het boek krijgen

Lees meer

Kris Verburgh: De Voedselzandloper
Vermijd de suikerstoot en voorkom snelle veroudering
Gezonder eten met meer vet
Waarom regelmatig geen vlees eten gezond is
Dossier Suiker

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Gezond eten”. Meer weten? Hier lees je nog meer over gezond eten

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *