Duurzaam beleggen of groen sparen? Zo maak je een goede keuze

Paul B. - Flickr.com
Paul B. – Flickr.com

Deze pagina is onderdeel van het dossier Duurzaam sparen & Beleggen. Hier kom je meer te weten over hoe je jouw geld groen laat groeien

Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer als het gaat om sparen of beleggen. Aan de ene kant wil je dat jouw geld goed terechtkomt en niet bij een foute wapenhandelaar, maar aan de andere kant wil je ook een zo hoog mogelijk rendement behalen. Voor een goede combinatie van die twee, moet je van goede huize komen om inzicht te krijgen in het financiële aanbod.

[adrotate banner=”11″]

Beleggen of sparen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: ga ik sparen of beleggen? Net als bij niet-groene spaar en beleggingsproducten geldt: bij sparen heb je geen risico dat je inleg minder groot wordt, maar heb je waarschijnlijk minder rendement. Bij beleggen is er kans op hoger rendement, maar ook kans dat de inleg minder waard wordt.

Beleggen in een groenfonds

Om zeker te weten dat jouw geld goed belegd wordt, kun je geld inleggen in een Groenfonds. Groenfondsen lenen geld uit aan milieuprojecten die door de overheid zijn goedgekeurd en onder de ‘Regeling Groenprojecten’ vallen. Zo wordt op goedkope wijze geld beschikbaar gemaakt voor innovatieve duurzaamheidsprojecten. Denk hierbij vooral aan niet-financiële zaken, zoals een windmolenpark of een woonproject in Zuid-Afrika.

Hier lees je meer over Groenfondsen.

Belastingvoordeel voor groen sparen

Eerlijk is eerlijk: je krijgt een lager rendement dan bij een ‘niet groen’ spaar- of beleggingsproduct, maar je hebt wel belastingvoordeel. In 2013 mag je namelijk tot een bedrag van € 56.420 groen sparen. Daarnaast krijg je korting op je inkomensbelasting.

Lees meer over belastingvoordeel.

Hoe begin je met duurzaam beleggen?

Stap 1: Het starten met beleggen bij een Groenfonds is niet zo heel moeilijk. Online bieden diverse banken hun verkoopwaar aan. Zo kun je in alle rust bepalen wat jouw voorkeur heeft. Jij hebt het budget, zij hebben de mogelijkheden.

Stap 2: Kies je definitief voor beleggen? Houd er dan rekening mee dat je geld kunt verliezen. Vraag jezelf van tevoren af of je er tegen kunt dat je over een tijdje minder geld hebt dan waar je mee begon.

Stap 3: Zorg dat je alleen belegt in producten die je daadwerkelijk begrijpt.

Stap 4: Als je besluit te gaan beleggen in een eerlijk product, houd er dan rekening mee dat de verhandelbaarheid van Groenfondsen minder flexibel is dan andere fondsen. Dit houdt in dat je ze minder vaak kunt verkopen. Zo moet je het ASN Groenprojectenfonds minimaal een half jaar aanhouden. Laat je dus goed voorlichten voor je start.

Stap 5: Blijf erbij! Evalueer voortdurend of jouw belegging nog steeds goed voelt, of jouw geld meer wordt of juist niet. Blijf jezelf afvragen of je het niet erg vindt of je geld verliest en of je wellicht meer rente bij een spaarrekening had kunnen krijgen.

Hoe begin je met groen sparen?

[adrotate banner=”19″]Stap 1: Vergelijk de diverse aanbieders. Ga bijvoorbeeld naar eerlijkebankwijzer.nl, een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt de elf belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen op de Nederlandse markt op duurzaamheid. hetkanWel.nl zette alvast 5 banken op een rij.

Stap 2: Heb je een keuze gemaakt en weet je welk spaarproduct het beste bij jou past? Neem dan contact op met de bank van jouw keuze en laat je nog eens goed voorlichten. Is er nog iets niet duidelijk? Vraag het! Bij sommige spaarproducten staat je geld voor langere tijd vast, dus je moet zeker weten dat het op de goede plek staat.

Stap 3: Controleer of jouw spaarrekening onder het depositogarantiestelsel valt. Is dat niet zo? Bedenk dan of je het risico wilt lopen dat je jouw geld kunt kwijtraken. Zorg dat je goed geïnformeerd wordt over de eventuele risico’s.

Deze pagina is onderdeel van het dossier Duurzaam sparen & Beleggen. Hier kom je meer te weten over hoe je jouw geld groen laat groeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *