Duurzame marketing: na de groene koplopers, nu het peloton

koploper_600

De meeste Nederlanders laten eerlijke en milieuvriendelijke producten nog steeds links liggen. Dat is eigenlijk heel logisch, want bedrijven richten campagnes voor duurzame diensten en producten vooral op groene koplopers. Maar ook niet-groene consumenten, ongeveer 80% van de markt, zijn wel degelijk bereid om duurzame keuzes te maken, zolang ze hun wensen en waarden herkennen in de marketing. Wij hebben daarom een duurzame marketingmethode ontwikkeld waarmee bedrijven, maar ook non-profit organisaties, dit grote marktpotentieel kunnen benutten.

Groene producten verkopen aan niet-duurzame consumenten

Stel je voor: de eerste horde is genomen. Je hebt financiering gekregen om een duurzaam product in de markt te zetten. Het budget is beperkt, net als de tijd. En één ding weet je zeker: duurzaamheid verkoopt, maar lang niet aan iedereen. Dus je speelt op safe, je richt je marketing volledig op groene koplopers.

Bij de meeste duurzame bedrijven is dit een realistische gang van zaken. Uit angst om geld te verbranden aan onwillige consumenten, richten ze zich op mensen met een natuurlijke interesse in duurzaamheid. Dat geeft vaak een goede start, want bedrijven die duurzame innovaties op de markt brengen, groeien veel harder dan ondernemers die vasthouden aan vervuiling en oneerlijke handel.

Ander nummer

Maar, waar groene consumenten bereid zijn om concessies te doen op prijs of bereikbaarheid, laten andere consumenten zich juist leiden door zaken als prijs, gewoonte en gemak. Hier ligt een belangrijke en vaak onbenutte kans voor duurzame ondernemers om hun afzetmarkt te vergroten.

Duurzame consumenten vormen de voorhoede van pakweg tien tot twintig procent van de totale groep consumenten. Bij haar onderzoek naar duurzaamheidscampagnes gericht op consumenten ontdekte Renee Kooger dat bedrijven de resterende tachtig procent kunnen bereiken met een andere aanpak. Niet-duurzame consumenten kun je namelijk ook onderverdelen in verschillende groepen, met verschillende wensen. Door in te spelen op hun specifieke wensen en behoeften – in plaats van ze weg te zetten als lui, onwillig of ongeïnteresseerd in het onderwerp duurzaamheid- kunnen ook zij over de streep worden getrokken en kiezen voor een milieuvriendelijk of eerlijk product. Ze dansen alleen wel op een ander nummer dan de duurzame koplopers!

Maar welk nummer? Om daar achter te komen, is het belangrijk om nieuwe consumenten te betrekken bij duurzame productontwikkeling of marketing. Helaas gebeurt dat zelden tot nooit. Wel worden duurzaamheidsexperts, gedragsspecialisten en trendanalisten ingehuurd om voorspellingen te doen over wat deze groep consumenten wil. Met weinig resultaat. De doorsnee Nederlanders beschouwt duurzaamheidscampagnes als saai, betuttelend of irritant, ongeacht de afzender van de boodschap.

groene_peloton_600

Samen grotere, groene kringen maken

Wij willen duurzaamheid juist aantrekkelijk maken voor een bredere doelgroep dan groene koplopers. Daarom praten we met zowel aanbieders van duurzame producten of diensten als hun doelgroep, en brengen we ze met elkaar in contact. Het resultaat? Een gerichte communicatiestrategie of duurzaam product, voorkomend uit de wensen van de nieuwe doelgroep plus de mogelijkheden en ambitie van het betrokken bedrijf. Het bedrijf vergroot zijn afzet en consumenten krijgen een product dat voldoet aan hun wensen.

Wil jij met jouw bedrijf ook grotere, groene kringen maken? Met onze methode voor duurzame marketing maak je gegarandeerd een vliegende start met het bereiken van nieuwe publiekssegmenten.

In grote lijnen werkt dat als volgt. Een publieksscan geeft een helder beeld waar een nieuwe markt ligt voor jouw product, vervolgens brainstormen we samen met potentiële klanten in kansrijke doelgroepen over de mogelijkheden. Daarna werken we in korte resultaatgerichte projecten, zogenaamde sprints, aan een succesvolle campagne of productinnovatie.

Wedden dat we het peloton in beweging krijgen? Wanneer zullen we beginnen?
Bel 06 26 772 474 of mail ons.

Renee KoogerRenee Kooger heeft onderzoek gedaan naar campagnes voor duurzame producten en diensten in combinatie met een doelgroepgerichte aanpak. Zij heeft een belangrijke set richtlijnen ontwikkeld voor het maken van een effectieve duurzaamheidscampagne. Renee heeft een achtergrond in de milieuwetenschappen en journalistiek. Verder heeft zij veel ervaring met het moderaten van gesprekken door haar ervaring als debattrainer en coach.


Matthijs SienotMatthijs Sienot is de oprichter van het succesvolle, duurzame journalistieke platform hetkanWel.nl dat bezoekers op een aantrekkelijke manier in contact brengt met een duurzamere levensstijl. Deze site trekt jaarlijks meer dan 2 miljoen unieke bezoekers, heeft een veelgelezen nieuwsbrief en duizenden likes op facebook. hetkanWel.nl werkt samen met vele duurzame partners als de ASN Bank en Nudge.
Matthijs is ook raadslid voor D66 Utrecht, onder andere verantwoordelijk voor Milieu en Duurzaamheid.

One comment

  1. Hai Matthijs en Renee,
    Wat leuk om jullie site te zien met vernieuwende blogs en een andere insteek voor duurzame producten. Wat ik niet kan vinden is de visie van de site en wie, wat en waarom deze info is geschreven. Of is dat de info die staat onder ‘duurzame marketing’? Zijn alle artikelen door jullie zelf geschreven?

    Ik ben nieuwsgierig en geïnteresseerd!

    Groet van Lanke Broeders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *