Energielabel voor je huis: hier moet je op letten

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Energiebesparing”. Meer weten? Hier lees je nog meer over energie besparen.

EnergielabelVerkoop of verhuur je een huis dat ouder is dan 10 jaar, dan ben je officieel sinds 1 januari 2008 wettelijk verplicht om hier een energielabel bij te leveren. Zo’n energielabel geeft aan hoe energiezuinig en milieuvriendelijk een woning is. Tot eind 2014 was het nog mogelijk om in onderling overleg een huis te kopen zonder energielabel. Sinds 2015 is een nieuw systeem ingevoerd waarbij het gemakkelijker is om een energielabel aan een huis toe te kennen. Sindsdien wordt ook gecontroleerd of een huis een energielabel heeft. Een huis verkopen zonder energielabel kan dus niet langer.

7 soorten energielabels

Er zijn 7 verschillende energielabels: A tot en met G. Een huis met label A is zuinig en milieuvriendelijk, een huis met energielabel G niet zo erg. Je kunt het label zelf aanvragen door een inspecteur in te schakelen. Die voert onderzoek uit en voorziet je huis vervolgens van een label. Dat label kost ongeveer €300 (afhankelijk van je huis en de inspecteur die je inschakelt) en is 10 jaar geldig, daarna moet je weer een nieuw label aanvragen.

Hoog energielabel krijgen

Een hoog energielabel betekent dat je huis energiezuiniger is. Dat maakt het vaak ook iets makkelijker om het te verkopen. Je kunt verschillende dingen doen om een gunstiger energielabel voor je woning te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Plaatsen van dubbel glas of voorzetramen
  • Isoleren van kruipruimtes en buitenmuren
  • Isoleren van dak of zoldervloer (bij onverwarmde zolder)
  • Kieren dichten
  • CV-leidingen in koude ruimten isoleren
  • Verwarmingsketel onderhouden en indien nodig vervangen door een HR-ketel

Het doorvoeren van deze maatregelen kost meestal geld. Het kan de moeite lonen om te informeren of er subsidies verstrekt worden. In veel gevallen wordt er subsidie gegeven op maatregelen die ervoor zorgen dat het energielabel verbetert.

Bezwaar tegen energielabel

Het kan zijn dat je na de inspectie een energielabel krijgt waar je het niet mee eens bent. Dien dan een klacht in bij Energielabel Klachten. Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan is het altijd mogelijk een klacht in te dienen via De Geschillencommissie.

Bron: Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Geschillencommissie, Energielabel Klachten, Rijksoverheid

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Energiebesparing”. Meer weten? Hier lees je nog meer over energie besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *