Subsidies voor energiebesparing en andere financieringsmogelijkheden

Deze pagina is onderdeel van ons Dossier Energiebesparing. Lees hier alles over welke energiebesparende maatregelen het meeste geld opleveren, wat de makkelijkste bespaartips zijn en nog veel meer.

Zonnepanelen_zonnefabriek_180Een zonneboiler met warmtepomp, een flink oppervlak aan zonnepanelen, goede isolatie en een hoogrendementsketel: er zijn veel manieren om te besparen op de energiekosten. Een belangrijk nadeel van die maatregelen is dat ze behoorlijk kostbaar zijn en dus niet zomaar allemaal uitgevoerd kunnen worden. Je hoeft kosten voor dergelijke verbeteringen echter niet altijd volledig zelf te betalen; er zijn ook speciale subsidies of financieringsmogelijkheden.

[adrotate group=”4″]

Energiesubsidiewijzer
Subsidies worden niet alleen landelijk verstrekt, maar ook per regio. Om te kijken welke subsidies in jouw regio worden verstrekt, gebruik je Energiesubsidiewijzer.nl. Hier vul je in of je huurder of eigenaar bent en geef je aan waar je woont. Vervolgens krijg je een overzicht van de geldende subsidies. In Friesland wordt nog tot 2015 (of wanneer het subsidiepotje leeg is) subsidie verstrekt op energiebesparende maatregelen, volgens de Friese Energiepremie voor woningeigenaren. Deze subsidie kan oplopen tot €350. Ook in Overijssel en Amsterdam worde dergelijke subsidies verstrekt. Let altijd goed op de voorwaarden; in sommige gevallen moet je de werkzaamheden uit laten voeren door een erkend bedrijf en in praktisch alle gevallen moet je eerst goedkeuring krijgen en mag je daarna de werkzaamheden pas uit laten voeren.

Energieb