Een lagere energierekening met zonneboiler en warmtepomp

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Energiebesparing”. Meer weten? Hier lees je nog meer over energie besparen.

Foto: Max Baars
Foto: Max Baars


Als het gaat om duurzaam wonen, dan komen termen als ‘zonneboiler’ en ‘warmtepomp’ vaak naar voren. Maar wat is een zonneboiler en wat doet een warmtepomp? En zijn ze geschikt voor jouw huis? Wij leggen je uit hoe het werkt.

Je huis verwarmen kan op veel verschillende manieren. Daarvoor heb je tegenwoordig lang niet altijd meer een cv-ketel nodig. Je kunt ook zonneboilers en warmtepompen gebruiken. Een zonneboiler is een systeem met een zonnecollector en een voorraadvat. De zonne-energie die met behulp van de zonnecollector ‘gevangen’ wordt, wordt gebruikt om het water in het voorraadvat te verwarmen. Dit kan tot wel 45% aan gas besparen.

Plaatsing van een zonneboiler

Een zonneboiler kan in bijna elke woning geplaatst worden. In de meest ideale situatie beschik je over een plat dak of een schuin dak dat gelegen is op het zuiden en een hellingshoek heeft van 36 graden. Je hebt ongeveer 2,5 vierkante meter dakoppervlak nodig en liever geen schaduw in de buurt. Daarnaast moet het dak natuurlijk sterk genoeg zijn om de zonnecollectoren te dragen. Binnen heb je een cv-ketel nodig met NZ-keurmerk (Naverwarming Zonneboilers). Zo’n ketel zorgt voor extra verwarming als de zonnecollectoren niet voldoende warmte produceren.

Het NZ keurmerk wordt uitgegeven door Gaskeur, een dochterbedrijf van KIWA. Gaskeur is een betrouwbare partij die een onafhankelijke organisatie inschakelt om CV-ketels te keuren en bijbehorende keurmerken toe te kennen. De unieke eigenschap van een CV-ketel met het NZ label is dat deze CV-ketels om kunnen gaan met een hogere inlaattemperatuur, warmer water dat de CV-ketel in gaat om na te verwarmen. Reguliere CV-ketels kunnen dit niet (goed) aan. Lees er meer over op huisfocus.nl.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam energiesysteem die onbenutte warmte uit de omgeving omzet in warmte die wel benut kan worden. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld warmte uit de bodem omzetten in warmte die via het cv-systeem gebruikt kan worden. Het principe is te vergelijken met een koelkast; de warmte wordt uit de koelkast gehaald en afgegeven in de ruimte waarin de koelkast staat. De warmte uit de lucht, water of de aarde wordt via de warmtewisselaar naar de waterpomp gevoerd. Daarin zit een vloeibaar koudemiddel dat de warmte opneemt en verdampt. Vervolgens zorgt een tweede warmtewisselaar ervoor dat de warmte, die inmiddels samengeperst is, in het verwarmingssysteem terecht komt. Ook dit bespaart gas.

Een warmtepompinstallatie is vooral geschikt voor goed geïsoleerde huizen; anders moet de warmtebron zo groot zijn, dat de kosten van de investering niet meer opwegen tegen de opbrengsten.

Combinatiesysteem

Wie zijn woning ├ęcht duurzaam wil verwarmen, kan kiezen voor een combinatie van een zonneboiler en warmtepomp. De zonneboiler verwarmt water dat vervolgens niet meer door de warmtepomp verwarmd hoeft te worden, wat betekent dat de pomp minder elektriciteit verbruikt.

Wat kost het?

De kosten voor een warmtepomp, zonneboiler of combinatie zijn afhankelijk van je woning. Een warmtepompinstallatie die het hele huis verwarmt kan al snel tussen de 10.000 en 22.000 euro kosten. Een zonneboiler is voordeliger; de aanschafkosten daarvan beginnen – inclusief installatie – bij 1.500 euro.

Er bestaat ook een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp verwarmt je huis in samenwerking met een gasgestookte CV ketel. De prijs hiervoor ligt rond de 5.000 tot 7.000 euro.

Een warmtepomp is vooral rendabel als je een nieuw huis bouwt. Een warmtepomp werkt namelijk het beste met Lage Temperatuurverwarming. Dan wordt je huis warm gehouden met vloer- en wandverwarming of speciale radiatoren die minder warm water (55 graden C) nodig hebben dan reguliere radiatoren (80 graden C).

Bron: Vereniging Eigen Huis, MilieuCentraal

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Energiebesparing”. Meer weten? Hier lees je nog meer over energie besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *