De beste aanbieders groene stroom

aanbieders groene stroom
Er komen steeds meer aanbieders groene stroom bij. Als consument kun je steeds bewuster kiezen voor een stroomabonnement dat bij jou past. Maar welke overwegingen zijn belangrijk? En bij welke aanbieders groene stroom kan je terecht? hetkanWel maakt je keuze gemakkelijker met overwegingen en een lijstje van aanbieders groene stroom.

Overwegingen die je helpen om een goede keuze te maken tussen alle aanbieders groene stroom

Overweging 1: Ga je voor klein en fijn, of breed en groot?

Er zijn energieleveranciers die alleen maar groene stroom leveren. De meeste, vaak grote leveranciers, hebben groene stroom als optie in een veel breder pakket. Als je kiest voor niet 100% groene bedrijven, ondersteun je dus indirect ook de productie van grijze stroom. Anderzijds, misschien stimuleert jouw keuze voor groene stroom een grote leverancier om te vergroenen.

Overweging 2: Stimuleer je nieuwe groene stroom of kies je voor groencertificaten?

Lang niet alle aanbieders groene stroom wekken zelf groene stroom op, maar betalen voor groencertificaten. Deze komen vaak uit het buitenland en zijn gebaseerd op stroom van waterkrachtcentrales in Scandinavië die al tientallen jaren bestaan. Het nadeel is dat er een overschot aan certificaten bestaat, en ze spotgoedkoop zijn. Energiebedrijven kunnen dus hun stroom “vergroenen” zonder dat ze echt investeren in groene stroom. Deze groene stroom met buitenlandse groencertificaten wordt ook wel “sjoemelstroom” genoemd.

Overweging 3: Kies je voor biomassa of zon en wind?

Sommige aanbieders groene stroom betrekken hun groene stroom vooral van het bijstoken van biomassa in kolen en gascentrales. Dat is CO2-neutraal, maar net als bij groencertificaten biedt dit weinig stimulans voor nieuwe groene-stroomprojecten. Groene stroom uit zon en wind levert sneller nieuwe investeringen op.

Overweging 4: Wek je zelf groene stroom op, of koop je het in?

Of je zonnepanelen op je dak laat leggen of een “urban windmill” installeert — zelf je groene stroom opwekken is makkelijker dan je misschien denkt. De rendementen worden ook steeds beter. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld goedkoper en efficiënter geworden en gaan langer mee. De terugverdientijd ligt rond de tien jaar. Ook kun je tegenwoordig een stukje windmolen kopen en zo je eigen windenergie opwekken met de Windcentrale.

De beste aanbieders groene stroom

Hieronder vind je 5 goede aanbieders groene stroom. Elk van deze bedrijven is volledig groen.

De gegevens voor deze 5 aanbieders groene stroom zijn afkomstig van WISE. Deze consumentenorganisatie analyseert energiebedrijven aan de hand van verschillende criteria. Naast de stroometiketten kijkt de organisatie ook naar de ontwikkeling van de totale stroommix: investeert het bedrijf in nieuwe groene stroom? Ook is belangrijk dat het bedrijf geen sjoemelstroom verkoopt: dit is stroom op basis van groencertificaten uit het buitenland, met name van waterkrachtcentrales die al tientallen jaren bestaan. Deze sjoemelstroom is “vergroend” met certificaten, maar draagt niet daadwerkelijk bij aan de productie van nieuwe groene stroom.

Qurrent

Qurrent is een initiatief van Stichting Doen en de Natuur- en Milieufederaties. Het resultaat is een landelijke energiecoöperatie die helpt met het opwekken en besparen van energie, zonder hierbij te streven naar maximale winst. Idealiter wekt elke klant van Qurrent evenveel energie op als er verbruikt wordt, bijvoorbeeld door te participeren in het windpark of zonnepark of door zelf zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Overstappen? Bekijk hier hoe je makkelijk kan overstappen naar Qurrent.

Greenchoice

Greenchoice levert stroom die wordt opgewekt uit zon, wind, water en biomassa. De stroom is volledig groen opgewekt. Het door Greenchoice geleverde gas is bosgecompenseerd. Zeventig procent van de energie die Greenchoice levert is afkomstig uit Nederland, in 2020 zou dit 100% moeten zijn.

Overstappen? Bekijk hier het aanbod van Greenchoice.

Windunie

Windunie voerde vorig jaar ook al de lijst met meest duurzame stroomleveranciers aan. Het is een coöperatie van windmoleneigenaren uit heel Nederland. Samen leveren ze ongeveer 20% van de totale energiebehoefte. Hiermee zijn de leden van Windunie samen de grootste producent van windenergie in Nederland. Alle door Windunie geleverde stroom is afkomstig van windmolens.

Huismerk Energie

Huismerk Energie biedt 100% groene, lokale energie. Het bedrijf koopt energie in bij lokale energiebronnen in Nederland en kiest hierbij alleen voor duurzame energie uit wind, zon, water en biomassa.

Pure Energie (Voorheen Raedthuys)

Pure Energie levert energie die opgewekt is uit duurzame bronnen, zoals de zon en wind. Alleen energie die ook daadwerkelijk zelf wordt opgewekt, wordt door het bedrijf geleverd. Bovendien kun je zelf bepalen waar jouw energie vandaan komt.

Waarom overstappen via bovenstaande links?
Als je overstapt naar Qurrent of Greenchoice via één van de links in dit artikel, krijgt hetkanWel een kleine commissie van deze bedrijven. Met de overstap ondersteun je ons in de verspreiding van groen en eerlijk nieuws, en lever je dus een bijdrage aan een mooiere en duurzamere samenleving.

Andere aanbieders groene stroom

Bijna alle energieleveranciers hebben tegenwoordig een pakket met groene stroom, maar een aantal aanbieders groene stroom verdienen speciale aandacht.

VandeBron

VandeBron is een jong energiebedrijf dat producenten van groene stroom direct koppelt aan consumenten. Je bepaalt zelf waar je energie vandaan komt, grote energiebedrijven zoals Essent en Nuon komen er niet meer aan te pas. De prijs van de elektriciteit ligt niet vast. De producenten kunnen zelf hun eigen tarief bepalen, en klanten kunnen daar op intekenen of niet. Lees hier meer over VandeBron.

Hollandse Wind (Eneco)

De stroom van dit Eneco-pakket komt voor 100% uit Nederlandse windparken. Ook de andere pakketten die Eneco in Nederland levert zijn groen. De op andere wijze opgewekte stroom, met name van aardgas, wordt blijkbaar in het buitenland geleverd. Eneco Ecostroom bestaat voor 84,6% uit waterkrachtstroom. In 2030 wil Eneco alleen nog maar groene energie aanbieden. De afgelopen zes jaar halveerde het bedrijf de CO2-uitstoot van zijn stroommix. Eneco wordt daarom gezien als de groenste van de grotere energiebedrijven.

Groene Stroom van Essent

Essent haalt 41% van zijn groene stroom uit de bijstook van biomassa en 39% uit wind. Daarnaast wordt nog eens 20% opgewerkt door middel van water. Groene stroom van Essent wordt voor meer dan 80% opgewekt in Nederland en de Windstroom van het bedrijf is voor 100% afkomstig van Nederlandse molens.

Windcentrale

De Windcentrale haalde in 2012 7 miljoen euro op bij consumenten en kocht daarmee twee windmolens. Het was daarmee wereldwijd het op één na grootste crowdfundingsproject ooit. Bijzonder bij de Windcentrale is dat consumenten mede-eigenaar worden van een windmolen. Met deze winddelen krijg je 16 jaar lang voordelig groene stroom van jouw eigen windmolen. Inmiddels heeft de Windcentrale maar liefst negen windmolens: de Grote Geert, de Jonge Held, het Rode Hert, de Ranke Zwaan, de Witte Juffer, De Bonte Hen, de Trouwe Wachter en de Blauwe Reiger.

Boerderijstroom

Nederlandse boeren en bedrijven die een windmolen hebben of veel zonnepanelen op het bedrijfsdak hebben liggen, leveren hun overschot aan elektriciteit via boerderijstroom aan gewone consumenten. Je kunt zelf selecteren van welke boer of welk bedrijf je stroom wilt ontvangen. Greenchoice regelt de administratieve afhandeling.

Andere aanbieders groene stroom met groene certificaten

De meeste andere aanbieders kunnen groene stroom leveren door het kopen van groencertificaten. Voorbeelden zijn de Nederlands Energie Maatschappij en Oxxio. Reken er wel op dat het hier vaak om “sjoemelstroom” gaat.

Lokale aanbieders groene stroom

Op lokaal niveau gebeurt er veel op het gebied van groene energie en zijn ook veel aanbieders groene stroom te vinden. Hier noemen we een paar van deze lokale initiatieven. Aanvullingen zijn altijd welkom. Mail je suggesties naar: redactie@hetkanWel.nl.

Noordelijke Lokaal Duurzaam (NLD)

NLD is een duurzame coöperatieve energieleverancier in het noorden van Nederland. Ze willen de productie en levering weer in eigen hand nemen. NLD ondersteunt op dit moment al 48 lokale energiecoöperaties. Bekijk hier hoe je je kan aansluiten bij één van de lokale initiatieven.

Grunneger Power

Grunneger Power is één van de initiatieven die stroom en gas leveren via NLD. De winst die ze maken wordt geïnvesteerd in lokale duurzame projecten in Groningen. Lees hier meer.

Top 3 minst duurzame energiebedrijven

WISE komt op basis van de stroometiketten van 2013 op de volgende top 3 van minst duurzame energiebedrijven:

1. Main
2. NUON
3. Atoomstroom

Opvallend is dat deze bedrijven ook weinig tot geen informatie verstrekt hebben over de levering, productie, inkoop en investeringen van hun bedrijf. Het gebrek aan medewerking zorgde er echter niet voor dat er geen beoordeling werd geveld over de betreffende energieleveranciers.

Ook de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu voerden onderzoek uit naar de duurzaamheid van energiebedrijven. Zij concludeerden dat energiereuzen als Essent en Nuon slecht scoorden op duurzaamheid, terwijl zij vanwege het aantal klanten dat ze hebben, een grote positieve invloed zouden kunnen hebben op het verduurzamen van de energievoorziening in Nederland.

Tips

(1) Bij WISE Nederland kun je alle stroometiketten van aanbieders groene stroom bekijken. Helaas zie je alleen gegevens van het hele bedrijf, dus niet specifiek voor een groene-stroompakket.
(2) Sommige energieleveranciers bieden ook “groen gas”. Dit is gewoon aardgas, maar de energieleverancier stimuleert ofwel de productie van biogas, ofwel compenseert de co2-uitstoot op andere manieren.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *