Feiten over voedselverspilling

Voedselverspilling

Voedselverspilling is een groot probleem. Terwijl wij in Nederland jaarlijks 100.000 vrachtwagens aan eetbaar voedsel weggooien, hebben 870 miljoen mensen wereldwijd juist veel te weinig te eten. 14% van het eten dat wij kopen belandt in de prullenbak terwijl 1 op de 8 mensen in de wereld honger heeft. Daarnaast is voedselverspilling alles behalve duurzaam. Als de consument voedsel koopt in de winkel is 85 tot 90 procent van de uiteindelijk benodigde energie eerder in de keten gebruikt.

Met voedsel gooi je dus niet alleen geld weg, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken. Met een kilo voedsel die je weggooit, gooi je eigenlijk 1,5 liter benzine weg (bron: Milieu Centraal).

De gemiddelde Nederlander gooit per jaar 47 kilogram vast voedsel weg. Dit staat gelijk aan:

 • 13,6% van al het voedsel dat we consumeren
 • 150 euro per persoon per jaar in de prullenbak gooien
 • 0,8 miljard kilo voedsel per jaar dat in Nederland niet geconsumeerd wordt

Bron: Factsheet Voedselverspilling

Om je een indruk te geven hoeveel we verspillen:

 • Uitgedrukt in aardappels betekent dit dat je op een oppervlakte zo groot als de gehele gemeente Amsterdam aardappels kunt poten om vervolgens de volledige oogst de prullenbak te gooien.
 • Of in pakken suiker uitgedrukt een rij van Groningen tot aan Zuid-Frankrijk en terug kunt vormen en weggooien.
 • Of, uitgedrukt in broden, jaarlijks één compleet brood aan elke inwoner van Maastricht kunt geven om vervolgens niet te consumeren.
 • Dranken, zoals melk, bier en sapjes worden hierbij nog niet eens meegerekend!

Wat kun je zelf direct doen tegen voedselverspilling?

 1. De maatbeker: Meet hoeveel rijst, pasta of noodles je nodig hebt zodat je nooit te veel kookt.
 2. Koop producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten: Vrijwel iedereen die voor het schap met melk staat en de keuze heeft tussen twee pakken, één waarvan de houdbaarheidsdatum over drie dagen verstrijkt en één waarvan de houdbaarheidsdatum over een week verstrijkt, kiest voor het langst houdbare pak. Maar wat als je van plan bent de melk sowieso binnen drie dagen te consumeren? Ga voedselverspilling tegen en koop voor de verandering eens het stukje fruit met het plekje of het minder lang houdbare pak melk.
 3. Do it yourself: Start met je eigen moestuin of stadsbalkon en verbouw je eigen groeten, fruit en kruiden.
 4. Schaf bakjes aan en gebruik je kliekjes voor de lunch van de volgende dag.
 5. Composteer zelf je bedorven voedsel zodat je het kan hergebruiken als mest voor de tuin.
 6. Weest realistisch wanneer je boodschappen doet: Maak lijstjes zodat je alleen koopt wat je ook daadwerkelijk nodig hebt.
 7. Consumeer bewust wanneer je uit eten gaat: Durf te vragen om een doggy bag om verspilling te voorkomen.
 8. Verwar de THT-datum niet met de TGT-datum. Producten, zoals vers vlees en zuivel, die over de ‘Tenminste te Gebruiken Tot’ (TGT) datum heen zijn, kunnen niet meer geconsumeerd worden. Daarentegen, wanneer een product als hagelslag de ‘Tenminste Houdbaar Tot’ (THT) datum overschreden heeft, is het vaak nog prima te consumeren. Gebruik daarom altijd je eigen zintuigen om te bepalen of een product nog te consumeren is of niet.
 9. Weet waar je welke groenten moet bewaren om de houdbaarheidsperiode te rekken.
 10. Weet wat je wel en wat je niet kunt invriezen.
 11. Ken je voedselafdruk zodat je weet hoeveel je daadwerkelijk verspilt.

Meer initiatieven & informatie

 • Milieu Centraal. Doe de weggooitest hier en kom er achter hoeveel je zelf weggooit.
 • De restaurants van Instock koken met ingredienten die anders zouden zijn weggegooid en zetten zo voedselverspilling, letterlijk, op de kaart.
 • Feeding the 5000 is een wereldwijde campagne waarbij duizenden mensen tegelijk kosteloos genieten van voedsel dat anders in de vuilnisbak verdwijnt.  Twitter: @Feeding5k
 • FoodGuerilla is het nieuwe platform van NCDO dat verschillende initiatieven op het gebied van voedselzekerheid steunt en verbindt. Enkele initiatieven die aangesloten zijn bij dit platform: Kromkommer, Too good to waste, thuisafgehaald.nl. Twitter: @FoodGuerrilla
 • De Youth Food Movement is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Twitter: @YouthFoodMvmnt
 • FUSIONS is een Europees samenwerkingsverband van onder meer universiteiten, consumentenorganisaties en bedrijven. Zij gaan voor een efficiënter gebruik van hulpbronnen en een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling in de keten. Twitter: @ EU_FUSIONS
 • In het No Waste Network werken overheid en bedrijfsleven samen aan minder voedselverspilling.
 • Doelstellingen van de Rijksoverheid ten aanzien van minder voedselverspilling.

Deze pagina is onderdeel van ons Dossier Voedselverspilling. Lees hier meer over voedselverspilling

6 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *