Gezonde vetten

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Gezond eten”. Meer weten? Hier lees je nog meer over gezond eten

Bron: jennifervagios, Flickr
Bron: jennifervagios, Flickr]

Obesitas is een van de snelst groeiende kwalen in de westerse wereld, maar die kwaal ontstaat niet door de consumptie van vet. Zoals altijd gaat het om de mate waarin. Gezond ‘vet’ word je met bijvoorbeeld olijven, avocado’s en ghee (gezuiverde boter). Vet eten, vooral van plantaardige oorsprong, is vaak heel dat gezond. Vetten zijn een basisonderdeel van elke voeding en vormen daarnaast een energiereservoir voor de lange termijn. Maken vetten dik? Wie voldoende beweegt en de juiste ‘smeermiddelen’ inneemt, hoeft zich geen zorgen te maken. Wanneer wel? Daar is al veel over bekend: een combinatie van aanleg, weinig bewegen, transvetten en geraffineerde suikers kan redelijk fataal uitpakken.

Goede en slechte vetten

[adrotate banner=”11″]

Bron: macvouty, Flickr
Bron: macvouty, Flickr

Een slecht onderbouwd Amerikaans onderzoek uit 1960 heeft hele volksstammen een afkeer bezorgd van vet. Lange tijd is gedacht dat vet eten dikke mensen oplevert, maar zo één op een zit de menselijke spijsvertering niet in elkaar. En verschillende mensen reageren totaal anders op dezelfde voedingsmiddelen. Het ideale voedingspatroon is waarschijnlijk individueel bepaald, net als het ideale afslankdieet.

Het goede nieuws is dat je van vet niet dik wordt. Vet is een natuurlijke en stabiele leverancier van energie. Wel is belangrijk, hierbij goede van slechte vetten te onderscheiden. Vet dat maar enigszins ranzig of bedorven is, moet je direct weggooien, om daar mee te beginnen. Bedorven vet triggert vele ontstekingsreacties in het lichaam en kan tot blijvende schade leiden aan botten en organen.

Oxidatie is een vorm van bederf. De meeste plantaardige vetten oxideren bij verhitting en worden daardoor feitelijk giftig. Dit geldt zeker ook voor transvetten. Dit zijn chemisch bewerkte vetten uit de voedselindustrie die vaak kunstmatig gehard zijn. Denk aan frituurvet en margarine. Wil je bakken en braden, gebruik dan kokosolie, ghee (gezuiverde boter) of varkens- of runderreuzel. Voor koud gebruik, in salades e.d. zijn plantaardige vetten ideaal. Hieronder meer info over goede en slechte vetten.

Zonder cholesterol kun je niet leven
Vijf plantaardige en gezonde alternatieven voor melk van de koe
Olijfolie, gezond en lekker
Reuzel en vier andere vetten die goed voor je zijn

Helende vetten

Indiase olietherapie (Shirodhara). Bron: The Boulders, Flickr
Indiase olietherapie (Shirodhara). Bron: The Boulders, Flickr

Bepaalde vitamines, zoals A, neemt het lichaam alleen maar op als die ingebed zijn in vet. Maar in goede vetten zitten nog veel meer gezonde stoffen. De bekendste is zonder twijfel de omega-vetzuren in visolie. But there’s more to it. Zo blijkt dat op de Balkan prostaatkanker bijna niet voorkomt omdat oude mannetjes daar altijd kauwen op pompoenpitten. Olijfolie is goed voor je botten, en ook hartproblemen, depressie en zelfs rimpels zijn te ondervangen met goede vetten.

Kokosolie is nog zo’n topper. Indiërs smeren het op huid en haar en het maakt niet voor niets deel uit van tal van cosmeticaproducten. Het breekt ook buikvet af, wat fijn is voor afslankers en het oxideert nauwelijks bij verhitting, wat deze olie ideaal maakt voor frituren. Altijd al afgevraagd waarom oudere Aziaten vaak zo’n glanzende huid en mooi haar hebben? Het zou zomaar kunnen komen van de kokosolie.

Met olie wordt gemasseerd, en er bestaat ook een eeuwenoude Indiase techniek, shirodhara. Hiermee wordt lauwwarme olie vanuit een kruik op iemands hoofd gegoten in een constante stroom. Het schijnt te helpen tegen migraine, sinusitis, slapeloosheid, hoorproblemen en tinnitis.
Hieronder het goede van vele helende oliën.

Eten waarmee je de honderd kunt halen: pompoenpitolie
Visolie houdt je natuurlijk jong
Plantaardige vetten zijn effectief tegen prostaatkanker
Eet je rimpelvrij, vijf tips
Meer avocado is beter
Olijfolie is goed voor de botten
Avocadodieet geeft flink grotere kans op IVF-succes
Mediterraan dieet verkleint de kans op hartproblemen
Minder depressief dankzij olijven en vis
Mediterrane eters worden gemakkelijker zwanger

Slank met vetten

[adrotate banner=”19″]

Bron: mikebaird, Flickr
Bron: mikebaird, Flickr
Vind je dit dossier van goede kwaliteit? Geef ons dan een plusje of like ons, rechtsboven op deze pagina. Dan kunnen nog meer mensen deze informatie vinden. Dank je wel, alvast!

Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, vetten kunnen je slank maken. Het meest evident is dit met kokosolie. Dit bevat het vetafbrekende laurinezuur. Onderzoekers die op Okinawa het dieet analyseerden van de vele kerngezonde ouderen daar, ontdekten at het eten van deze nogal slanke mensen ‘bijzonder vettig’ was.

Je kunt je afvragen wat mensen dan wel dik maakt, als het niet door vet komt. Het antwoord is: hun totale voedings- en leefpatroon. Een combinatie van veel dierlijk vet en transvetten, veel bewerkt voedsel, veel geraffineerde suikers, weinig plantaardige, vezelrijke voeding en weinig beweging: dan loop je aardig kans op overgewicht, gesteld dat die aanleg in hun gestel zit. Bij de meeste mensen is die aanleg wel min of meer aanwezig. In het andere geval worden ze alleen maar ziek.

Over wat in de genoemde vetten, je dan slank maakt, vallen vele ingewikkelde biochemische verhalen te vertellen. hetkanWel legt die zo begrijpelijk mogelijk uit. Laat die griezelige fabrieksvetten in goedkope koek en gebak en frituurvet staan, en koop een prachtige fles dure olijfolie als een goede wijn, of geurige notenoliën die je snel opmaakt voor ze ranzig worden. Dingen die snel bederven zijn eerder goed te noemen; het betekent dat er geen kunstmatige toevoegingen in zitten.

Meer lezen
Vijf vette dingen die je niet vet maken
Het ideale dieet is vet
Onderzoekers maken chocolade met de helft minder vet
Dit supervoedsel helpt om af te vallen
Hete pepers eten tegen bierbuik
Minder buik is beter voor je brein
Vier verrassende natuurlijke vetverbranders

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Gezond eten”. Meer weten? Hier lees je nog meer over gezond eten

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *