Groen op vakantie

Foto: Femke Stroomer

Door Femke Stroomer

Toerisme is wereldwijd één van de snelst groeiende industrieën en daarmee ’s werelds grootste werkgever. Dat is prachtig maar niet altijd even goed voor het milieu. Wereldwijd veroorzaakt toerisme 9% van de uitstoot van kooldioxide (CO2). Ook veroorzaakt de sector problemen over de hele wereld met afval, water, energie, natuur, landrecht en arbeidsomstandigheden. Om meer rekening te houden met de natuur, het milieu en de lokale bevolking geeft hetkanWel tips voor alternatieve manieren van reizen en vakantie vieren.


Dit dossier kent de volgende secties:

8 top ideeën voor een groene en alternatieve vakantie

 

Wordt het niet eens tijd om op een alternatieve manier vakantie te vieren? hetkanWel geeft je acht tips om groener, eerlijker en leuker op vakantie te gaan.

1. In plaats van met de auto of het vliegtuig naar de Costa’s, pak eens de trein. Voor twee tientjes zit je in Düsseldorf of voor 70 euro in Milaan. Vanuit Amsterdam is er een dagelijkse rechtstreekse verbinding naar Moskou. Oké je doet er wat langer over dan met het vliegtuig -dag twee ben je pas in Warschau- maar de reis van drie dagen is absoluut avontuurlijk.

2. Welke vervoer je ook pakt, je kunt de klimaatuitstoot van je reis compenseren. Tegenwoordig is dit heel eenvoudig. Bij veel luchtvaartmaatschappijen of reisorganisaties kun je dit aanvinken bij het online boeken. De calculator berekent je CO2 uitstoot aan de hand van de afgelegde kilometers en investeert jouw bijdrage in projecten die CO2 uitstoot reduceren. Zoals duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden of de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd.

3. Ecolodges zijn niet alleen een verademing voor de natuur, vaak ook voor de bezoeker. Een mooi voorbeeld is het Ice Hotel in het Zweedse deel van Scandinavisch Lapland. Het hele hotel is, met oog voor design, gemaakt van ijsblokken en sneeuw. Overnachten doe je 200km ten noorden van de Pool Cirkel op een heus ijsbed.

4. Doe onderzoek in een tropisch regenwoud. Ga Engelse les geven in China, organiseer theaterworkshops met straatkinderen in Brazilië of tel schildpadden in Mexico. Tot aan de meest exotische bestemmingen is er vrijwilligerswerk te vinden. Ben je graag met je handen bezig? Help een school of weeshuis bouwen of doe archeologische opgravingen.

5. Probeer eens te liften of mee te rijden. Liften is lekker goedkoop, milieuvriendelijk en kan heel gezellig zijn. Naar bijna alle Europese landen is online een lift te vinden. Je betaalt vaak een deel van de benzinekosten aan degene die een plekje in zijn auto aanbiedt. Je kunt natuurlijk ook ouderwets je duim opsteken.

6. Ga fietsen! Van het mergellandschap tot in de uitgestrekte graaslanden van Groningen via het Fietserspad, het broertje van het Pieterpad, de bekende wandelroute van Limburg tot aan de Wadden. De fietsroute is 574 km lang en afhankelijk van je conditie kun je hier een korte of een heerlijk lange week vakantie van maken.
Onderweg kun je kennis maken met de biologische boeren in het land. Stichting Van Eigen Erf heeft fietskaarten ontwikkeld met routes naar biologische boer- en tuinderijen in twaalf provincies. Nederland te koud of te nat? Fietsvakanties kun je overal houden en zijn een uitstekende manier om in contact te komen met de lokale bevolking.

7. Ben je hotels waar de inrichting niets verraadt over het land waar je verblijft beu, kies dan voor een verblijf bij een local in huis. Je leert over de lokale cultuur en voelt je minder toerist. Om het echte leven in de stad te ervaren, hoef je niet zomaar aan te bellen maar kun je gericht opzoek naar een bed of bank op websites als Like-a-local, couchsurfing of AirbnB. Op Like-a-local kun je niet alleen een slaapplaats regelen maar ook een leuke activiteit zoals een boot- of kroegentocht met een local als gids. Heb je geen budget, kies dan via Couchsurfing voor een plekje op de bank bij iemand in een vreemde stad.

8. Natuurlijk zorg je altijd dat je de plek die je bezoekt net zo netjes achterlaat als je ‘m aantrof. Maar je kan wat extra’s doen. Besteed je vakantiedagen eens om met een groep een strand, de oceaan of een stuk natuur op te ruimen. Er zijn enthousiaste initiatieven te vinden die mensen mobiliseren om samen aan de slag te gaan, zoals Doe mee, verlos de zee!, Duik de Noordzee schoon en de Envirotrek in de Alpen.

Meer info:

Keurmerken voor locaties en accommodaties

 

Ook als vakantieganger kan je rekening houden met het milieu, de natuur en sociale omstandigheden van je vakantie. Let bij het boeken op keurmerken en labels.

Zoek de bloem bij hotels en campings. Vaak zijn campings en toeristische accommodaties gelegen in een mooie maar kwetsbare omgeving. Afvalwater en energiegebruik kunnen de omgeving zwaar belasten. De bloem met het ‘E-tje’ en 12 sterretjes staat voor het Europees Ecolabel. Campings en hotels die voldoen aan het Europese Ecolabel besparen op water- en energiegebruik, scheiden afval en gebruiken producten die minder belastend zijn voor het milieu.

Kies een badplaats uit met De Blauwe Vlag. Dit eco-label is uitgereikt aan 3500 stranden en jachthavens in 34 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied.
De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.

Neem een groene sleutel. De Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. Bedrijven met de Green Key zijn serieus en controleerbaar bezig met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), met zorg voor milieu en de natuur in hun omgeving.
Naast verschillende verplichte maatregelen zijn er een aantal keuzemaatregelen. Het aantal toegepaste keuzemaatregelen bepaalt het niveau van de Green key dat het bedrijf ontvangt: brons, zilver of goud.

Meer info:

Zes tips voor een duurzame wintersport

 

Gemiddeld gaan per jaar 1,1 miljoen Nederlanders op wintersport. Zit jij daar tussen, lees dan hier zeven eenvoudige tips voor een duurzame sneeuwvakantie.

1. Ga autovrij. In het dorp zelf rijdt vrijwel altijd een skibus die je elke ochtend naar de piste en in de middag na je gluhwein weer thuis brengt.
Saas-Fee, in 2002 het eerste dorp dat met het label ‘duurzaam’ de wintersportmarkt op ging, weert auto’s en laat bagage vervoeren met elektrische karretjes. Andere autovrije dorpen zijn onder meer La Norma (Frankrijk), Zermatt (Zwitserland), Tauplitz (Oostenrijk) en Santa Caterina (Italië).
Of bezoek wintersportoorden die zijn aangesloten bij Alpine Pearls. (www.alpine-pearls.com) Deze plaatsen stimuleren mensen om de auto te laten staan door alternatief vervoer te bieden, niet alleen elektrische karretjes maar ook romantische arresleden. Als je hier je sleutel van je auto afgeeft, krijg je ook nog eens korting op je skipas.

2. Wat je de bergen in brengt (afval, plastic), neem dat ook de bergen weer uit. Die sigarettenpeuk die je in de sneeuw drukt, lijkt wel goed weggestopt maar in de zomer liggen ze vervolgens in de wei waar dieren moeten grazen. Als je al moet roken in de frisse berglucht, neem een zakasbak mee. http://www.respectthemountains.com/help_ons.aspx?option=shop&art=11

3. Ski niet op een dun laagje sneeuw (een laagje waar de planten en struiken te zien zijn). De kanten van ski’s zijn scherp en je kunt de gevoelige vegetatie beschadigen. Denk hier ook aan wanneer je off-piste wilt gaan.

4. Kies liever een hoger gelegen, sneeuwzeker, skigebied. Sneeuwkanonnen zijn mooi maar ze gebruiken veel energie en water (tussen de 3000 en 5000 liter per minuut). Ze maken (’s nachts) lawaai, wat de rust van dieren verstoort. Geplette kunstsneeuw blijft ook nog eens langer liggen, met als gevolg: minder zuurstof in de bodem en dus meer schimmelgroei. Ook daalt de bodemtemperatuur, wat de plantengroei schaadt. Resultaat: verstoring van fragiele ecosystemen.

5. Nog nieuwe kleding nodig dit seizoen? Kijk dan eens naar merken met het MADE-BY label http://www.made-by.org/. Of het nieuwe Franse kledingmerk Picture Organic Clothing, met uitsluitend duurzaam geproduceerde snowboard- en skikleding. Ze maken technische kleding van gerecycled polyester, afkomstig van plastic flessen en afgewerkt met een speciale waterdichte eco-coating. www.picture-organic-clothing.com

6. Recycle. In heel veel bergdorpen staan er meer verschillende afvalbakken dan wij in Nederland gewend zijn. Petflessen, blik of drinkkarton kunnen apart ingeleverd worden. Laat de chalet- of hoteleigenaar je uitleggen hoe je je afval moet scheiden.

Respect the Mountains

 

Respect the Mountains is een Nederlandse non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van de natuur en de leefomgeving in de bergen. Dit doen zij door de bergsporter tips te geven over hoe je op een simpele manier de negatieve impact op de bergen zo klein mogelijk kan houden.
Ze richten zich met name de Europese Alpen, zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van deze gebieden.
Respect the Mountains heeft de 7 Ways opgesteld:

1) Book Smart. Ontdek eens een minder bekend skiresport of reis in het laagseizoen. Dit heeft minder impact op de bergen.
2) Travel Wise. Neem de bus, trein of carpool naar de bergen.
3) Support Sustainable Practices. Steun duurzame bedrijven. Kies merken, hotels en reisbureaus die actief bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
4) Be a respectful & responsible Mountain tourist. Respecteer de lokale bevolking en hun gewoonten. Wees goed voorbereid voor je de bergen ingaat of neem een gids.
5) Leave no trace. Laat geen afval achter en blijf op de paden.
6) Reduce, Reuse, Recycle & Upcycle (RRRU). Verminder je impact en hergebruik artikelen.
7) Spread the word. Inspireer, bemoedig en wees een goed rolmodel voor anderen

Meer info: Respect the Mountains

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *