Groene stroom terugleveren via je energieleverancier

Deze pagina is onderdeel van het dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

Deze pagina is geschreven door Pim Vermeulen, van energievergelijker.com, voor onafhankelijke informatie over het vergelijken van energie.

Energieleveranciers presenteren zich steeds vaker als partijen die zich inzetten voor een beter milieu. Websites en andere marketing/communicatie-uitingen staan vaak vol met termen als een duurzamer Nederland, 100% groene stroom en meer energie uit eigen land. Maar hoe gaan deze energieleveranciers om met kun klanten die zelf groene energie opwekken door middel van zonnepanelen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf groene stroom op te wekken door zonnepanelen te plaatsen. Een tekort aan eigen energieproductie wordt aangevuld met stroom van hun energieleverancier en een eventueel overschot aan eigen energieproductie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Jaarlijks wordt de balans opgemaakt. Dit heet salderen. Als je minder energie hebt opgewekt dan verbruikt, hoef je slechts over het verschil de tarieven van je energieleverancier te betalen. Als je meer energie hebt opgewekt dan verbruikt, betaalt je energieleverancier hiervoor een terugleververgoeding.
Energieleveranciers zijn sinds 1 januari 2014 wettelijk verplicht om onbeperkt te salderen en dienen voor een eventueel overschot aan groene energie een redelijke vergoeding te betalen.

Lees hier wat het verschil is tussen salderen en een terugleververgoeding.

We onderzochten de informatie die 22 Nederlandse leveranciers op hun website geven over hun beleid omtrent salderen en terugleververgoedingen. Het valt op dat er flink wat verschillen zijn.

Geen of vrijwel geen informatie op de website

Meer dan een kwart (27%) van de energieleveranciers die we onder de loep namen, geeft op de website geen informatie over hun werkwijze betreffende het terugleveren van groene stroom. In deze categorie vallen de volgende energieleveranciers: Eneco, Kas Energie, Robin Energie, WoonEnergie, Sepa Green en Qwint Energie. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat Eneco het onderwerp wel op zijn forum heeft behandeld.

De leveranciers Innova Energie, Windunie en Oxxio behandelen het onderwerp wel op hun website, maar uit de informatie die zij vertrekken kan niet worden opgemaakt wat hun beleid is omtrent de hoogte van hun terugleververgoeding.

Het dus is bij ongeveer 40% van de leveranciers in Nederland niet duidelijk wat de hoogte van hun terugleververgoeding is.

Een vast tarief

Twee leveranciers hebben het precieze tarief van hun terugleververgoeding op hun website gezet. Nuon geeft aan 7 eurocent per kWh te vergoeden en Main Energie vergoed 4,5 eurocent (of 3 eurocent bij daltarief en 5 eurocent bij piektarief).

[adrotate banner=”19″]Kale leveringstarief exclusief btw

Er zijn zes energieleveranciers die aangeven het kale leveringstarief (zonder energiebelasting) exclusief btw te vergoeden. Dit zijn Anode Energie, Delta Energie, Energie Direct, E.ON, Essent en NLE (Nederlandse Energiemaatschappij).

Huismerk Energie vergoedt ook op basis van het kale leveringstarief, maar geeft niet aan of dit tarief inclusief of exclusief btw is.

Kale leveringstarief inclusief btw

Vier leveranciers behoren tot de categorie die de beste terugleververgoeding uitkeert. Atoomstroom, Budget Energie, Dong Energy en Greenchoice geven op hun website aan het kale leveringstarief inclusief btw te vergoeden.

Greenchoice hanteert tevens een margeregel. Voor de eerste 1000 kWh die een klant meer opwekt dan verbruikt, wordt het leveringstarief ook inclusief energiebelasting uitgekeerd.

Conclusie

De informatievoorziening omtrent salderen en terugleververgoedingen is in veel gevallen verre van optimaal. Bovendien zou het de leveranciers met de ambitie bij te dragen aan een duurzamere energievoorziening niet misstaan om de daad bij het woord te voegen en in te spelen op het toenemende aantal mensen dat zelf energie opwekt met zonnepanelen. Bijvoorbeeld door gunstigere terugleververgoedingen te bieden en door op hun website goed over salderen en terugleveren te communiceren.

Deze pagina is geschreven door Pim Vermeulen, van energievergelijker.com, voor onafhankelijke informatie over het vergelijken van energie.

Deze pagina is onderdeel van het dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *