Het nieuwe werken

Foto: Ed Yourdon, Flickr

Door Rozemarijn van West

Het nieuwe werken is flexibel. Bij steeds meer banen kan je zelf bepalen waar en wanneer je werkt, want je laptop is je kantoor. Veel vrijheidszoekers zetten zelfs de baas overboord en beginnen voor zichzelf. HetkanWel zet voor jou op een rij hoe je groen en flexibel je eigen werk kan inrichten.


1. Waarom flexibel werken? Voor -en nadelen
2. Vijf snelle tips om flexibeler te werken
3. Een groen en gezond thuiskantoor
4. Hier werk je prettig met anderen
5. Zo ziet je werkpaard eruit: een groene pc of laptop
6. Flexibele werkers leven gezonder
7. Overweeg je zzp-er te worden? Vijf starttips
8. Handige websites

Waarom flexibel werken?


Foto: sergis blog, Flickr
Flexibel werken geeft meer vrijheid om je eigen tijd in te delen en werk en privé te combineren. Ruim een derde van de Nederlanders geeft aan al flexibel te werken. Dat houdt vooral in dat ze variëren met de begin- en eindtijden van werk. De belangrijkste redenen zijn de zorg voor kinderen en het beperken van de reistijd. Flexibel werken leidt daarnaast tot minder stress en minder files blijkt uit onderzoek van de ministeries OCW en VWS.

Eerst maar eens de voordelen op een rij van deze nieuwe trend.

Minder reistijd
Woon je niet in dezelfde plaats als waar je werkt, dan win je met thuiswerken veel tijd en voorkom je file-ergernis. Als je buiten de spits met de trein reist is het rustig genoeg om je leeswerk al reizend te doen.

Betere balans tussen werk en privé
Kies zelf wanneer je het meest productief werkt en wat voor jou de ideale afwisseling is tussen werk en privézaken. Op zaterdagochtend  boodschappen doen kan een bron van irritatie zijn. Mooi als dat gewoon op woensdagochtend kan.

Het is gezond
Minder stress heeft een positief effect op de gezondheid. Uit Amerikaans onderzoek onder 12.833 thuiswerkers blijkt dit vooral te komen door een toegenomen gevoel van autonomie en verantwoordelijkheid. Ook de betere balans tussen werk en familieleven is een belangrijke factor.  (Bron: ABC gezondheid: thuiswerken zorgt voor minder stress)

Productiviteit gaat omhoog
De productiviteit van thuiswerkers ligt vaak hoger dan op kantoor. Als je niet verplicht in de kantoortuin hoeft te zitten, creëer je makkelijker een situatie voor jezelf waarin je ongestoord kunt werken en je concentratie kunt behouden. Met of zonder je eigen muziek, in je eigen achtertuin of juist in een anoniem café, wat voor jou werkt. Ook het ziekteverzuim is onder thuiswerkers minder (Bron: werkenvervoer.nl).

CO2 besparing
Minder kilometers tussen thuis en werk leveren een grote energiebesparing op. Per medewerker kan 750 kilo CO2 per jaar gereduceerd worden door mobiel werken. Het vermijden van filetijden draagt bij aan 50 ton CO2-vermindering (cijfers zijn gebaseerd op basis van 1 uur per week). Bronnen: (http://duurzaamkantoor.blogspot.com/2011/02/duurzamer-werken-in-de-praktijk.html) managersonline.nl, “mobiel werken levert 25 procent CO2 besparing”.

Thuiswerken lijkt op deze manier erg aantrekkelijk, maar er zijn ook een aantal risico’s aan verbonden. Houdt ook rekening met deze nadelen van thuiswerken:

Werk infiltreert in privé
Het kan een valkuil zijn om werk en privé steeds meer te vermengen. Het is moeilijker om het werk los te laten als je niet de deur van het kantoor achter je dicht kunt doen. En smartphones waarop je werkmail kunt lezen helpen ook niet echt mee. Thuiswerken betekent bovendien niet dat je allerlei privézaken kan combineren met werktijd. Kinderopvang blijf je nodig hebben ook als je thuis werkt.

Minder contact met leidinggevende en collega’s
Werk je veel thuis, dan bestaat het risico dat je de voeling met wat er op kantoor gebeurt kwijtraakt. Je stapt minder makkelijk even binnen bij je leidinggevende, en maakt minder gebruik van de kennis van je collega’s. Voor veel starters op de arbeidsmarkt weegt dit nadeel zwaarder dan de voordelen. Zij hechten veel waarde aan de sfeer en het contact met collega’s. Lees meer: nu.nl, “nieuwe werken niet populair bij studenten en starters”

Minder goede arbeidsomstandigheden
Je ontbijt vloeit moeiteloos over in het lezen van je mails en voor je het weet ben je met een werkopdracht bezig. Tot je na twee uur opeens je rug voelt klagen. Een gezonde werkhouding wordt een stuk lastiger als je steeds op andere plekken zit te werken. Werkgevers hebben een verantwoordelijkheid om thuiswerkers hierin te ondersteunen. Zie de checklist van het Kenniscentrum Werk en vervoer. Als zzp-er zul je zelf voor een gezonde houding moeten zorgen, bijvoorbeeld door staand te werken. Lees meer bij ‘6. Freelancers leven gezonder’.

Een voorbeeld van nieuw werken: Microsoft
Microsoft wordt vaak gezien als één van de koplopers op het gebied van het nieuwe werken. Er zijn geen eigen werkplekken meer, maar ze bieden een werkomgeving gebaseerd op het soort activiteit dat er moet plaatsvinden: geconcentreerd werken in een stilteruimte, overleggen in een vergaderruimte, of brainstormen in een inspirerende ruimte. Ook geven ze aandacht aan een groene bedrijfsvoering. Zowel de inrichting als het gebruik van het kantoor dragen bij aan een beperking van de CO2 uitstoot. Vandaar ook de leidende rol van Microsoft achter het Groene PC project.

Lees ook het interview met Sabine Hess over Microsoft en duurzaamheid.

Ga terug naar het begin van dit dossier

2. Vijf snelle tips om flexibeler te werken


Werk je voor een baas en wil je graag flexibeler werken? Snel van start met 5 tips:

  1. 1. Check je mail thuis voordat je weggaat. Zo kun je buiten de spits reizen en kan je op kantoor meteen met ander werk beginnen.
  2. 2. Vervang een standaard vergadering een keer door teleconferencing.
  3. 3. Werk deze week een dag in een smartwork center met goede voorzieningen, koffie en netwerkmogelijkheden.
  4. 4. Pak een ochtend buiten de spits de trein en lees rustig verplichte stukken door.
  5. 5. Schrijf een groot rapport thuis.

Bron: Het nieuwe werken doe je zelf

3. Een groen en gezond thuiskantoor


Je eigen thuiskantoor kan je helemaal op je eigen manier inrichten. Zorg ervoor dat het een fijne plek om te werken is: gezond en groen.

Zorg voor een goede werkhouding
Een goede stoel en zithouding zijn belangrijk. Als je nog voor een werkgever werkt kan je gebruik maken van de regelingen rondom thuiswerken. De werkgever mag de werknemer 1815 euro incl. BTW betalen om de thuiswerkplek in te richten. Bron: MVkantoor.nl

De nieuwste trend is staand werken. Voordelen: je hebt een betere houding en verbrandt meer calorieën. Het is even wennen, maar daarna werk je ongemerkt meteen aan een betere conditie en een gezonder lichaam. Lees meer:Lifehacker, “why and how I switched to a standing desk”

Koop groene kantoorartikelen
Richt je eigen thuiskantoor zo duurzaam mogelijk in met milieuvriendelijke producten zonder ongezonde gifstoffen. Er zijn al verschillende webwinkels waar je duurzame kantoorartikelen kan aanschaffen zonder dat je van je plek af hoeft.

Bespaar op papier

Door minder te printen bespaar je al heel snel behoorlijk wat CO2 uitstoot. 1 A4 minder printen per persoon per dag betekent 2 ton CO2-uitstoot minder per jaar. Bovendien is het steeds makkelijker om documenten op afstand te delen en papier te vervangen door slimme software.

Zorg voor frisse lucht met planten
We ervaren werkplekken met planten als prettiger. Het is aangetoond dat groene werkplekken tot een aantoonbare afname van stress, hoofdpijn en vermoeidheid leiden. Planten voorzien de lucht van waterdamp, absorberen warmte en geluid en kunnen schadelijke stoffen opnemen en afbreken. Sommige planten hebben extra luchtzuiverende kwaliteiten.

Meer lezen?

Ga terug naar het begin van dit dossier

4. Hier werk je prettig met anderen


Alleen werken in je eigen omgeving is prettig, maar contact met anderen blijft belangrijk voor ons welzijn en om kennis te delen. Voor zzp-ers is een netwerk bovendien belangrijk voor het binnenhalen van opdrachten. Behalve je favoriete café waar je terecht kunt voor je koffie en je wireless, zijn er al tal van andere locaties waar je gratis of voor een klein bedrag per maand als zzp-er kunt werken. Gebruik een zoekmachine om bij jou in de buurt een plek te vinden: www.werkplekzoeker.nl of http://www.w-smartwork.nl/

Een greep uit het aanbod:

Seats 2 meet
Seats2meet.com is een on-en offline ruimte om te werken, mensen te ontmoeten en te vergaderen. Iedereen kan vrij inlopen en met eigen computer aan de slag gaan. Naast de centrale lounge zijn er trainings- en meetingslounges die je per internet en per stoel kunt reserveren. Online kun je zien wie er allemaal aanwezig zijn via de virtuele ontmoetingsplaats MINDZ.com. Seats 2 meet vind je in Utrecht, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Maarssen en Scheveningen.

IGLUU
In Den Haag en Utrecht kan je terecht bij Igluu voor werk- en vergaderplekken. Hier is geen vrije inloop. Het netwerk tussen de vaste medebezoekers wordt actief gestimuleerd door ontbijtsessies of themaborrels. Ook zijn er speciale stilte- en focusplekken en lopen er huiscoaches rond.

The Hub
Wil je zeker weten dat je meteen in een duurzaam netwerk terecht komt, dan is the Hub the place to be. In Amsterdam en Rotterdam biedt the Hub werkplaatsen speciaal voor zzp-ers met een missie op het gebied van sociale innovatie en duurzaamheid. Je wordt lid van een wereldwijd netwerk van mensen die aan een betere wereld werken.

Ga terug naar het begin van dit dossier

5. Zo ziet je werkpaard eruit: een groene pc of laptop


4. Geen gifstoffen meerEigenlijk heb je in dit digitale tijdperk vaak niet meer nodig dan een computer om je werk te doen. Computers zijn vaak giftige energieslurpers die gemaakt worden onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden en zorgen voor een enorme berg afval. Gelukkig krijgen steeds meer fabrikanten hier aandacht aan en is ook een groene digitale lifestyle mogelijk.

Lees hier meer over de Groene PC

Ga terug naar het begin van dit dossier

6. Flexibele werkers leven gezonder


Voor freelancers is een gezonde leefstijl letterlijk van levensbelang: een dag ziek kan betekenen dat je een belangrijke opdracht misloopt of niet kan afmaken. Zeker de helft van de zzp-ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering vanwege de hoge kosten. Inmiddels is hier wel een initiatief voor (www.broodfonds.nl).

Naast een goede werkhouding en voldoende ontspanning is goede voeding ook een belangrijke manier om gezond te blijven. Lees hier meer tips ’n tricks om gezonder te eten.

Ga terug naar het begin van dit dossier

7. Overweeg je zzp-er te worden? Vier starttips:

1. Zeg niet meteen je oude werk op.
Gebruik je vrije tijd om een start te maken met je eigen bedrijf, wellicht kan je minder gaan werken. Meestal heb je wel 1 of 2 jaar nodig om een eigen onderneming draaiende en winstgevend te krijgen.

2. Start op kleine schaal
Wil je een webdienst gaan aanbieden? Probeer iets te bedenken waarmee je 10 euro online kunt verdienen. Als dat lukt is het opschalen meestal een eenvoudiger stap.

3. Minimaliseer (tijdelijk) je levensstijl
Hoe minder uitgaven, hoe minder stressvol een lager inkomen is in de opbouwfase van je eigen bedrijf. Zeg je auto op, zorg voor een lage huur of ga minder vaak uit eten.

4. Netwerk met iedereen
De meeste opdrachten krijg je via via. Met kwaliteit alleen kom je er niet, mensen moeten het je gunnen. Laat iedereen weten dat je beschikbaar bent voor freelancework, dus schroom niet om je visitekaartje kwistig uit te delen, ook bij de kapper of in je sportclub.

Meer tips:

8. Handige websites

Op deze websites vind je meer informatie:

Ga terug naar het begin van dit dossier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *