Hoe ver kun je rijden met een elektrische auto?

Lees het hele Dossier Elektrisch Rijden

500 km in 4 dagen

Elektrische auto’s worden steeds praktischer. Met een steeds verder toenemende actieradius en een toenemend aantal laadpalen, wordt het steeds eenvoudiger om volledig elektrisch te gaan rijden. Zo kan de Tesla Roadster zo’n 390 kilometer alleen op stroom rijden en Tesla Model S 335 kilometer. De wat kleinere modellen hebben wat minder vermogen; de Peugeot iOn redt het 150 kilometer op eigen stroom en de Fiat 500e 140 kilometer. Doordat er nu echter ook door het hele land meer (snel)laadpalen geplaatst worden, wordt het veel makkelijker om even snel te ‘tanken’ en alsnog langere afstanden elektrisch af te leggen.

Deze elektrische auto’s rijden het verst

Tesla Model S: 335 km (met accu van 60kwh), 426 km (met accu van 85kwh)
Tesla Roadster: 390 km
Audi R8 e-tron: 250 km
Mercedes A-klasse E-cell: 225 km
Mercedes SLS E-drive: 210 km
Mercedes B-klasse elektrisch: 185 km
Renault Fluence E.Z.: 185 km
Nissan Leaf: 175 km (nieuwe versie juni 2013 kan 199 km rijden)
BMW i3: 160 km
Ford Focus Electric: 160 km

De volledige lijst vind je hier

Elektrisch rijden in de Mini

In 2011 reisde de Engelse journalist Brian Milligan van Londen naar Edinburgh. Hij deed dit met de elektrische Mini en hield bij hoe lang hij erover deed. Tijdens deze reis concludeerde hij dat elektrisch rijden niet altijd even praktisch was; hij moest omrijden om voldoende laadpalen tegen te komen en moest daarnaast langzamer rijden en de verwarming uit laten om de beschikbare energie zoveel mogelijk voor het rijden te gebruiken. Al met al deed hij 4 dagen over zijn reis, dat is langer dan een postkoets in 1830 erover deed!

Hoewel het verslag van Milligan een interessant beeld geeft van rijden in een elektrische auto, zijn de huidige modellen inmiddels zo verbeterd, dat het sneller én beter kan. Autofabrikant Tesla voerde bijvoorbeeld dezelfde test uit, maar dan in een Tesla Roadster. De chauffeur van deze auto had slechts één dag nodig om van Londen in Edinburgh te komen.

Zo ver kun je rijden met een elektrische auto of plug-in hybride
Hoe groen is een Tesla echt?
Revolutionaire accu maakt goedkope opslag groene stroom mogelijk

\

Lees het hele Dossier Elektrisch Rijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *