Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Deze pagina is onderdeel van het Dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt vooral af van je ambitie. Wil je de helft van de stroom die je verbruikt opwekken, wil je het volledige eigen stroomverbruik opwekken of wil je zelfs energieproducent worden?

Stroomopbrengst van zonnepanelen per dak

De stroomopbrengst wordt ook bepaald door je dak. Een dak op het zuiden met een niet al te grote helling (36 graden) is het meest geschikt. Maar dat betekent niet dat een dak met een grotere helling of met een andere oriëntatie ongeschikt is. Zelfs met ‘ongunstige’ daken kun je vaak nog 80% van de opbrengst behalen.

Voor echte reken-nerds: deze twee kaartjes helpen je het aantal zonuren en de instralingsfactor te bepalen. Zo krijg je een nog preciezer beeld van de opbrengst.

[adrotate group=”4″]Rekenvoorbeeld

De familie Doorzon verbruikt 3500 kWh per jaar aan stroom (dat is het gemiddelde verbruik van een gezin). Hoeveel zonnepanelen hebben ze daarvoor nodig en hoe duur zijn deze?

We gebruiken de specificaties van de zonnepanelen die eind 2013 gebruikelijk waren. De prijzen blijven dalen en natuurlijk kunnen prijzen per leverancier flink verschillen. Het loont de moeite om verschillende aanbieders te bekijken.

Verder gaan we er vanuit dat het dak waar de zonnepanelen op komt, op het zuiden ligt en een gunstige hellingshoek heeft (van 35 graden). Het vermogen van zonnepanelen wordt aangegeven in Wattpiek (Wp). In Nederland geldt de vuistregel dat als zonnepanelen goed liggen, ze jaarlijks per 100Wp aan vermogen 85 kWh aan stroom opleveren.

Familie Doorzon heeft 3500 kwh / 0,85 = 4117 Wattpiek nodig. Zij vinden op internet een pakket van 16 panelen van 4000 wp. In de regel is het verstandig niet meer elektriciteit op te wekken dan je zelf nodig hebt, daarom kiezen ze voor dit pakket. Ze blijven natuurlijk gewoon aan het elektriciteitsnet verbonden, dus als de zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken, blijft de afwasmachine gewoon doorwerken op netstroom.

* Het vermogen per paneel is 250 Wattpiek. Totaal vermogen voor dit pakket: 4000wp
* Het pakket neemt zo’n 26m2 ruimte op het dak in.
* De verwachte stroomopbrengst is 3400 kwh per jaar.

Het pakket van 16 zonnepanelen kost €8.575. Ze betalen dus €2,14 per wattpiek, inclusief installatie. Eventuele subsidies zijn hier niet meegerekend. Voor dit bedrag heeft de familie Doorzon dus gratis 25 jaar lang stroom.

Hoe groot is de terugverdientijd voor zonnepanelen? Lees het hier in ons Dossier Terugverdientijd Zonnepanelen.

[adrotate banner=”19″]

Subsidies voor zonnepanelen en BTW aftrek

Subsidies voor zonnepanelen komen steeds minder vaak voor, omdat ze al lang rendabel zijn zonder subsidie. Maar er zijn nog wel verschillende subsidiemogelijkheden. Ook zijn er vaak plaatselijke en provinciale regelingen. Vergeet ook niet BTW terug te vragen. Dat kan je honderden euro’s opleveren.

Je eigen situatie

Natuurlijk hangt veel af van je eigen situatie. De prijzen voor zonnepanelen veranderen vaak. De laatste jaren zijn ze steeds goedkoper geworden. Ook zijn nieuwe panelen steeds efficiënter. Laat je dus goed voorlichten en bekijk verschillende aanbiedingen en installateurs voordat je tot aanschaf over gaat.

Wil je een indicatie van hoeveel zonnepanelen jou gaan besparen? Een betrouwbare bespaarscan vind je hier

Deze pagina is onderdeel van het dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

[adrotate banner=”39″]

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *