Investeren in een groenfonds

Jurjen_nl - Flickr.com
Jurjen_nl – Flickr.com

Deze pagina is onderdeel van het dossier Duurzaam sparen & Beleggen. Hier kom je meer te weten over hoe je jouw geld groen laat groeien

Door te investeren in groene projecten, zorg je ervoor dat je geld gebruikt wordt voor goede zaken. Bovendien levert het je geld op. Een aparte categorie van duurzame beleggingen zijn Groenfondsen. Een Groenfonds investeert geld voor minimaal 70% in groenprojecten. Deze groenprojecten zijn goedgekeurd door de overheid en leveren daarom fiscaal voordeel. Omdat de belegging een goede kredietwaardigheid heeft, worden deze beleggingen vaak als veilig gezien.

Het fiscale voordeel voor 2013 bestaat uit twee delen:
– 1,2% vermogenrendementsheffing
– 0,7% heffingskorting

De projecten die onder het Groenfonds vallen, bevinden zich op het gebied van natuur, bosbouw, biologische landbouw, duurzame energie, milieu en duurzame bouw. Verder wordt er vaak geïnvesteerd in eurogenoteerde staats- en bedrijfsobligaties.

Nationaal Groenfonds

In 1994 is het Nationaal Groenfonds opgericht, door provincies en door het ministerie van Economische Zaken. Het Nationaal Groenfonds verleent en ontwikkelt financiële faciliteiten voor natuur, bos en landschap. Dit doen ze door drempels weg te nemen, groene initiatieven te ondersteunen en investeringen in de natuur te financieren. Hierdoor kunnen plannen sneller en beter worden uitgevoerd.

Groenfondsen bij banken

Veel banken, zoals de ING, Rabobank, ASN Bank en Triodos, hebben speciale Groenfondsen. Deze maken aanspraak op belastingvoordeel. Overigens hebben banken vaak ook andere fondsen die beleggen in groene bedrijven. Deze bieden dan geen fiscaal voordeel, maar halen soms wel hogere rendementen.

Lees er hier meer over op de site van AgentschapNL

Beleggen in Meewind

Een aparte eend in de bijt van Groenfondsen is Meewind. Dit is een investeringsmaatschappij voor windmolens op zee, en tegenwoordig ook voor duurzame energie in de buurt. Meewind biedt de mogelijkheid om te investeren met fiscaal voordeel. Ook investeert het in Belgische windmolens . Hier geldt geen fiscaal voordeel, maar de afgelopen jaren zijn hier goede rendementen behaald.

Groengarantie

Wil je ervoor zorgen dat jouw eigen omgeving mooi blijft, of mooier wordt? Dan kun je er ook voor kiezen om een stuk grond te kopen, of juist te verkopen. Groengarantie van het Nationaal Groenfonds helpt je hierbij. Je legt, samen met de tegenpartij, contractueel vast wat er met het stuk grond gebeurt om de natuur in stand te houden, of juist te verbeteren. Je verdient zo geen geld, maar je investeert wel in het behoud van natuur. Lees hier meer over groengaranties.

Meer informatie over groenfondsen

Hier vind je een lijst van Groenfondsen
Een bekend Groenfonds is het Nationaal Groenfonds
Meer over groengaranties lees je hier.

Deze pagina is onderdeel van het dossier Duurzaam sparen & Beleggen. Hier kom je meer te weten over hoe je jouw geld groen laat groeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *