Junkfood

Je hebt echt eten en slecht eten. Slecht eten is eten dat schijnbaar vult en lekker is, maar waar je langzaam van achteruit kachelt. Eten om voor op te passen dus. Vaak is dit tegelijk het eten dat het goedkoopst en gemakkelijkst beschikbaar is. Handig voor werkende moeders die hun kinderen snel iets voor willen zitten, handig voor iedereen die het klaarmaken van eten uit zijn dagschema schrapt. Niet zelden bezit junkfood  verslavende eigenschappen en betaal je de tol pas na tientallen jaren. Een verslavend effect is al vrij gemakkelijk te bereiken door eten vol te stoppen met zoute, vette en zoete bestanddelen. Hieronder artikelen ter verhoging van de waakzaamheid.

Voedingsindustrie

Bron: jnsd03, Flickr
Bron: jnsd03, Flickr

Eigenlijk bestaat er al sinds eind negentiende eeuw een voedingsindustrie. Om grote aantallen te voeden, werden menu’s bewust vereenvoudigd en ontstond massaproductie van bijvoorbeeld aardappelen, met soms desastreuze gevolgen, zoals de Ierse aardappelziekte: grootschalige teelt maakt gewassen extreem kwetsbaar voor ziekten. Toen de aardappelplant ziek werd, was het gelijk goed raak, want logistiek en technologie ontbraken om snel voor een vervanger te zorgen. Hongersnood brak uit.

Naarmate meer mensen mobieler werden, groeide de behoefte aan gemakkelijk verplaatsbare conserven. Het blikvoer werd geboren, eerst met simpele conservanten als zout, suiker of azijn. Later werden er steeds meer chemicaliën aan toegevoegd om de houdbaarheid te vergroten. Die middelen kwamen ook in brood, vleeswaren, kaas, eigenlijk in alles. Toen mensen meer te besteden kregen, explodeerde de verkoop van snoepgoed en ook dat kon industrieel gemaakt worden. Fabrikanten begrepen snel dat hoe meer suiker je er in stopte, hoe harder de verkoop ging.

[adrotate banner=”11″]Omdat alles groter, sneller, goedkoper geproduceerd moest worden, ontstond de industriële voorkeur voor grondstoffen van het tweede garnituur. Naast de conserven in de supermarkten ontstond het fastfood en gemaksvoedsel, dat eerst vooral aansloeg bij gezinnen met werkende ouders en jongeren. Hamburger- en friettenten werden doorslaande successen, met alle gevolgen van dien. Over waarom mensen steeds weer ervoor vallen, verderop meer. Hieronder meer over de rol van de voedingsindustrie, die zich bedient van een uitgekiend marketingsysteem om zichzelf in stand te houden en te vergroten.

Lees meer
Voedingsindustrie maakte ons bewust verslaafd aan junkfood
Obesitas-epidemie: het is echt de schuld van de reclame
Vleesbedrijf failliet door roze slijm
Eendenveren en vier andere smerige ingrediënten die fastfood zo lekker maken
Rechter blokkeert ban op grote bekers frisdrank in New York
Chipssector heeft behoefte aan een Tony’s Chocolony
Hoe de voedingsindustrie ons vet maakte

Snelweg naar ziekte

Bron: nyah74, Flickr
Bron: nyah74, Flickr

Suiker, zout en vet: ons lijf kan niet zonder, maar in deze tijd gaan steeds meer mensen ten onder aan juist te veel ervan. Dankzij suiker verouderen we in sneltreinvaart, zout eist jaarlijks meer dan een miljoen slachtoffers, vooral aan hart- en vaatziekten en nierkwalen. Ook vetten hebben wij nodig, maar intussen is de obesitasepidemie het meest zichtbare voorbeeld geworden van slecht eten. Fastfood is eigenlijk supermarktvoedsel in het kwadraat; vaak bevat het nog meer schadelijke stoffen dan wat je normaal in de schappen vindt. En waar is dat eten eigenlijk van gemaakt? Een filmpje op YouTube liet zien hoe een zakje French Fries niet verging, terwijl van gewone patat na een paar weken weinig meer over was.

Lees meer
Junkfood veroorzaakt ook mentale problemen bij kids
Zout eist jaarlijks tien keer zoveel dodelijke slachtoffers als frisdrank
Veertienjarig meisje maakt TV-presentatoren zeer duidelijk waarom zij ageert tegen gm-voedsel
Zeven redenen om af te stappen van bewerkt voedsel
Fastfood veroorzaakt ernstige astma en eczeem bij kinderen
Fastfood verhoogt risico op astma bij kinderen
Jongens beginnen steeds vroeger met puberen
Langer leven door te stoppen met rood vlees
Zes keer griezelen met junkfood

Vreten tussen je oren

Bron: natalie ?, Flickr
Bron: natalie ?, Flickr

Het is zeer menselijk om te grijpen naar instant bevrediging, zo hebben we het immers als baby geleerd. Bij opgroeien leren we genot uit te stellen, maar tot op zekere hoogte. Een Amerikaans onderzoek naar fastfoodgebruikers liet zien dat het heus niet alleen mensen uit achterstandsmilieus zijn. Zelfs gezondheidsfreaks grijpen regelmatig naar de hamburger, zo blijkt.

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Ook deze mensen worden soms moe van hun eindeloos streven naar zo verantwoord en gezond mogelijk. Een arts zou spreken van een terugval in de verslaving. Suiker- en vetverslaving zijn inmiddels officieel erkend, en zo schijnen Indiërs soms verslaafd te zijn aan de specerijen en pittige curry’s in hun eten. Zelfs van dieren is dit bekend; zo bedienen olifanten zich soms van rottend fruit om in een roes te raken.
Reclamecampagnes van de voedingsindustrie maken gebruik van deze menselijke hang naar genot. Maar het blijkt te helpen als je mensen bewust maakt van deze verleidingstactieken. Digitale media en tv die ons een droomwereld voorschotelen, maken de meeste kans bij mensen die een sociale of leerachterstand hebben. Maar zelfs zij kunnen wakker geschud worden, zo blijkt uit onderzoek naar effecten van voorlichtingscampagnes. Lees hieronder hoe het werkt en wat we kunnen doen.

Lees meer
Waarom iedereen toch vet en zoet neemt, plus tips om  het af te leren
Jamie Oliver: geen ontbijtpizza voor kinderen
Food Inc zet je aan het denken over  het eten op je bord
Onderwijs over groente helpt echt
Vijf manieren om je kind van groente te leren houden
Filosoof pakt achterstandskinderen aan met judo en tuinieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *