Korting belasting op zonnepanelen bij collectieve opwekking

Deze pagina is onderdeel van het dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

In het Energieakkoord van september 2013 is afgesproken dat er een korting op de energie belasting op zonnepanelen komt voor mensen die niet op hun eigen dak zonne-energie opwekken, maar ergens in de buurt. Dat is gunstig voor huurders en mensen die een appartement hebben in een Vereniging van Eigenaren. Zij kunnen nu voor het eerst ook profiteren van voordelige zonnestroom.

[adrotate group=”4″]

Tot nu toe waren bestaande regelingen alleen gunstig voor huiseigenaren met een geschikt dak. Zij hoefden en hoeven nog steeds geen energiebelasting te betalen, en bovendien ook geen transportkosten en BTW. Huiseigenaren kunnen namelijk hun stroom “salderen”: zij strepen hun stroomverbruik af tegen de stroom die ze via hun zonnepanelen aan het net leveren. Zij betalen dus alleen voor de stroom die ze meer gebruiken dan ze opwekken, gerekend over een jaar tijd. De regeling voor huiseigenaren is dus gunstiger dan de nieuwe belastingkorting.

Zonnepanelen collectief. Foto: Black Rock Solar, Flickr
Zonnepanelen collectief. Foto: Black Rock Solar, Flickr
Desalniettemin is het verlaagde belastingtarief voor lokaal opgewekte groene stroom ook gunstig. Particulieren krijgen 7,5 ct ex. BTW korting per kwh. Inclusief BTW gaat het om 9 ct korting. Op een stroomrekening van 23 ct per kwh (prijs eind 2013) is dat dus 40% korting.

Voor de korting geldt een aantal criteria:
* De stroom moet lokaal opgewekt worden binnen de zogeheten “postcoderoos”: een viercijferig postcodegebied, met alle direct omliggend postcodegebieden eromheen.
* De stroom moet groen opgewekt worden. Hiervoor moeten “certificaten van oorsprong” aangevraagd worden, om te verzekeren dat het om groene stroom gaat.
* Ook stroom opgewekt met biomassa, wind of waterkracht komt in aanmerking.
* De korting op de energie belasting op zonnepanelen is alleen beschikbaar voor particulieren, niet voor ondernemers.
* De zonnepanelen of windmolens of andere stroomopwekkers moeten in eigendom zijn van de (leden van de) coƶperatie. De belastingkorting geldt niet voor zogeheten “operationele lease-constructies”, waarbij je als consument stroom afneemt van (bijv.) zonnepanelen die economisch eigendom zijn van een bedrijf.

[adrotate banner=”19″]

Meer informatie over belastingkorting collectieve zonne-energie opwekking

NB de groene energiemarkt veranderd snel. Deze informatie kan al verouderd zijn. Links toegevoegd eind november 2013

HIERopgewekt over vragen en antwoorden belastingkorting voor collectieve opwekking zonne-energie
HIERopgewekt over het verlaagde tarief energiebelasting
Powerpoint AgentschapNL over de verschillen tussen salderen en belastingkorting

Deze pagina is onderdeel van het dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *