Overstappen naar een duurzame bank: zo doe je dat

0Overstappen bank, bijna net zo makkelijk als overstappen van een trein.  Maurits Burgers, Flickr
0Overstappen bank, bijna net zo makkelijk als overstappen van een trein. Maurits Burgers, Flickr

Deze pagina is onderdeel van het dossier Duurzaam sparen & Beleggen. Hier kom je meer te weten over hoe je jouw geld groen laat groeien

Alle bankzaken bij een duurzame bank: het klinkt fantastisch. Maar alle rompslomp eromheen, daar heb je dus écht geen zin in. Maar tegenwoordig is het helemaal niet zo moeilijk meer om over te stappen.

Overstappen bank helemaal niet moeilijk

Er zijn vele redenen waarom je wilt overstappen naar een duurzame bank: je wil bijdragen aan een duurzamere wereld en duurzame ondernemers een eindje op weg helpen, je wilt niet dat jouw geld wordt gebruikt voor kinderarbeid of je bent niet tevreden over jouw huidige bank. Wat de reden ook is, overstappen blijkt helemaal niet zo moeilijk als je weet wat je wil.

[adrotate banner=”11″]

Banken vergelijken

Begin met het bepalen van jouw wensen. Wil je bijvoorbeeld online bankieren, snel kunnen overmaken tussen verschillende banken of dat een bank met je meedenkt? Maar ook het kostenplaatje kan een belangrijke rol spelen bij jouw besluit.

Om een bewuste keuze te maken, zijn er diverse websites die je een eindje op weg kunnen helpen op gebied van kosten en duurzaamheid. Zo geeft website Bankenoverzicht.nl actuele informatie over sparen en betalen, huidige rentes en welke tarieven de banken hanteren.

Als het financiële plaatje duidelijk is, is de volgende stap: hoe duurzaam is de bank van jouw keuze? Daarvoor zoek je hulp bij de Eerlijke Bankwijzer. Deze website vergelijkt de elf belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen op de Nederlandse markt op duurzaamheid. Vraag jezelf af waar een bank volgens jou extra aandacht aan moet besteden: mensenrechten, dierenwelzijn, klimaat of uitsluiten van investeringen in omstreden wapenhandel belangrijk? Selecteer vervolgens twee banken en zie welke bank bij jou past als het gaat om haar beleid.

Liever (nog) niet volledig overstappen?

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je gemakkelijk in één keer overstappen naar een andere bank. Maar je kunt ook kiezen voor alleen een groene spaarrekening of een ‘groen’ spaarfonds van een reguliere bank. Want ook de grotere banken, zoals ABN AMRO en Rabobank, bieden groene producten aan. Laat je goed informeren over de diverse producten en de financiële voordelen hiervan. Elke bank heeft een adviseur die je op weg kan helpen en zelfs de overstap voor je regelt.

[adrotate banner=”19″]

Overstapservice

Nu je de voors en tegens van de diverse banken in kaart gebracht hebt, is de keuze vast niet moeilijk meer. Tijd om over te stappen. En dat wordt geregeld door jouw nieuwe bank.

De meeste banken bieden een overstapservice die jou alle zorg uit handen neemt. Zij zorgen ervoor dat alle betalingen van en naar de oude bankrekening direct worden doorgestuurd naar de nieuwe betaalrekening en dat automatische incasso’s vanzelf van de nieuwe rekening worden afgeschreven. Het enige dat je zelf nog moet doen, is het opnieuw instellen van periodieke overboekingen. En deze Overstapservice is vaak nog gratis ook!

Dus niks administratieve rompslomp: overstappen naar een duurzame bank is net zo makkelijk als een brood halen bij de bakker.

Deze pagina is onderdeel van het dossier Duurzaam sparen & Beleggen. Hier kom je meer te weten over hoe je jouw geld groen laat groeien

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *