Energie besparen

Foto: Viditu, Flickr

Door Rozemarijn van West

Met spaarlampen bespaar je energie. Dat weet iedereen ondertussen wel. Maar er zijn nog veel manieren. hetkanWel zet voor jou op een rij welke acties jij kunt ondernemen om energie en geld te besparen.


Dit dossier kent de volgende secties:

Hier vind je nog meer praktische tips

Vraag in 1 stap offertes aan voor isolatie van je huis

Zo bespaar je energie: minder CO2, meer geld

Slim besparen. Door energie te besparen help je het klimaat, bespaar je grondstoffen en als je het slim aanpakt levert het je jaarlijks ook nog eens zo’n 600 euro op. Uit een onderzoek van Nuon en Milieucentraal blijkt dat 30% van de energie die we gebruiken verspild wordt. Je kunt tot wel €585 per jaar besparen als je slimmer omgaat met energie. Slim kan zijn dat je een nieuwe wasmachine koopt die zuiniger is. Dan kan het zomaar zijn dat je na 3 jaar winst begint te maken op je energierekening. Slim kan ook zijn om je verwarming een uurtje eerder laag te draaien en slapend rijk te worden. Lees de tips hieronder!

Schoner energie verbruiken. Zou al je energie van hernieuwbare bronnen komen die nooit opraken (zon, wind, zee) en die geen broeikasgassen de lucht in jagen, dan mag je wat ons betreft zoveel energie gebruiken als je wilt. Lees ook: groene energie is er om te verspillen.

Wel is het zo dat er nu nog eindige grondstoffen (kostbare metalen) worden gebruikt voor de fabricage van zonnepanelen. Maar met een beetje geluk hebben we binnenkort de eerste cradle to cradle panelen die 100% hergebruikt kunnen worden. Lees meer in ons dossier Een zonnepaneel op je dak.


Een tikje minder. Op dit moment wordt het overgrote deel (circa 93%) van onze energie (nog) opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen (aardgas, olie, kolen). Bij die verbranding komt koolstofdioxide (CO2) vrij, het belangrijkste broeikasgas, waardoor de concentratie CO2 in de atmosfeer steeds verder stijgt. Dit veroorzaakt de temperatuurstijging en de klimaatveranderingen die ons boven het hoofd hangen. Wellicht is Utrecht aan zee voor sommigen een aantrekkelijk beeld, maar over het algemeen zijn smeltende polen, verhoogde zeespiegels en extremere weersomstandigheden niet echt het ideale toekomstscenario. Dus dan toch maar een minuutje korter douchen. Of een dagje minder vlees. Of een nieuwe koelkast.

Meet je energieprofiel

Foto: Biking Nikon OGG, Flickr

Een huishouden in Nederland (2,3 persoon) stoot gemiddeld zo’n 9000 kilo CO2 per jaar uit (bron: Milieu Centraal). Om te weten waar jij het beste op kan besparen, moet je eerst duidelijk krijgen waar jij de meeste energie voor verbruikt. Misschien stook je voor de mussen in een ongeïsoleerd huis en is de eerste stap de mussen achter dubbel glas te zetten. Of stap je elke dag in je auto naar je werk en levert het veel op als je je weet te verzoenen met de NS. Wil je het precies weten vul dan de energiebespaarwijzer van Milieu Centraal in. De energiebespaarwijzer geeft je een score op vijf gebieden: Bespaar in een handomdaai, Zuinige apparaten, Energiebewust op weg, Maak uw huis energiezuinig en Schone energie. Op deze vijf gebieden worden 22 tips gegeven die de meeste energiebesparing opleveren. Na het maken van de test kun je kijken welke tips voor jou van toepassing zijn.

Hou je heel erg van testjes maken en wil je ook wel eens weten wat jouw voetafdruk is (hoeveel oppervlakte van de aarde nodig is om in jouw behoeften te voorzien), doe dan de quickscan van duurzaamheid in actie.

Zes bespaartoppers

Met welke besparingstips maak je meters? Dit is een top vijf van bespaartips die je honderden euro’s per jaar kunnen schelen. Bij elke tip vind je een schatting van wat het je bespaart in euro’s en CO2 uitstoot. Dit is gebaseerd op een gemiddelde — hoeveel je daadwerkelijk bespaart hangt af van jouw eigen situatie.

Isoleer je woning
Warmte verdwijnt graag naar buiten en doet dat met gemak waar je bij staat door ramen, muren of dak. Met het isoleren van je woning bespaar je het meest op je energierekening. Nieuwe woningen die met de juiste materialen zijn gebouwd hoeven tegenwoordig nauwelijks meer verwarmd te worden. Maar woon je in een ouder bouwsel, begin dan met gevel- of dakisolatie, of laat dubbel glas zetten. Hier vind je meer info over isoleren.

Gemiddelde besparing bij spouwmuurisolatie en dakisolatie: 2.000 kg CO2 / 600 euro per jaar

Vraag in 1 stap offertes aan voor isolatie van je huis

Vervang je oude CV ketel
Heb je een oude CV ketel in je huis hangen, vervang die dan door een HR combiketel. Een hr-ketel op gas verwarmt je huis prima tegen redelijke kosten en geeft ook nog eens weinig CO2-uitstoot. Meer info nieuwe CV-ketel.

Gemiddelde besparing: 670 kg CO2 / 210 euro per jaar.

Ga met de trein naar je werk in plaats van met de auto
Die files was je toch al beu. Als je de auto laat staan en je vergadering in de trein voorbereidt heb je vier keer minder CO2-uitstoot.

Gemiddelde besparing: 1.390 kg CO2 / 60 euro per jaar. Per persoon is dat ongeveer 600 kg CO2.

Rij in een zuinige, kleine auto
Ben je toch erg gehecht aan je eigen gaspedaal, kies dan voor een zuiniger of kleinere auto. Die verbruiken minder brandstof (= minder CO2 de wereld in). Je portemonnee vaart er ook wel bij. Een auto met een zuinig A-label scheelt 20 euro op elke 100 euro aan autobrandstof vergeleken met een gemiddelde auto met C-label. Zit een nieuwe auto er niet in, dan maak je ook nog veel goed door een zuinige rijstijl, ook wel bekend als Het Nieuwe Rijden. Hiermee kun je tot tien procent op je brandstofverbruik besparen (300 kg CO2 / 145 euro). Ben jij al een nieuwe rijder? Test het hier.

Gemiddelde besparing: 670 kg CO2 / 330 euro per jaar. Met een kleinere auto: 300 kg CO2 / 145 euro

Zet zonnepanelen op je dak (370 kg CO2 / 150 euro per jaar)


De zon is onze schoonste kerncentrale. Gebruik het! En neem zonnepanelen. Stroom uit zonlicht is duurzaam: bij de productie van elektriciteit komen geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrij. Zonnepanelen gaan bovendien minimaal 25 jaar mee. Lees meer bij ons dossier Een zonnepaneel op je dak.

Gemiddelde besparing bij opgesteld vermogen van 1000 watt-piek: 370 kg CO2 / 150 euro per jaar.

Vlieg groen naar de zon
Vlieg je drie keer per jaar naar de zon, dan weet je wel waar je het meeste kan besparen (retourtje Malaga met het vliegtuig: 654 kg CO2 pp). Maar of je de zon ook wilt missen, dat is de vraag. Lees onze tips voor een groene vakantie. Of lees bij Milieu Centraal hoe je ook anders dan door de lucht op je bestemming komt.

Extra tip
Neem groene stroom en/of groen gas. Dit leidt niet meteen tot minder CO2-uitstoot, maar hoe meer mensen overstappen naar groene stroom, hoe meer er geinvesteerd moet worden in de productie van schone energie. Een typisch geval van consumentenmacht.

Easy starters

Foto: gagilas, Flickr

Moet je voor de bespaartoppers moeite doen of geld investeren om te besparen, deze stappen hieronder zijn voor de gemakzuchtigen onder ons.

Zet je thermostaat 1 graad lager en eerder uit
Zet je thermostaat 1 graad lager, niemand die het merkt. Maar je bespaart wel even zeven procent op het energieverbruik van je verwaming. Voor wie z’n bedtijd goed in de planning heeft zitten, kan extra besparen door de thermostaat 1 uur voor het naar bed gaan al omlaag te draaien. Je merkt het alleen aan je energierekening!

Gemiddelde besparing: 300 kg CO2 / 90 euro per jaar.

Douche twee minute korter met waterbesparende kop
Dit wil je waarschijnlijk niet weten, maar de douche is de grootste waterverbruiker in huis. Gemiddeld douchen we bijna acht minuten per douchebeurt. Door twee minuten korter te douchen bespaar je elk jaar 9.400 liter warm water plus het gas om het water te verwarmen.

Heb je je douchetijd echt nodig om volwaardig te kunnen participeren in de samenleving, schaf dan een waterbesparende douchekop aan. De tijd dat dit een lullig straaltje opleverde is voorbij. Per douchebeurt scheelt het gemiddeld 14 liter warm water.

Gemiddelde besparing: 300 kg CO2 / 100 euro per jaar.

Vervang 17 gloeilampen
De gloeilamp leek het patent te hebben op sfeerverlichting, maar inmiddels zijn de spaarlampen en de leds zo geupgrade dat het ook daarmee best gezellig kan worden. Een gemiddeld huishouden kan zeventien gloeilampen vervangen en zo 270 kWh per jaar besparen. Draaien maar!

Gemiddelde besparing: 150 kg CO2 / 60 euro per jaar

Was op lage temperatuur(30 graden)
De meeste (af)wasmiddelen werken tegenwoordig net zo goed bij een lagere temperatuur. En zo vies worden we op kantoor nou ook weer niet. Dus wordt een was op dertig graden ook prima schoon, met minder energie. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser: 50-55 graden werkt ook. Een extra besparing voor gevorderen: de wasdroger laten staan levert nog eens 60 kg CO2 / 25 euro op.

Gemiddelde besparing: 80 kg CO2 / 30 euro per jaar.

Voorkom standby
Zet al die rode standbylampjes van elektrische apparaten uit en bespaar jezelf 58 euro per jaar. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks dertien procent van het stroomverbruik.

Gemiddelde besparing: 144 kg CO2 / 58 euro per jaar

Besparen met voeding

Foto: Dorine Ruter, Flickr

Hoewel de Energiebespaarwijzer voedsel niet meerekent, wordt 1/3 van de energie-uitstoot van een gemiddeld huishouden veroorzaakt door voeding (bron: milieu centraal). Van alle energie die besteed wordt aan voedselproducten zit 85-90 procent in de teelt (kunstmest, verwarmde kassen), de bewerking (en eventueel koelen), het verpakken en vervoeren van voedsel.

We weten inmiddels ook door de meatless mondays en vega-campagnes dat vooral de productie van vlees veel energie kost en veel broeikasgassen oplevert. Plantaardige producten zijn veel energie-vriendelijker. De productie van rund en kalfsvlees kost de meeste energie, veel meer dan varkensvlees. Peulvruchten, eieren, kant-en-klare vleesvervangers, kippenvlees, quorn en tofu leveren de minste milieu belasting op.

Eet 1 dag minder rundvlees per week
Om een koe één kilo te laten groeien is 19 kilo voornamelijk gras nodig. Ter vergelijking: om een kip een kilo te laten groeien, is 2 kilo voer nodig. De productie van dat voer kost veel energie, water, land en grondstoffen. Daarnaast staan we in Nederland met onze voeten diep in de strond door het overschot mest, veroorzaakt door de Nederlandse intensieve veehouderij. Net als de broeikasgassen en ammoniak geen pretje voor het milieu. Helaas is het met kaas ongeveer hetzelfde verhaal: voor één kilo kaas is zes tot negen liter melk nodig. Dat maakt kaas per kilo ongeveer even milieubelastend als vlees. Een dagje minder rundvlees eten levert een grote besparing van CO2 uitstoot op.

Gemiddelde besparing: 660 kg CO2

Kies groenten uit de buurt
Groenten die van ver komen moeten vervoerd worden en dat transport levert milieukosten op. Vooral als de groenten hun reis per vliegtuig boeken. Meestal zijn dat de exotische vruchten en groenten die snel bederven. Dat geldt meestal voor asperges, peultjes, verse kruiden en zacht fruit. Transport per schip geeft aanzienlijk minder CO2 uitstoot. Op de groente en fruitkalender van Milieu centraal kan je per seizoen zien welke groenten en fruit een laag energielabel hebben.

Gemiddelde besparing: 180 kg CO2

Kies seizoensgroenten (niet uit de kas)
Eet je seizoensgroenten uit de regio, dan weet je dat je goed zit qua energie maar ook zeker qua smaak en ondersteuning van je buurboer. We zijn gewend dat er het hele jaar door paprika’s in de schappen liggen, maar een groot deel van het jaar worden die in verwarmde kassen geteeld die gemiddeld elf keer meer energie verbruiken dan teelt in de volle grond. Zo’n tien procent van al het gasverbruik in Nederland gaat naar de verwarming van kassen; drie procent van de elektriciteit gaat op aan groeilicht in de kassen. Door energiemaatregelen in de kasteelt zijn er wel wat kasgroenten die minder belastend zijn, maar vooralsnog is toch het beste advies om seizoensgroenten te eten. Doe je het niet voor de besparing, dan toch zeker voor de smaak!

Gooi minder weg
Iedereen gooit wel eens voedsel weg. Maar wist je dat gemiddeld ongeveer acht procent van het gekochte vaste voedsel (inclusief zuivel en olie) in de vuilnisbak verdwijnt? Dat is ruim 40 kilogram per persoon per jaar, of in euro’s: 135 euro per persoon per jaar. Daarmee gaat ook de energie die nodig was voor het maken en vervoeren van dat voedsel de afvalbak in. Dus liever wat minder tegelijk inkopen, zeker van verse groenten en fruit, en aan de gang met kliekjeskoken!

Gemiddelde besparing: 122 tot 150 kg CO2

Eet 1 dag per week plantaardig
Meatless monday of plantaardige maandag en als je het op donderdag doet is het ook goed. Een dag in de week het gemiddelde stukje vlees (rundvlees scheelt veel meer dan kip) op het bord vervangen door een plantaardig alternatief scheelt zo’n 65 kg CO2 per persoon per jaar. De eiwitten die in dierlijke producten als vlees, vis, eieren en zuivel zitten, kan je ook uit plantaardige producten halen als granen, noten en peulvruchten. Het maken van dierlijke eiwitten kost meer energie dan het maken van plantaardige.

Gemiddelde besparing: 65 kg CO2

Hier vind je nog meer praktische tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *