Groene pc

Foto: mimolag, Flickr
Computers zijn vaak giftige energieslurpers die gemaakt worden onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden en zorgen voor een enorme berg afval. Kortom, je computer is waarschijnlijk niet erg groen. Toch is een groene, eerlijke en digitale levensstijl wel mogelijk. Dit dossier vertelt je hoe.

Bekijk ook de gallery “6 manieren om je computer te vergroenen”

Koop hier een groene pc


Dit dossier heeft de volgende secties:

Hoe ziet een groene pc eruit?

1. gebruik van gifvrije materialen

De pc: een giftig goedje. Foto: gavin, Flickr
In veel computers zitten giftige materialen, zoals pvc en broom. Deze zijn slecht voor degene die de computer in elkaar zet, voor de gebruiker en voor degene die de computer weer uit elkaar haalt. Goed nieuws: veel fabrikanten gebruiken tegenwoordig alternatieve materialen.

2. eerlijke & schone productie

Arbeiders in China en India moeten vaak onder slechte omstandigheden met een miniem loon jouw pc of laptop in elkaar schroeven. In Congo financieren bendeleiders hun oorlogen met het opgraven van de “bloedmetalen” die voor elektronica gebruikt worden. Kortom, je pc heeft de nodige ellende veroorzaakt voordat hij in jouw bezit is. Gelukkig zijn er fabrikanten die alleen verantwoorde, fair trade materialen gebruiken.

75% van de totale energieverbruik van een computer onstaat bij de productie. Hier kan nog veel bezuinigd worden. In de “Guide to Greener Electronics” van Greenpeace beloven fabrikanten dat ze hun energieverbruik bij productie substantieel gaan verlagen. Hier wordt dus al aan gewerkt.

Lees ook: Elektronica bevat vaak “bloedmineralen”

3. energiezuinig gebruik

Computers kunnen een stuk zuiniger werken. Wim de Geus van ARA computers test alle onderdelen die hij in computers stopt eerst zorgvuldig. Zo verkoopt hij computers die 80% zuiniger zijn dan gewone modellen – zonder dat je aan prestaties inboet. En in 3 jaar tijd verdien je je computer terug met een lagere stroomrekening.

Lees ook: Een groene pc op maat 90% energiezuiniger

4. goede recycling

Goede recycling is belangrijk, want veel van de waardevolle metalen uit de computer raken op een gegeven moment op. Als we in het huidige tempo door gaan is Lithium, het metaal waar veel accu’s van gemaakt worden, in twintig jaar tijd op. Daarnaast belanden veel pc’s uiteindelijk op een vuilnisbelt in Ghana, waar kinderen volledig onbeschermd met open vuurtjes de metalen uit de elektronica terug winnen.

Lees ook: Zonder recycling binnenkort geen computers meer

5. transparantie over producten

Een computer verbruikt evenveel energie als een koelkast. Maar terwijl je bij witgoed met duidelijke labels precies kunt zien hoeveel energie ze gebruiken, is dat bij computers en laptops meestal onduidelijk. Er zouden keurmerken moeten komen voor groene en fair trade computers. Want dan kan je als consument eenvoudig een goede keuze maken.

Ga terug naar het begin

Tips om je pc-gebruik te vergroenen


Foto: sirtrentalot
Een groene digitale levensstijl heb je zelf in de hand. Hier een aantal tips:

Zo vind je een groene pc


Er zijn verschillende bronnen op internet die je kunnen helpen om de groenste pc te kopen.

Ga terug naar het begin

Dit zeggen de experts


Experts vertellen meer over hoe zij de digitale wereld denken te vergroenen:

Ga terug naar het begin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *