Duurzaam winkelen: handige tips

duurzaam winkelen
Foto: Kuyichi
Hoewel veel bedrijven praten over duurzaamheid, zijn eerlijke en verantwoorde producten nog lang geen vanzelfsprekendheid. Vragen naar de duurzaamheid van schoenen of jassen, broeken of tassen, leidt vaak tot waterige blikken van verkopers. Op basis van groene gidsen (online & offline), tips van twitteraars en onze eigen blogs, hebben wij daarom deze snelle gids voor duurzaam winkelen samengesteld.

Om te beginnen een advies van The Good & Green Guide: vraag je eerst af of je iets echt nodig hebt voordat je het nieuw koopt. Want duurzaam winkelen betekent ook: reduce, re-use (or repair) & recycle.

Welke groene supermarkten zijn er?
Waar koop ik groene mode?
Waar pin ik duurzaam?
Waar shop ik duurzaam online?

Hier vind je nog meer praktische tips

Duurzame supermarkten: eerlijke winkelwagens

 

duurzaam winkelen

Plastic tasjes verdwijnen uit supermarkten. En alle huismerken moeten kind- en slaafvrij zijn, milieu- en diervriendelijk.

Volgens de oprichter van Rankabrand, Niels Oskam, kun je in de Albert Heijn wel – met een grote mate van groene zekerheid – kiezen voor de puur & eerlijk producten en de biologische producten. Bij de andere producten is het opletten wat betreft duurzaamheid, net als in de andere supermarkten.


Speciale vermelding

Woon je in Haarlem of Amsterdam, bezoek dan Marqt. Deze supermarkt heeft de verkoop van ‘echt eten’ tot speerpunt gemaakt. Het maakte oprichter Quirijn Bolle Amsterdammer van het jaar.

In Utrecht, Zeist en enkele andere steden is De Groene Winkel het omrijden waard. Wel met een iets vollere portemonnee dan normaal…

Terug naar begin pagina

Duurzame mode: de grote ketens beginnen mee te doen

 

duurzaam winkelen

Als argeloze shopper kun je in een aantal grote winkels zonder al te veel schuldgevoel kleding kopen. Grote retailers als H&M, C&A en Zara onderscheiden zich als bovengemiddeld verantwoord. De echte problemen beginnen wanneer je schoenen wilt kopen. Het is mij overkomen dat ik pas na 6 winkels het eerste paar duurzame schoenen aantrof. En dat was het enige in de gehele mannencollectie!

Zoeken naar duurzame schoenen is dus als speuren naar een kolibri in een donker bos met een kaarslicht, maar je maakt het jezelf al makkelijker door direct naar het merk Veja te informeren.

Op basis van de analyses van The Good & Green Guide en Rankabrand valt de volgende top 7 samen te stellen voor modewinkels. Tussen () de scores bij respectievelijk The Good & Green Guide en Rankabrand.

 1. Timberland (10/10 – 8/16)
 2. C&A (9/10 – 7/16)
 3. Zara (nvt – 7/16)
 4. H&M (9/10 – 6/16)
 5. Bijenkorf (7/10 – 3/16)
 6. V&D (6/10 – 3/16)
 7. McGregor (5/10 – 7/16)

Er valt nog niet een echte koploper te onderscheiden in de modewereld volgens Rankabrand. Merken die goed scoren zijn aangesloten bij samenwerkingsverbanden als ‘Made by’ en ‘Fair wear foundation’, zoals jeansmerk Kuyichi en damesmerk Expresso.

Onderbroeken kun je trouwens al wel heel duurzaam kopen: informeer naar het merk ‘Pants to poverty‘ , dat 14/16 scoorde bij Rankabrand.

Speciale vermelding: Nukuhiva

In Amsterdam en Utrecht vind je een modewinkel waar nagenoeg de gehele collectie eerlijk en duurzaam is: Nukuhiva. Vraag ernaar de groene kenmerken van kleding en je krijgt een eerlijk antwoord zonder omwegen. De winkel heeft serieus werk gemaakt van hip en verantwoord. Je betaalt overigens wel een stuk meer dan voor een H&M’etje.

Terug naar begin pagina

Eerlijk geld pinnen bij duurzame banken

duurzaam winkelen
Jouw geld naar wapens, dictators of giftige fabrieken? Liever niet. Maar hoe controleer je of jouw bank verstandig met je geld omgaat? Op de website de Eerlijke Bankwijzer kun je banken vergelijken op hun MVO-beleid. Ben je niet tevreden over de prestaties van je bank, dan kun je een gele kaart sturen. Of overstappen naar een andere bank.

Op basis van de scores op de Eerlijke Bankwijzer valt de volgende top 5 samen te stellen, waarbij geldt dat ASN Bank en SNS Bank met afstand het meest duurzaam zijn. De andere banken kunnen op veel terreinen nog vooruitgang boeken.

 1. ASN Bank
 2. SNS Bank
 3. NIBC
 4. Triodos Bank
 5. Van Lanschot

Bekijk alle scores van alle banken in een helder overzicht.

Terug naar begin pagina

Webshops: je hoeft de deur niet uit voor duurzaam winkelen

 


duurzaam winkelen

Geen zin om de deur uit te gaan, maar wel nieuwe kleren nodig? Probeer dan deze webwinkels die hoge scores haalden in de Good & Green Guide:

Mudjeans.nl (6)
Wiegtotwieg.nl (4)
Barnhardbodywear (3)
Watmooi.nl (3)
Sincero.nl (3)
Lotika.nl (3)
Saintbasics.com (3)

Nog niet gevonden wat je zocht? Probeer ook hier:

Toms.com (2)

Terug naar begin pagina

Hier vind je nog meer praktische tips

One comment

 1. Pingback: waartewinkelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *