Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Tegenwoordig heb je zonnepanelen meestal in zo’n 10 – 12 jaar tijd terug verdiend. Aangezien zonnepanelen meestal zo’n 25 jaar meegaan, heb je in dat geval nog zo’n 15 tot 13 jaar profijt. Maar hoe bereken je de terugverdientijd? Het is makkelijker dan je denkt.

Deze pagina is onderdeel van het dossier zonne-energie. Zie hier voor de andere items over rendement, garanties, en aanschaftips voor zonnepanelen.

[adrotate group=”4″]

Berekenen terugverdientijd zonnepanelen

Neem bijvoorbeeld de familie Doorzon. Zij legden een installatie aan van 4000 wp die 3400 kwh stroom levert. Ze betaalden hiervoor €8.575, oftewel €2,14 per Wp.

Lees ook: Vergelijk zonnepanelen, de beste tips.

Een snelle berekening leert dat het gezin Doorzon voorheen elk jaar voor die 3400 kwh stroom €782 betaalde. Op dit moment betaal je zo’n €0,23 per kwh voor stroom uit het reguliere elektriciteitsnet. En 3400 * 0,23 = €782.

De totale investering bedroeg €8.575. Omdat de familie Doorzon nu gratis stroom heeft, verdienen ze elkaar jaar €782. 8575 / 782 = 10,9. Dus na bijna 11 jaar hebben ze de hele investering terugverdiend.

De komende 14 jaar blijven ze verdienen met hun zonnepanelen. Maar wat is het totale rendement van hun investering?

Rendement volledige investering voor zonnepanelen

Een zonnepaneel verliest in de loop der tijd vermogen, eigenlijk al vanaf dag 1. De meeste leveranciers garanderen dat na 25 jaar de panelen nog 80% van het oorspronkelijke vermogen draaien. Een rekensom leert dat de zonnepanelen van de familie Doorzon gedurende 25 jaar 78.200 kwh opleveren. Dit is een vereenvoudigde rekensom, maar het geeft je een idee wat je kunt verwachten:

* Eerste 10 jaar, 100% vermogen: 34.000 kwh

* Tweede 10 jaar, 90% vermogen: 30.600 kwh

* Laatste 5 jaar, 80% vermogen: 13.600

Als de energieprijzen hetzelfde blijven (wat niet waarschijnlijk is, overigens) à €0,23 per kwh, dan leveren de panelen de familie Doorzon 78.200 * 0,23 = €17.986 op. Op een investering van €8.575 verdien je dus €9.411, een rendement van 110%.

In het rekenvoorbeeld gaan we ervan uit dat de energieprijzen niet dalen of stijgen. De kans is natuurlijk groot dat de energieprijzen blijven stijgen: de prijs voor fossiele brandstoffen speelt hier een belangrijke rol in. De afgelopen 15 jaar verdubbelden de energieprijzen in Nederland. Als dat weer gebeurt is je voordeel (fors) groter. Natuurlijk kunnen de energieprijzen ook dalen. Als iedereen goedkope zonnepanelen op zijn dak legt, en er grote doorbraken op het gebied van zonne-energie of andere vormen van schone energie zullen plaatsvinden, kan de prijs voor elektriciteit navenant dalen. Maar de eerstkomende jaren zal dat waarschijnlijk nog niet het geval zijn.

[adrotate banner=”11″]

Zonnepanelen vs. geld op de bank zetten

Terugverdientijd zonnepanelen. Foto: Oddsock, Flickr
Terugverdientijd zonnepanelen. Foto: Oddsock, Flickr
Natuurlijk kun je jouw geld ook op de bank zetten, en daar rendement uit halen. Als de familie Doorzon de €8.575 op een spaardeposito (langlopende spaarrekening) zet hebben ze bij een rente van 3% per jaar na 25 jaar €17.969. Dit is vrijwel hetzelfde bedrag dat je met zonnepanelen verdient.

Daar zitten echter een aantal maren aan. Geld heeft de neiging om minder waard te worden dankzij inflatie. In 2013 ligt de Nederlandse inflatie dicht bij de 3%. Als dit 25 jaar zo blijft is je geld op een spaarrekening amper meer waard. Bovendien, zoals gezegd, is de kans groot dat de energieprijzen stijgen.

Het beste is misschien om zonnepanelen als een zekere investering te zien: je betaalt nu een vaste prijs om de komende 25 jaar voorzien te zijn van gratis stroom. Als de stroomprijzen hoger worden, is je voordeel groter. Als dat niet het geval is, weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

Deze pagina is onderdeel van het dossier zonne-energie. Zie hier de andere items over rendement, garanties, en aanschaftips voor zonnepanelen.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *