Top 10 zuinige elektrische auto’s

Lees het hele Dossier Elektrisch Rijden

Foto: Peugeot

Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker; met een ruime keuze uit modellen en merken én technische verbeteringen die elektrische auto’s zuiniger en betrouwbaarder maken, wordt de keuze voor elektrisch rijden steeds makkelijker gemaakt. Ook zuinig rijden? Dan moet je zeker deze auto’s bekijken.

Top 10 zuinigste elektrische en hybride auto’s

NB deze lijst is gebaseerd op cijfers van eind 2013 en is samengesteld op basis van 3-jarig verbruik bij gemiddeld 25.000 kilometer per jaar. Een eventuele restwaarde na 3 jaar is ook meegenomen in de berekening.

1) Renault Zoe Life – €0,10 per kilometer
2) Nissan Leaf Visia – €0,15 per kilometer
3) Renault Fluence Z. E. Expression – €0,15 per kilometer
4) Toyota Yaris 1.5 Full Hybrid Comfort – €0,16 per kilometer
5) Mitsubishi i-MiEV – €0,16 per kilometer
6) Toyota Auris 1.8 Hybrid Aspiration – €0,18 per kilometer
7) Renault Kangoo Z. E. Maxi – €0,18 per kilometer
8) Citroen C-Zero – €0,19 per kilometer
9) Peugeot iOn – €0,19 per kilometer
10) Toyota Prius 1.8 100KW Full Hybrid Comfort – €0,21 per kilometer

Naast de kosten per kilometer, is het ook handig om te weten hoeveel het kost om (volledig) elektrisch te rijden. Kijk hiervoor naar het vermogen van de accu, gerekend in kiloWatt, en de actieradius. Deel de actieradius (het aantal kilometers dat op een volle accu gereden kan worden) door het aantal kW van het batterijpakket om te bekijken hoeveel kilometer je per kW kunt rijden. Door de prijs per kW te delen door het aantal kilometers dat per kW gereden kan worden, bereken je hoeveel een kilometer puur elektrisch rijden je kost.

Toyota verliest terrein
De nummer 10 in de lijst valt op: wie aan elektrische auto’s denkt, komt automatisch uit bij de Prius. Toch blijkt de Prius helemaal niet zo zuinig te zijn als veel andere elektrische modellen. Daar staat wel tegenover dat het paradepaardje van Toyota groter is dan de meeste andere modellen in de lijst én een actieradius van 160 km heeft.

Zuinigst rijden met Renault en Nissan
De Renault ZOE Life is het meest voordelig; een kilometer rijden kost hiermee slechts €0,10. De tweede plek wordt gedeeld tussen de Nissan Leaf Visia en de Renault Fluence Z.E. Expression, die beiden €0,15 per kilometer kosten. De Renault Fluence Z.E. Expression kan zich eveneens scharen onder de grotere wagens in dit lijstje; in vergelijking met de afmetingen valt de prijs per kilometer mee.

Bronnen: ANWB, AutoZine

Lees ook:

Elektrisch rijden: een volle tank voor 4 euro
Zo helpt het afschaffen van subsidies fossiele brandstof de armste mensen
Fiets op zonne-energie is goedkoop alternatief voor auto

Lees het hele Dossier Elektrisch Rijden

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *