Vegetarisch eten

Bron: Elisa s caramel, Flickr
Bron: Elisa s caramel, Flickr

Vegetarisch voedsel lijkt gezonder en milieuvriendelijker, maar de meningen blijven verdeeld, ook in vegetarische kringen. Moet je de principes voor laten gaan of je buik? En moet je helemaal geen vlees eten? Want hoe goed is mijn eten voor de aarde? Recente onderzoeken laten zien op welk eten onze planeet het langer uithoudt. Meestal is dat van plantaardige oorsprong. Voor het produceren van één kilo vlees is een veelvoud aan plantaardige middelen nodig. En die planten hebben voedsel, bodemoppervlakte en zonlicht nodig om te groeien.
Dus stel, we willen nooit meer naar de echte slager gaan. Wat gaan we dan eten? Sojaburgers, schimmelpaté en insecten? Ze klinken veel onsmakelijker dan ze zijn. HetkanWel zet een aantal alternatieven op een rijtje.

Vegetarisch of toch met vlees?

Bron: Margaret Napler, Flickr
Bron: Margaret Napler, Flickr

Vegetariërs leven langer dan verstokte vleeseters, beweren mensen die alleen plantaardig eten. En de wetenschap geeft hen gelijk. Maar mensen bij wie maar eens per week vlees op tafel komt, of die per dag maar een half onsje ervan nemen, lijken nog langer te leven. Onderzoek in de Blue Zones bevestigt dit. In gebieden als Nuoro, Ikaria en Okinawa eten ze vlees zoals bij onze zuinige overgrootouders: op zondag en op hoogtijdagen een boutje of een lapje, In de Blue Zones bereiken vaak zonder noemenswaardige kwalen zeer hoge leeftijden.

Gezondheid is niet altijd een reden om af te willen zien van vlees. Tal van mensen eten beperkt vlees, of sluiten het helemaal uit om medische, ethische of religieuze redenen. Veganisten gebruiken uit respect voor andere levende wezens zelfs geen leren schoenen; religieuze joden en islamieten weigeren schaaldieren, reptielen en varkens te gebruiken voor consumptie. Vlees produceren is zo belastend voor het ecosysteem dat je ook daarom de worsten en koteletten voorgoed vaarwel kunt zeggen.

Als je om wat voor reden dan ook helemaal wilt afzien van vlees, heeft het dan zin om vitaminepillen te nemen zodat je goed gevoed blijft? Ons lijf is in een evolutie van miljoenen jaren gebouwd op echt eten. Het is daarom de vraag of die vitamines in pilvorm wel terechtkomen waar je wilt. Voor en tegenstanders aan het woord in een altijd boeiend debat.

Lees meer

Vegetarisch dieet is niet natuurlijk
Agressieve bokskampioen Mike Tyson is nu veganist
Nu meer bewijs dat geen vlees eten iets gezonder is
Kweekvleeshamburger voelt als gewoon, maar smaakt als proteïnecake
Waarom regelmatig geen vlees eten gezond is
Vegetariërs leven tot negen jaar langer
Over veertig jaar is iedereen vegetariër
Vegetariërs hebben echt betere seks
Vegetarisch dieet is niet natuurlijk, deel 2
Vegetariërs krijgen genoeg vitamine B12
De vijf beste argumenten voor het eten van vlees

Lekkere vegetarische recepten en plantaardige menu’s

Bron: Paulr_42, Flickr
Bron: Paulr_42, Flickr

Had je vroeger de keus tussen vlees en groente, tegenwoordig is er zoveel in de handel dat vlees vervangt, dat je het gerust kunt laten staan voor iets heel anders: groenteburgers, exotische noten, kweekvlees en zelfs insecten. Er is inmiddels veel voor wie griezelt van vlees aan een botje.
Dat de markt voor vleesloos eten groeit, bewijst wel het grote succes van de Vegetarische Slager, een winkelketen die de meest uiteenlopende producten die een slager verkoopt ook aanbiedt, maar dan alles op puur plantaardige basis. Op zijn minst een oefening in inventiviteit.

Insecten eten is op veel plaatsen buiten de westerse wereld heel gewoon. En tot voor enkele decennia stond ook in landen als Frankrijk en Duitsland meikeversoep gewoon op het menu. Misschien dat die een revival gaat beleven nu insecten zelfs haute cuisine worden. Gegrilde sprinkhanen, zo smakelijk opgemaakt dat je er niet vanaf kunt blijven. Insecten zijn ook nog veilig, gezond en ecologisch verantwoord vlees. 

Meer lezen

Vegetarische slager groeit in drie jaar tijd van een naar duizend verkoopadressen
Vijf plantaardige en gezonde alternatieven voor melk van de koe
Recept: notensmoothie met amandelmelk
Marcel Dicke geniet van de kleine dingen des levens, zoals insecten eten
The Dutch Weedburger is oplossing voor dreigend voedseltekort
Ontkiemende liefde. De vele voordelen van geweekte noten
Acht feiten over vleesvervangers die je misschien nog niet wist
Gezond ontbijten. Vier recepten uit de wereldkeuken
Vijf inspirerende gezonde dessertblogs
Welke granen zijn het gezondst?
Kweekvlees uit laboratorium is gezonder dan gewoon vlees
Waarom het goed is om vaker avocado te eten
Eieren en gezondheid. Wat je niet wist

Je ecologische voetafdruk en eten

Bron: sigurdas, Flickr
Bron: sigurdas, Flickr

Je mondiale voetafdruk geeft aan hoeveel van wat je verbruikt, de aarde kost aan grondstoffen, energie en landbouwoppervlakte. Wie zijn eten vooral betrekt uit planten, belast de aarde zo min mogelijk. In India bijvoorbeeld hebben veel mensen zo weinig te eten dat het de voetafdruk van de gemiddelde Indiër vanzelf al klein maakt. Maar zelfs al was India welvarender, dan zou de Indiase voetafdruk kleiner blijven; deze bijna 1 miljard mensen leven voornamelijk vegetarisch.

Als de hele wereldbevolking zou overschakelen op plantaardige voeding, af en toe misschien aangevuld met insecten en een ei, dan zouden er nog miljarden mensen bij kunnen komen zonder dat de wereldvoedselproductie in gevaar zou komen. Helaas gaan veel dominante ontwikkelingen precies de andere kant op. Dus wellicht zal de wal het schip vanzelf keren.

Intussen kunnen mensen die de stap naar drastische vleesbeperking al hebben genomen, zich verheugen in een steeds smakelijker en veelzijdiger aanbod. Er komen ook steeds meer aanwijzingen dat het plantaardige bestaan ook een socialer en gelukkiger bestaan is. Kijk naar de als paddestoelen opspruitende stadstuinen overal in de westerse wereld. Zij brengen de voedselvoorziening voor je deur en versterken tegelijkertijd de sociale samenhang.

Televisie-actie van 14-jarig meisje tegen GM-voedsel
Platform: Nederland eetbaarder maken met raamtuinen, permacultuur, gemeenschappelijke tuinen
Goed vlees is niet fout: varkens en koeien in de woonwijk
Veganistische supermarkten doen het uitstekend in Duitsland
Deel je eten met thuisafgehaald
Wat dokters kunnen opsteken van boeren. Drie nieuwe benaderingen van ziekte
EU-richtlijn zaaigoed benadeelt mogelijk duurzame landbouw en bevoordeelt grote bedrijven
Hollandse kaas een sprookje? Deze kaasjes zijn wel echt van eigen bodem
Infographic: zo krijg je kaas met een kleine hoefprint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *