Vitamines en superfood

Zonlicht bevat veel vitamine D. Bron:  Brandon Glasbrecht, Flickr
Zonlicht bevat veel vitamine D. Bron: Brandon Glasbrecht, Flickr

Vitaminen, mineralen, antioxidanten: het draait allemaal om nutritie of voedingswaarde. Het zijn dingen waar vooral de best doorvoede mensen in de rijkste landen zich druk om maken, omdat zij er niet over in hoeven te zitten of hun buik überhaupt wel gevuld raakt.

In de zucht naar het optimale leven, slikken veel mensen uit angst ondervoed te raken, tal van voedingssupplementen. Is dat wel nodig? En zo ja, kun je dan ook toe met superfood, of zelfs gewone voeding? Ook gewoon zonlicht zit al vol vitamine D. En het is maar de vraag of voedingsstoffen in pillen ons lichaam op dezelfde manier bereiken als in natuurlijke voeding. Een dossier over zin en onzin van zaken die je lichaam op en top fit houden

Superfood

Supervoedsel  of superfood, dat is voeding die in geconcentreerde vorm zeer veel voedingsstoffen bevat. Het zijn producten van moeder natuur die al lang onder ons waren, of exotisch voedsel, meestal fruit en groenten, die vol enthousiasme worden gepresenteerd, soms zelfs als heelmiddel voor alle kwalen..Wij mensen draaien lang genoeg mee om te weten dat alle goeds nooit van één enkel product kan komen.

[adrotate banner=”11″]Maar er bestaan wel degelijk planten die zoveel goede stoffen bevatten dat ze over bijna de hele wereld worden gegeten of al een respectabele geschiedenis hebben in de kruidengeneeskunde. En die vaak nog veel energie leveren ook. Ideaal dus voor bergbeklimmers, die weinig mee kunnen nemen. Sommige mensen beschouwen ook pillen als supervoedsel omdat de industrie in deze producten voedingsstoffen in zeer compacte vorm samenbalt. Pillen bestaan honderd jaar, de structuur van onze lichamen honderdduizenden jaren. Al die tijd hebben wij onze voeding uit natuurlijk voedsel gehaald. Toch zweren sommigen bij pillen.

Vele planten zijn eetbaar, wat iets anders is dan zeer voedzaam; voedzame planten zijn niet altijd vitaminerijk. Hoe krijg je nu de meest optimale mix binnen? Vraag het aan mensen die al lange tijd kerngezond zijn en vaak kom je uit bij knollen, kolen, groene groentes en vruchten.
Is dat nu supervoedsel? Het woord heeft een bijklank van ontdekkingen en magische geschenken van de natuur die ons ongekende levenskracht geven. Wie denkt dat gojibessen of mangosteen je leven veranderen, komt echter bedrogen uit; het gezondste dieet is vaak vooral gevarieerd. Val er dus op aan, zolang je weet dat het unieke bouwsteentjes zijn aan dat grote geschenk: gezondheid.

Lees meer

Zo krijg je vitamine D binnen: met zongedroogde paddestoelen
Wat eten voedseldeskundigen zelf als ze snacken?
Waarom citroenen extreem gezond zijn
Zeewier, een vergeten superfood
Supervoedsel, een marketingtruc of is het echt gezond?
Waarom je meer aardbeien moet gaan eten
Vergeet exotisch supervoedsel, eet een appel
Kolen, een oerhollands supervoedsel
Vijf producten die je wel moet eten, ook al laat je andere staan
Vijf vitaminebommen van vruchten waarmee je de lente in knalt
Acht gewone etenswaren die echt gezond zijn
Vijf supergroenten voor een gezonde herfst
Waarom meer rauw eten gezond is

Voedsel als medicijn

Bron: JeremyMalxnow, Flickr
Bron: JeremyMalxnow, Flickr

Laat voedsel u tot medicijn dienen, zei de oude Griekse geneesheer Hippocrates al. ‘Drugs’, het Engelse woord voor medicijn, verwijst naar gedroogde kruiden en dat waren vaak de oudste medicijnen. Wie goed eet, heeft meestal geen medicijn nodig. Er zijn vele kruiden, vruchten en groenten die je gezondheid bijsturen zo lang de klachten niet te ernstig worden. En soms helpt ook een soepkip of een krachtige vleesbouillon.

Ook bij ernstige aandoeningen zoals kanker geloven mensen dat eten het kan voorkomen of genezen. Misschien is dat zo, met dien verstande dat het karakter van plantaardige geneeskracht veel vaker voorkomend is dan genezend. Er zijn wel giftige planten zoals vingerhoedskruid die letterlijk een shock-effect geven, maar dat is soms een duwtje te ver en dan is er geen weg terug meer. Bovendien varieert in planten de dosering van de werkzame stof, afhankelijk van seizoen, groeiplaats en klimaat. En bij zulke krachtige planten is de uitwerking op mensen vaak onvoorspelbaar. Om die reden moet je nooit de giftige plant zelf gebruiken als ‘paardenmiddel’. Het ultieme anti-kankerdieet bestaat niet omdat ieder mens zijn eigen soort kanker heeft. Wel zijn er planten met duidelijk kankerremmende eigenschappen, zoals broccoli en citroen. Tumoren krijg je er niet mee weg.

Medicijn of niet? Baat het niet…knoflook, selderij, bosbessen en sinaasappels smaken in ieder geval beter dan bloeddruktabletten of vaatverwijders en ze zien er ook beter uit. Wat is leuker dan een heerlijke maaltijd bereiden en intussen bouwen aan je gezondheid? Eet en drink smakelijk met het onderstaande.

Lees meer

Vitamine D helpt tegen diabetes
Met dit voedsel krijg je in de winter genoeg vitamine D binnen
Medicijn uit eigen tuin tegen hoofdpijn en andere kwaaltjes
Eten tegen elke kwaal
Wortelen en tomaten beschermen tegen de zon zo lang je niet rookt
Lijnzaad helpt bij het verlagen van de bloeddruk
Voedingssupplementen schaden mogelijk ons hart
Natuurlijke pijnbestrijders
Algensupplement helpt bij gewichtsverlies
Sportsupplementen, een onzinnige miljoenenbusiness
Traditionele smaakmakers: negen ziektenbestrijders uit je kruidenrek
MInder kans op borstkanker met appels en beweging
34 huis-, tuin-, en keukengroentes die beschermen tegen kanker
Griep op komst? Boost je immuunsysteem met deze voeding

Schoonheid en eeuwige jeugd

[adrotate banner=”19″]

Water  van eeuwige jeugd. Bron:  Klauskommoss, Flickr
Water van eeuwige jeugd. Bron: Klauskommoss, Flickr

Wie ziek is, wil beter worden. En wie gezond is? Die wil vaak het liefst nog energieker, nog productiever, nog sexier of nog mooier worden. Voor die laatste categorie is er goed nieuws. Geen wondermiddelen, maar ze hebben wel een bewezen versterkende invloed op hart, zenuwen, longen, libido, wat je maar wil.

Ze werken op verschillende spieren, klieren en organen omdat ze stofjes bevatten die ons lijf voor ons aan het werk zetten. Het is daarbij wel zo dat alle extra inspanningen allereerst door jezelf geleverd moeten worden. Koffie geeft direct energie is onzin. Cafeïne pookt je hersenen, zenuwen en spijsvertering op om de energie die er in zit, er uit te krijgen, komt dichter in de buurt.

Hoe heftiger een goedje werkt, hoe harder je lijf aan het werk moet en na een hoge piek volgt altijd een diep dal. Gebrande koffie bijvoorbeeld geeft meer energie dan thee van groene koffiebonen. Maar dat laatste geeft veel voeding en werkt afslankend. Het duwt je minder hard omhoog, met als gevolg dat de dip achteraf minder hard is.

Het meest ideale effect zou zijn als dit supervoedsel je uithoudingsvermogen vergroot en terwijl je hard bezig bent, tegelijkertijd ziektekiemen buiten de deur houdt. Laat dit meest ideale effect nu aanwezig zijn in de meeste van de hieronder genoemde etenswaren; ze bouwen je lijf op, je organen, je goede humeur, en doen dit geleidelijk naarmate je ze langer gebruikt. Welkom in de wereld van ‘slow’ superfoods!

Lees meer

De voordelen van ongeraffineerd zeezout
Vijf weerstandsverhogende voedingsmiddelen
Natuurlijke alternatieven voor viagra
Visolie houdt je natuurlijk jong
Met deze vitamines krijg je een stralende huid
Ontgiften met groene alg of chlorella
Culinaria voor je libido
De ideale mix: met deze groenten, kruiden en vruchten blijf je doorgaan
Eieren en gezondheid: wat je niet wist
Donkere chocolade is goed voor je hart

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *