Voordelig elektrisch rijden voor ondernemers

Lees hier het hele Dossier Elektrisch Rijden

Een elektrische auto rijden is voor ondernemers nog aantrekkelijker, omdat zij in aanmerkingen komen voor speciale regelingen. Sommige regels gelden alleen als de auto nog in 2013 wordt aangeschaft.

De regels op een rijtje:
* Als je een auto wilt leasen betaal je in 2013 0% bijtelling. Vanaf 1 januari 2014 wordt dit 4% voor elektrische auto’s en 7% voor plug-in hybrides (mits de CO2-uitstoot onder de 50gr/km blijft). Dit geldt ook voor particulieren.
* Voor ondernemers is het rijden van een elektrische auto echter nog voordeliger. Ondernemers die een elektrische auto aanschaffen krijgen bijna 10% voordeel op de aanschafprijs doordat ze een Milieu Investerings Aftrek voor ondernemers kunnen aanvragen.
* In 2013 komt de elektrische auto nog in aanmerking voor willekeurige afschrijving en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. 75% van de aanschafwaarde mag versneld afgeschreven worden en voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt een maximum van 28%. Deze twee mogelijkheden zijn alleen van toepassing op auto’s die dit jaar nog op naam worden gezet.
* Auto’s die in 2014 op naam worden gezet mogen wel gebruik maken van de (ingeperkte) MIA-regeling, maar komen niet meer in aanmerking van VAMIL (willekeurige afschrijving) en KIA (KleinschaligheidsInvesteringsAftrek).

Subsidie voor elektrisch rijden

Voor sommige ondernemers is bovendien een subsidie beschikbaar voor de aankoop van een elektrische bedrijfsauto. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt subsidie op emissiearme taxi’s en bestelauto’s. Tot 1 januari 2015 is een budget beschikbaar van 20 miljoen euro. De subsidie is alleen beschikbaar voor de 1e kentekenhouder van een nieuwe schone bestelwagen, taxi of voertuig uit de categorie bijzondere voertuigen. De subsidie kan oplopen tot €5000 per auto.

Het is wel belangrijk om te weten dat de investeringsvoordelen alleen gelden over een periode van 5 jaar. Wil je de auto na 3 jaar inruilen, dan kan je uiteindelijke voordeel dus veel lager uitpakken. Daarnaast geldt dat hoe meer belasting je betaalt, des te meer voordeel je krijgt. Ondernemers die 52% belasting betalen krijgen meer voordeel dan ondernemers die bijvoorbeeld 42% betalen.

Andere voordelen van elektrisch rijden

Naast de voordelige aanschaf is de elektrische auto ook voordelig in gebruik; elektriciteit als brandstof is goedkoper dan benzine of diesel en blijft de vrijstelling voor wegenbelasting geldig voor auto’s die minder uitstoten dan 50 g/km. Deze vrijstelling blijft in ieder geval geldig tot en met 2015.

Relevante links naar belastingvoordelen voor elektrische auto’s
‘Autoprof’ Maarten Steinbuch houdt op zijn weblog ontwikkelingen rond elektrische auto’s en regelgeving bij.
AgentschapNL heeft een speciale pagina over elektrisch rijden, inclusief informatie over financiële voordelen

Lees hier het hele Dossier Elektrisch Rijden

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *