Waarom elektrisch rijden?

Lees het hele Dossier Elektrisch Rijden

waarom elektrisch rijden
Waarom elektrisch rijden: De Tesla Model X gooit hoge ogen. Foto: Luchinho Photography, Flickr

Waarom elektrisch rijden? Allereerst kies je natuurlijk een elektrische auto omdat je je zorgen maakt over het milieu. Nee wacht, er zijn betere redenen voor ons Hollanders… Met een elektrische auto bespaar je namelijk fors op de gebruikskosten. Deze voordelen maken duidelijk waarom elektrisch rijden een goed idee is: dubbel belastingvoordeel, goedkoop tanken, minder onderhoud, beter voor het milieu.

Waarom elektrisch rijden: belastingvoordelen

Onze overheid heeft een aantal doelen gesteld om de CO2-uitstoot te verminderen. Omdat ze inzien dat de overheid dat niet alleen redt, belonen ze burgers die een handje meehelpen. Bijvoorbeeld door minder BPM te heffen op elektrische auto’s. BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen en is een belasting die je bij aanschaf betaalt. Elektrische auto’s vallen sinds begin 2015 onder het laagste BPM-tarief van 4%. Elektrische auto’s met een “range extender” (een extra benzine- of dieselmotor om langere afstanden te kunnen leggen) vallen onder het 7% tarief.

Auto’s met 4% bijtelling in 2015

In 2015 blijft voor auto’s die volledig elektrisch rijden het 4% tarief voor de bijtelling gelden. Deze auto’s hebben een uitstoot van 0 gram CO2 per km. Voorbeelden van auto’s in dit tarief:

 • BMW i3
 • Nissan Leaf
 • Citroën C-zero
 • Tesla Model S

Auto’s met 7% bijtelling in 2015

Auto’s die semi-elektrisch zijn vallen onder het 7% bijtellingstarief. Dit zijn auto’s die ook een benzinemotor onder de kap hebben die werkt als “range extender”.

Voordelig elektrisch rijden kan bijvoorbeeld ook in de:

 • Audi A3 e-tron
 • BMW i3 Range Extender
 • BMW i8
 • Mitsubishi Outlander PHEV
 • Opel Ampera
 • Toyota Prius Plug-in
 • Volkswagen Golf GTE
 • Volvo V60 Plug-in Hybrid

Al deze auto’s zijn in principe elektrisch aangedreven, maar hebben een brandstofmotor als back-up, voor het geval dat de accu leeg is.

Waarom elektrisch rijden: trends en voordelen

Nederland is al jarenlang koploper als het gaat om zuinig rijden. Dankzij diverse stimuleringsmaatregelen is ook het elektrisch rijden goed opgepakt. Deze stimuleringsmaatregelen worden echter wel regelmatig aangepast. Goedkoop leasen of rijden kan in ieder geval nog steeds. Wie in 2015 elektrisch gaat rijden, hoeft op een volledig elektrisch voertuig of een plug-in hybride met een maximale CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer geen BPM of motorrijtuigenbelasting te betalen.

De bijtelling voor een volledig elektrische auto ligt op 4%, voor de net genoemde categorie van plug-in hybrides is dat 7%. Ondernemers kunnen tot 4 januari 2015 gebruik maken van de MIA-regeling, de Milieu-investeringsaftrek. Tot dan geldt op volledig elektrische voertuigen een aftrek van 36% van een maximum van €50.000. Bij de aanschaf van plug-in hybrides die tot 30 gram CO2 per kilometer uitstoten is dit 27% van een maximum van €35.000. Plug-in hybrides die tot 50 gram per kilometer uitstoten kunnen rekenen op een aftrekpost van 13,5% van maximaal €12.500.

In alle gevallen geldt een accijns van €0,12 per kWh voor de eerste 10.000 kWh. Daarna gaat dit bedrag omlaag naar €0,04 per kWh (10.000-50.000 kWh).

Waarom elektrisch rijden: snellaadstations

In 2015 zal elektrisch rijden niet alleen populairder worden, maar ook veel makkelijker. ABB gaat namelijk het grootste snellaadnetwerk in Nederland bouwen, waardoor ook elektrische auto’s en plug-in hybrides met een beperktere actieradius gemakkelijk buiten de steden kunnen rijden. Eerder reden automobilisten toch het liefst niet al te lange afstanden met hun elektromotor. Dit netwerk van meer dan 200 snellaadstations gaat ervoor zorgen dat er binnen een straal van 50 kilometer altijd een snellaadpaal te vinden is. Bij deze palen kunnen auto’s binnen 15 tot 30 minuten opgeladen worden. Ook kunnen software-upgrades tijdens het laden worden uitgevoerd.

Waarom elektrisch rijden: vergelijking brandstofkosten elektrische auto vs. benzine auto

Je stopt ‘m in het stopcontact en gooit goedkoop je tank vol. Volgens een rekensommetje van elektrische autoadviezen.nl kun je met een elektrische auto minimaal 75% op de kosten van brandstofverbruik besparen.

Stel, je huidige auto rijdt op benzine en je rijdt ongeveer 15.000 kilometer per jaar. Gemiddeld heeft deze auto een brandstofverbruik van 1 liter op 14 kilometer. De benzineprijs schommelt op het moment rond de €1,70 per liter. Dat maakt dat je per jaar € 1.821 aan brandstof, in dit geval benzine, betaalt.

Een elektrische auto heeft een verbruik van gemiddeld 120 kWh per 1000 kilometer. Elektriciteit kost ongeveer 23 eurocent per kWh. Dan betaal je bij een kilometrage van 15.000 kilometer per jaar € 414 aan stroom voor je elektrische auto. Rijden in een elektrische auto levert zo een besparing op van al gauw € 1.400 per jaar, 75% minder kosten voor brandstofverbruik dan je gewend bent.

Waarom elektrisch rijden nog meer een goed idee is? Als je zonnepanelen op je dak hebt waarmee je jouw auto op kunt laden, dan betaal je nog minder. Je betaalt dan voor stroom zo’n € 0,11. Met 15.000 km per jaar ben je slechts €198 aan stroom kwijt en loopt je voordeel op tot bijna 90%. Nog handiger zijn zonnepanelen óp je auto: studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelden Stella, een auto op zonnepanelen. Zij verwachten dat binnen 5 jaar een bruikbare gezinsversie van deze wagen op de markt komt.

Waarom elektrisch rijden: minder onderhoud

Bovendien heeft een elektrische auto weinig onderhoud nodig. Ze hebben geen versnellingsbak, er hoeft geen motorolie in, je hoeft geen bougies te wisselen. En aangezien alleen de bewegende delen slijten, zijn dat bij een elektrische auto vooral de banden en de remmen. Dat betekent dat je ook op onderhoudskosten bespaart.

Waarom elektrisch rijden: milieuvoordelen

Nog niet overtuigd? Dan is er altijd nog het milieu. De auto zelf stoot namelijk geen CO2 en stikstofoxide (NOx) uit, waardoor de luchtkwaliteit in de steden verbetert. Natuurlijk is er wel CO2-uitstoot bij de bron als je de auto oplaadt met energie van de kolencentrale. Maar zelfs als je geen groene stroom gebruikt, veroorzaakt het opwekken van stroom in de elektriciteitscentrale minder uitstoot dan een auto met verbrandingsmotor. Een elektrische auto stoot wel fijnstof uit. Deze wordt veroorzaakt door slijtage van banden en remmen.

Waarom elektrisch rijden in 2015: nieuwste modellen

Elektrisch rijden heeft allang geen suf imago meer. Waren elektrische auto’s een aantal jaar terug nog wat saai en behouden, nu doen ze niet meer onder voor ‘gewone’ modellen. Sterker nog: de elektrische auto’s van tegenwoordig zijn stijlvol, modern, voorzien van alle luxe die je je kunt wensen én financieel ook nog eens heel erg aantrekkelijk. Ook in 2015 pakken autofabrikanten weer uit met een aantal nieuwe modellen. Zo kunnen we onder meer rekenen op de introductie van de onderstaande modellen.

Tesla Model X

In 2015 neemt Tesla eindelijk Model X in productie. De fabriek wordt op dit moment aangepast voor de productie van dit langverwachte model en waarschijnlijk zullen de eerste productiemodellen in de zomer worden afgeleverd. Model X is een stijlvolle, ruime gezinsauto die wel wat weg heeft van een SUV. De wagen accelereert in 5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en wordt standaard aangeboden met vierwielaandrijving. Het meest opvallende stijlkenmerk van Model X is te vinden in de Falcon Wings die fungeren als deuren. Deze deuren openen omhoog, waardoor Model X ook in de meest nauwe straatjes te parkeren is. Model X zal worden aangeboden met een 60 of 85 kWh-batterij en zal waarschijnlijk rond de €45.000 gaan kosten.

Volkswagen Passat GTE

In de zomer van 2015 brengt Volkswagen de Passat GTE uit. Ook presenteert het merk dan de Passat Variant GTE. Deze nieuwe Volkswagen verbruikt slechts 2 liter brandstof per 100 kilometer en heeft een CO2-uitstoot van 45 gram per kilometer. Hiermee voldoet de wagen aan de eisen voor 7% bijtelling. De Passat GTE kan volledig elektrisch rijden met een topsnelheid van 130 kilometer per uur. Als de 1.4 TSI benzinemotor en elektromotor samenwerken kunnen snelheden tot 220 kilometer per uur behaald worden. Prijzen voor deze nieuwe Volkswagen zijn nog niet bekend.

Ford C-Max Energi

Ford begint 2015 goed met de introductie van de nieuwe Ford C-Max Energi. Deze auto ziet er net wat stijlvoller uit dan zijn voorgangers, is lekker stil en biedt ook veel binnenruimte. De Plug-in hybride van Ford heeft zo’n lage CO2-uitstoot, dat de auto voor 2015 helemaal vrijgesteld is van wegenbelasting. Bijkomend voor deel is dat deze auto met een panoramadak, automatisch inparkeren, 8″ navigatie met touchscreen en verschillende andere extra’s een behoorlijk luxe wagen is.

Bronnen: elektrischeautoadviezenMilieucentraal, Infonu

Waarom elektrisch rijden: hoe zit het met verzekering en pechhulp?

Wil je nog meer lezen over waarom elektrisch rijden een goed idee is? Lees dan het hele Dossier Elektrisch Rijden.

6 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *