biologisch vlees

Zelf eerlijk en biologisch vlees vinden in je eigen regio

In Nederland zijn er steeds meer initiatieven voor eerlijk en biologisch vlees. Bij deze bedrijven worden dieren goed behandeld en staan mens en milieu voorop. Dat is hard nodig, want door de industrialisatie van de veeteelt weet je als consument niet meer waar je lapje vlees vandaan komt, hoe het dier geleefd heeft en wat er na de slacht allemaal gebeurd is.

Maar gelukkig zijn er ook een heleboel eerlijke initiatieven, en deze hebben wij voor jou – per regio – op een rij gezet. De initiatieven zijn niet per definitie biologisch, maar de herkomst van het vlees is wel altijd traceerbaar. Het criterium voor plaatsing die we aanhouden is dan ook; zolang duidelijk en direct kan worden nagegaan van welk erf vlees afkomstig is, komt het in aanmerking voor de lijst.

Dat geeft jou de mogelijkheid het heft in eigen hand te nemen. Je kunt zelf controleren of de filosofie van een bedrijf je aanstaat doordat de herkomst traceerbaar is. Je kunt zelf op bezoek gaan en zien hoe de dieren behandeld worden, wie de mensen achter het bedrijf zijn en wat hun principes zijn. En het leuke is: bij veel bedrijven kun je zelf biologisch vlees online bestellen! Daarnaast leveren veel initiatieven ook vlees per post. Je kunt er dus ook voor kiezen om een bedrijf buiten je regio te selecteren.

Deze lijst is ontstaan met behulp van onze Facebookcommunity. Heb je suggesties of aanvullingen? Mail ons op redactie@hetkanWel.nl en wij zetten je initiatief in deze lijst!

Nederland, algemeen

Vleeschenco.nl: Vlees van runderen en heideschapen uit de Nederlandse natuurparken. 100% zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, additieven (E-nummers), gluten of gistextract.

Vleesmeteenverhaal.nl: Verkoop van Limousin Regionaal (rundvlees), Livar Kloostervarken en Poulet d’Yvonne (kip). Eerlijk en puur natuur. Alle pakketten bevatten scharrel- of biologisch vlees. Maak een keuze en het pakket wordt thuisbezorgd.

Okvlees.nl: Vlees afkomstig van een aantal eerlijke boerderijen uit verschillende delen van Nederland. Je kunt kiezen tussen biovlees en scharrelvlees, van kippen, varkens, runderen en geiten. Vlees wordt ingevroren per post bezorgd.

Wildernisvlees.nl: Dit vlees is afkomstig van wilde grazers (met name runderen) uit begraasde natuurgebieden. De dieren lopen in gemengde kuddes van mannetjes, vrouwen en jonge dieren. Omdat er soms teveel grazers zijn voor een natuurgebied, worden incidenteel dieren geslacht. Op verschillende locaties in het midden van het land zijn afhaalpunten voor vleespakketten.

Jerseyvlees.nl: Vlees van Jersey-koeien, een speciaal ras dat op enkele boerderijen gehouden wordt. Het biologisch vlees van deze site is afkomstig van drie boerderijen uit Brabant, de Achterhoek en de Veluwe.

Firma Bijten: Speciale patés van Rotterdamse ondernemers die eerlijk vlees uit de regio gebruiken voor hun producten.

wildrundvlees.nl: Vleespakketten van wilde grazers uit verschillende natuurgebieden.

Koopeenkoe: Samen met anderen koop je een koe. Je krijgt dan een vleespakket van de hele koe, met verschillende soorten rundervlees. Koopeenkoe verkoopt nu ook de “koepon”, een cadeaubon voor een eerlijk vleespakket.

Koopeenvarken: Een spin-off van koopeenkoe, maar dan met, je raadt het al, varkens… Hier kun je dus terecht voor biologisch varkensvlees.

Huis Ter Mee: Biologisch vlees dat in heel Nederland wordt bezorgd.

Puregraze.com: Een netwerk van veehouders in Nederland die volgens een eigen formule werken. “De dieren grazen bijna het hele jaar door in de buitenlucht in een speciaal samengesteld saladebuffet en krijgen veel beweging. Daarnaast maken we geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.” Volgens Pure Graze leggen hun producten veel minder voedselkilometers af dan producten uit de supermarkt.

Hemels Vlees: Hier kun je ambachtelijk rundvlees kopen van koeien die het hele jaar door kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Extra leuk, het vlees wordt persoonlijk afgeleverd door boer Zef.

De Groene Weg: Biologische slagerijketen met vestigingen door heel Nederland

Bijzonder En Eerlijk Vlees: Black Angus-rundvlees dat op extensieve wijze gehouden is. Zowel online te bestellen als op te halen in Utrecht.

Adopteer een koe: Zoals de naam al doet vermoeden, kun je een koe adopteren bij één van de deelnemende boeren.

Schotsehooglanders.nl: Grasgevoerd natuurvlees van Schotse Hooglanders uit Opende, op de grens van Groningen – Friesland. Duurzaam, omdat door het grasvoer aanvoer van graan en soja niet nodig is. Het vlees wordt in heel Nederland en België per post verzonden.

Aaibaar Vlees: Koeien die worden afgemest in Snelrewaard en die je via een crowdbutching principe online kunt bestellen.

Vleesboerderij Veluws Land: De boerderij verzend bevroren vlees door heel Nederland. Alles komt van het eigen erf.

Eytemaheert: Eytemaheert is een jong, kleinschalig en duurzaam boerenbedrijf in Sandebuur. Eytemaheert verkoop in haar webshop vlees van Groninger Blaarkop koeien. Deze weidegang koeien zijn oer en sterk, zoals de natuur ze bedoeld heeft.

Beter Bio: Bij deze webshop kun je 100% Hollands biologisch vlees kopen van de biologische bedrijven Huis ter Mee, De Koningshoeve, Natuurlijk Genoegen, Bob Bakker en Bon Vivant via slagerij De Commandeur.

Rechtstreex: Rechtstreex.nl brengt eten van boeren uit de buurt naar een pop-up winkel in jouw buurt. Per euro verkocht stuk vlees krijgt de boer automatisch 65 cent.

Onze Boer: Via Onze Boer koop je lokaal,  biologisch vlees rechtstreeks van de boer.

De Gouden Pompoen: Bij deze webwinkel kun je terecht voor een variëteit aan biologisch vlees.

Heerlijk Vlees: Biologisch rundvlees van een boer bij jou uit de buurt.

Natuurlijk Beheer: Eerlijk biologisch vlees van dieren die in vrijheid zijn opgegroeid in Nederlandse natuurgebieden.


Biologisch vlees Drenthe

Jan Steenbergen: Gezond vlees van eigen boerderij. Bijzondere rassen zoals Wagyu (rund) en Bershire (varken). Vlees bestellen kan ook online.

De Sterke Akkers: Biologische boerderijwinkel in Dalen.

Wortelentak.nl: Particulier uit Amen met natuurweide levert vlees van verschillende dieren.

Hooge Stoep: Biologisch vlees van Limousin runderen uit Nieuw Balinge.

De Woeste Grond: Biologische markt in Frederiksoord en Emmen en een boerderijwinkel in Smilde die vlees verkopen dat heeft geleefd in natuurgebieden in Groningen, Friesland en Drenthe. Ook via de website te koop!

EigenErf: Boerderijwinkel in Schipborg die haar eigen rundvlees aan huis verkoopt.

Landgoed Scholtenszathe: Vlees van Hereford-runderen die grazen in de omgeving van Klazienaveen.Biologisch vlees Friesland

Bioweb-fryslan.nl: Een netwerk van ecologische leveranciers waar je naast vlees en vis, ook allerlei andere biologische producten kunt kopen.

Biologischbeter.nl: Biologisch rundvlees uit Friesland.

Fries Veenweidevlees: Allerlei producten uit eigen assortiment in Rohel.

De Bio Boer: Een breed scala aan biologische producten in Tijnje.

De Swetteblom: Verkoopt eigen rundvlees in Beers.

Graasboerderij: In de boerderijwinkel worden producten gekocht die rechtstreeks van de boerderij in Sondel komen. Er zijn eieren, vlees en zuivel.  

Oer de Wiel: Kleinschalig familiebedrijf met een kudde Herefords. Ze verkopen hun vlees vanuit de boerderij en via De Streekboer in Leeuwarden.

Boerderij Spanjer: Bij deze boerderij op Terschelling koop je biologisch vlees van Aberdeen Angus runderen.


Biologisch vlees Flevoland

De Hofwinkel: Rundvlees van eigen blaarkopkoeien, kippenvlees van biologische pluimveehouder Sjoerd Kok uit Lelystad. Gevestigd in Dronten.

De Polderhoenderhof: Biologisch pluimveebedrijf in Lelystad.Biologisch vlees Gelderland

Wellbeef: Topkwaliteit rundvlees van Hereford-koeien die vrij zwerven in natuurgebieden.

Hofweb.nl: Levert biologisch vlees van runderen van de Veluwe.

Rivier en Land: Twintig biologische bedrijven uit de regio Arnhem – Nijmegen verkopen gezamenlijk biologische producten, waaronder vleespakketten.

Veldvarkens.nl: Varkens uit Zelhem die zelf kunnen wroeten leveren het vlees voor veldvarkens.

Groenhouten: Vlees van een eigen biologische boerderij uit Leuth, net ten oosten van Nijmegen, tegen de Duitse grens.

Biohof: Biologische kippenboerderij in Terschuur.

Groot Windenberg: Biologische geitenboerderij in Vorden.

Veld en Beek: Zuivel, vlees en groente direct van de boerderij op het bord. Gevestigd in Doorwerth (Arnhem).

Eko boerderij ’t Helder: Biologische vleesproducten uit Winterswijk.

Natuurslagerij Keijzer & van Santen: Ambachtelijk vlees zonder toevoegingen. Gevestigd in Wageningen.

Boerderij ’t Paradijs: Veelzijdig agrarisch bedrijf in Barneveld met biologisch vlees van eigen slacht.

Leurse Angus Boerderij: Boerderij in Leur die Aberdeen Angus-runderen houdt en het vlees aan de boerderij verkoopt.

Hoeve Hulshof: Melkveehouderij in Almen die eigen vlees verkoopt van dubbel-doel koeien: koeien die gebruikt worden voor zowel melk- als vleesproductie, zonder oormerken.

Eco Fields: Biologische kalveren in Wederom.

Boerderij Westerkloeke: Biologische vleeskippen en overige producten te koop in de boerderijwinkel.


Biologisch vlees Groningen

Bio-boerderij Landleven: Bekend van de eerste grote ronde koeienstal op het Europese vasteland. Verkoopt vleespakketten. Koeien leven in de frisse lucht, hebben daglicht en krijgen gezond biologisch voer.

Stal Rozenburg: Verkoopt vleespakketten van Belted Galloway-runderen die in de Onlanden lopen, een natuurgebied dat loopt van Eelde-Paterswolde, langs Groningen tot Leek.

Arkema: Biologische vlees- en kaasproducten in Noordbroek.

Waddenvarkens: Varkensvlees en bofkippen die rond hebben mogen scharrelen in Uithuizermeeden.

Onstaheerd: Boerderij in Sauwerd die vlees verkoopt uit het Rietdiepgebied.

Biologisch bedrijf Kleikracht: Een kaasboerderij die daarnaast ook biologisch vlees van eigen koeien verkoopt. Gevestigd in Winsum.


Biologisch vlees Limburg

Boerderijwinkel Fromberg: Verkoopt alle mogelijke producten die zelf geteeld worden. Dit betreft onder andere scharrelrundvlees, scharrelvarkensvlees, scharreleieren, kersen, pruimen, hooi en stro in Fromberg.

Natuurslagerij Frank Groven: Natuurlijk varkens- en rundvlees in Kerkrade.

Vleeshandel Kusters: Slacht uitsluitend vee afkomstig uit eigen stal of van vee uit de buurt van Margraten.

Heijerhof: Verkoopt varkens- en rundvlees van het bedrijf in Baexum en doet daarnaast aan catering en voedseleducatie.

Natuurlijk Begrazen Maastricht: Vlees van eigen dieren en van andere groene ondernemers uit de streek. Gevestigd in Maastricht.

Boeren delicatessewinkel: In deze winkel van boer Coen Reinders kun je terecht voor lokaal scharrelvlees van koeien en Bonte Bentheimer varkens.

Partizanenvlees: Hier kun je terecht voor vlees van varkens die lekker buiten hebben gelopen en regionaal voer hebben gegeten.


Biologisch vlees Noord-Brabant

Bioboerderij ’t Schop: Vlees en andere producten van de lokale bioboerderij.

Groene Boerderij: Net over de grens bij Roosendaal, in het Belgische Wuustwezel, is de Groene Boerderij gevestigd. Levert biologische producten.

De Buitenman: Biologische hoeve met eigen boerderij, winkel en herberg. Tegen de Belgische grens in Lage Mierde.

De Genneper Hoeve: Productie en verkoop van koeienkaas, rund-, kippen- en varkensvlees en eieren in Eindhoven.

De Vaartse Hoeve: Boerderijvlees in Dongen.

Hoeve de Mertel: Schapenvlees van het eigen bedrijf in Biezenmortel.

De Blije Big: Biologisch varkens- en stierenvlees dat zowel in de eigen boerderijwinkel als op de markt in Eindhoven wordt verkocht.

De Dobbelhoeve: Verkoopt vlees van eigen koe op de boerderijwinkel in Udenhout.

De Annahoeve – De Moer: De Annahoeve – De Moer biedt vlees van eigen bedrijf. Daarnaast verkopen ze zuivel, kaas en streekproducten o.a. uit het gebied rondom het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, afkomstig van Duinboeren.

Slagerij Van Ginhoven: Biologische slagerij in Tilburg die graag vertelt waar uw vlees precies vandaan komt.

BioBuitengewoon: Biologisch varkensvlees te koop via een vlees-automaat bij de boerderij in Herpt maar ook via de webshop.

Op het erf: Op hun prachtige boederderij verkopen Rob en Nanda biologisch kippenvlees van de Kemper landhoen.


Biologisch vlees Noord-Holland

Natuurvlees.nl: Een twintigtal boeren uit Noord-Holland leveren vlees met een eigen keurmerk, waarbij scherp gelet wordt op diervriendelijkheid. “De dieren komen van kleinschalige boerderijen, geleid door boeren die we persoonlijk kennen,” aldus de site.

Poldervlees.nl: Vleespakketten van dieren uit Noord-Hollandse natuurgebieden.

Van Leeuwen Vleesch: Slager met eigen worstenmakerij en natuurlijk gerijpt en biologisch vlees.

Natuurslagerij Koeman: Biologisch- en scharrelvlees met eigen slagerij uit Purmerend.

Farmshop De Oorsprong: Levert natuurlijk rundvlees van koeien die grazen op weilanden die zonder kunstmest worden bemest. Ook krijgen de dieren geen antibiotica, maar alleen natuurlijke medicijnen.

Landmarkt: Markt in Amsterdam-Noord met producten direct van het land.

De Marsen: Biologische zorgboerderij in het recreatie- en natuurgebied “Het Twiske” in Landsmeer, noordelijk van Amsterdam.

De Groene Griffioen: Biologische boerderij in Weesp die ook veel aan educatie doet. Verkoopt ook op kleine schaal kaas, zuivel en eieren.

De Hoftuin: Een sociale onderneming in de tuin van de Protestantse Diaconie van Amsterdam. Levert eerlijk en biologisch vlees van boerderij Lindenhoff in Baambrugge. Is tevens een theeschenkerij.

Hartstocht: Verkoop van verse melk en vlees van Blaarkopkoeien in Abcoude.

Biologisch- dynamische boerderij Sonnevanck: Verkoopt verse eieren, rund- en lamsvlees van eigen bedrijf in Middenbeemster.

De Geitenboerderij Ridammerhoeve: Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos die naast geitenvlees ook geitenmelk, -kaas en -ijs verkoopt.

De Vrije Koe: Rundvlees van oud-Hollandse runderrassen zoals de Blaarkop, Lakenvelder en Brandrood. Gevestigd in Haarlem, te bestellen in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. 

Boerderij Koningshoeve: Biologische limousine rundvleespakketten van vee dat heeft gegraasd in het natuurgebied Spaarnwoude.

Hoeve Ravenstein: Verkoopt eigen rundvlees van het ras Belgisch Blauwwit op de hoeve in Baarn. Lees het bijzondere verhaal van hun ras op de website van Hoeve Ravenstein.

Boerderij Watervliet: Heeft biologisch rundvlees van dieren die vrij hebben kunnen rondlopen in 40 hectare natuurgebied. Gevestigd in Wormer.

Slagerij Stan Alkemade: Een groep slagers die een samenwerkingsverband heeft met biologische boeren die graag de afzet van biologisch vlees naar de bewuste consument zien gaan.

Pure Milk: Op hun biologische melkveehouderij hebben Jeroen en Jacqueline 140 koeien lopen. Via de website kun je vlees per 500g bestellen om vervolgens op de boerderij af te halen.Biologisch vlees Overijssel

Buitengewone varkens: Rondom het Twentse dorpje Ambt Delden scharrelen kuddes varkens buiten in het bos, op weiden en in boomgaarden.

Klein Swormink: Boerderijwinkel in Lettele, verkoopt biologisch vlees van eigen kudde.

Biologische slagerij Haverkort: Deze slager haalt zijn biologische vlees uit de vechtdal (omgeving Ommen).

Het Exoo: Biologische boerderij in Enter levert rund- en varkensvlees van eigen dieren. Bijzonder: je kunt op de boerderij in een hooiberg slapen.

Slagerij De Feijter: Slagerij in Hengelo verkoopt vlees van zijn eigen gefokte weidevarkens, die geheel antibioticavrij het hele jaar naar buiten kunnen. Verder zijn bijna alle bewerkte producten gluten-en lactosevrij.

Ecoloar: Rund- en varkensvlees dat van het eigen bedrijf in Wijthmen afkomstig is.

Ecologische Vleesboerderij De Laan van Wisch: Runderen, varkens, kippen en schapen van het eigen bedrijf in Hengelo.

Boer on tour: Vlees van eigen bedrijf in Giethoorn.

Biologische schapenhouderij Lombok: Eerlijk vlees dat je online en op de Noordermarkt in Amsterdam kunt kopen.


Biologisch vlees Utrecht

Uw Slager: Limousin Regionaal (rundvlees), Livar varkensvlees en Poulet d’Yvonne. Lekker en puur vlees en een groot assortiment biologische Marienwaerdt kaas.

Eemlandhoeve: Eerlijk rundvlees in Bunschoten.

Hoeve Ravenstein: Natuurvlees van Hoeve Ravenstein uit Baarn.

Natuurlijke Kip: Kippenvlees dat op  kleinschalige, diervriendelijke en zoveel mogelijk biologische wijze is geproduceerd.

Veld en Beek: Je kunt lid worden van de coöperatieve vereniging Veld en Beek, uit de omgeving Wageningen. Je kunt dan op een aantal plekken zelf vlees halen uit gekoelde wagens.

Slagerij De Molen: Deze slager zit in Utrecht en haalt zijn vlees van vier aparte boeren. De vleeswaren komen uit een eigen worstenmakerij in Wageningen. Rund en kip komen uit Lelystad, varkens uit de Achterhoek en lam van Texel. Zij leveren ook vleespakketten aan huis.

Slagerij Dorresteyn: Ambachtelijk ouderwets scharrelvlees in Maarssen.

Van Os biologisch limousinvlees: Vleesveebedrijf met Limousinkoeien in Doorn.


Biologisch vlees Zeeland

De Kok Herefords: Verkoopt Hereford (koe), lopen in de zomer en in de winter in een natuurgebied.

Vleesboerderij Boot: Verkoopt rund-, varkens- en kippenvlees in Kerwerve.

Biologische Angusfokkerij Poelzicht: Biologische en eerste Angusfokkerij van Nederland. Gevestigd in ‘s-Heer Abtskerke.

Boerderijwinkel in ’t Anker: Adopteer een koe of koop een scharrelkip of -varken. Gevestigd in Schore.Biologisch vlees Zuid-Holland

De Leidsche Vleeschouwerij: Een biologische marktslager die te vinden is op de markten in Leiderdorp, Leiden, Haarlem, Noordwijk, en Rotterdam. Je kunt het vlees ook bestellen in hun eigen webshop.

Hoeve Kazan: “Een modern bedrijf op een traditionele hoeve”, aldus de site. Biologisch vlees van Limousin-koeien en zwartblesschapen, op de grens van Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Opmerkelijk: bij Hoeve Kazan kun je investeren in zonnepanelen voor het bedrijf. In ruil daarvoor krijg je waardebonnen voor vlees.

Hoeve Biesland: Biologische en biologisch-dynamische streekproducten uit de buurt van Delft.

Elsbroekerwei: Levert vlees van blaarkoppen van eigen boerderij. In Hillegom.

NatuurFreak: Schapen en koeien die onder andere grazen in natuurgebied “het Oude Land van Strijen” in Goudswaard.

De Groene Geer: Vlees van het eigen bedrijf in Nieuwland.

’t Geertje: Biologisch geitenvlees en Pure Graze-rundvlees van de boerderij in Zoeterwoude.

Slagerij Vrijenhoek: Verkoopt rundvlees: Limousin, Hereford, Simmentaler en Black Angus; varken: Berkshire, Duroc en Iberico; lam: Texelaar; kalfs: Limousin; paard: diverse Hollandse paarden. Belangstellenden zijn welkom op de zaak om te kijken, proeven en vragen te stellen.

Keurslager Ruud de Ruijter: De eerste biologische keurslager staat in Den Haag.

Deze pagina is onderdeel van ons Dossier Gezond Eten.