Blue Zones: gezond oud worden

Gezond oud worden. Foto: Candida Performa, Flickr
Gezond oud worden. Foto: Candida Performa, Flickr

Iedereen wil ouder worden met gratie, en maar zo weinigen lukt dat. Al komen er elk jaar meer fitte tachtigers en negentigers en zelfs honderdjarigen bij. Onderzoek in de Blue Zones liet zien dat naast hechte sociale banden en beweeglijk leven, voeding daarbij een zeer grote rol speelt. Blue Zones zijn gebieden op aarde waar mensen uitzonderlijk oud worden. Volgens onderzoeker Dan Buettner, auteur van diverse Blue Zones boeken, is maar zo’n kwart van je leeftijd genetisch bepaald. De overige driekwart bepaal je zelf…met je voeding en leefwijze. Een tip van de sluier: eet vooral plantaardig en vers voedsel.

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Gezond eten”. Meer weten? Hier lees je nog meer over gezond eten

Eten in de Blue Zones: knollen, kolen, noten, vis en peulen

Die vier zijn de dingen die op het bord liggen hierboven. Het is een typische lunch op de eilanden van Okinawa (Japan), waar zoveel kerngezonde bejaarden wonen. Over vis en kool verderop meer. Maar knollen, peulen, noten en zaden ontbreken nergens in de Blue Zones. Zij bevatten de geconcentreerde levenskracht van planten die nog moeten groeien. Eigenlijk eet je de ongeboren vruchten met alle goeds dat de moederplant haar nakomelingen meegeeft.

[adrotate banner=”11″]Moeder Natuur geeft ook dingen mee om te voorkomen dat het nageslacht niet direct verloren gaat: tannines, saponinen en fytinezuur kunnen dieren slecht verteren en maakt hen afkerig van al te veel geknaag. Knollen kun je in reepjes gesneden roerbakken of gewoon gaar koken, peulvruchten moeten vooraf goed geweekt worden en het water afgegoten en daarna door en door gaar gekookt. Idealiter worden noten en zaden eerst geweekt en dan geroosterd, maar met alleen roosteren kom je ook een eind.

Waar je ook het menu bekijkt van mensen wereldwijd die een haast raadselachtig hoge leeftijd bereikten, altijd neemt tenminste één van deze vier een belangrijke plaats in op het bord. Vergeet daarnaast ook groene groenten, knoflook en koolsoorten niet.

Meer lezen
Het geheim van een hoge ouderdom: hyaluronzuur en heel veel wortelen
Pompoenpitolie
Gefermenteerde soja
Knoflook
Peulvruchten
Okra
Vette zalm
Week in, spoel af, gooi weg: fytinezuur

5 etenswaren waar je de 100 mee kunt halen
[imagebrowser id=”63″]

Minder stress en andere manieren om oud te worden

Bron: suatu ketika, Flickr
Bron: suatu ketika, Flickr

Eten en drinken is waarschijnlijk de belangrijkste biologische drijfveer, ver voor veiligheid,  geslachtsdrift, macht en andere sociale verlangens. Voedsel speelt dan ook een zeer belangrijke rol bij het bereiken van een hoge leeftijd. Maar eten kan bij een uitzonderlijk sociaal ingestelde soort als de mens nooit het hele verhaal zijn. En dat is het ook niet.

Onderzoek in de Blue Zones laat bijvoorbeeld zien dat de mensen er bijna nooit haast hebben, niet overdreven territoriaal zijn maar eerder easy-going: iedereen die een beetje aardig is, kan deel worden van de familie en de vriendenkring. Die gezonde oudjes delen graag, lachen veel en zijn volop in beweging, vaak op hun groentetuin of op dagelijkse wandelingetjes berg op en berg af.

Veel Blue Zones liggen in gebieden met een mediterraan klimaat, maar wel gelegen in bergen of op hoge heuveltoppen zodat het ’s nachts afkoelt. Een zekere spiritualiteit die rust schenkt over onontkoombare dingen, het vermogen te genieten van kleinigheden en een groot optimisme zijn evenzoveel factoren.

Lees meer
Levenslessen die je leert als je ouder wordt en die we hier alvast verklappen
Tips voor een lang leven van ’s werelds oudste familie
Acht manieren om gezond oud te worden
Het geheim voor een lang leven is te vinden op het Griekse eilandje Ikaria 
25 adviezen op weg naar honderd jaar

Deze pagina is onderdeel van ons dossier “Gezond eten”. Meer weten? Hier lees je nog meer over gezond eten

4 comments

  1. Helaas kan ik niet zeggen dat mensen in Nederland geen haast hebben — misschien is dat een reden waarom we oud sneller worden. Maar heel veel wortelen is iets wat we kunnen organiseren! Ik heb een oude tante en ik heb geen tijd om voor haar te zorgen daarom ben ik nu op zoek naar een goede zorginstelling en hopelijk weten ze wel wat beter om te eten voor de oude mensen is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *