Zonnepanelen kopen: tips voor vergelijken en aanschaf

Deze pagina is onderdeel van het dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

Er zijn tientallen leveranciers van zonnepanelen die weer tientallen merken verkopen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Wij zetten op een rijtje waar je op moet letten. Zonnepanelen kopen wordt zo makkelijker dan je denkt.

[adrotate group=”4″]

Terugverdientijd zonnepanelen

Maximaal rendement haal je uit zonnepanelen met een relatief korte terugverdientijd. Des te sneller je je investering terug hebt verdiend, des te sneller je winst kunt gaan maken. Zoek naar panelen met een terugverdientijd die kort is ten opzichte van de geschatte levensduur. Dit hangt af van de prijs van de panelen en de hoeveelheid stroom die ze leveren. Hoe hoger het vermogen is (gemeten in Wattpiek), hoe meer elektriciteit je opwekt.

Gebruik dit rekenvoorbeeld om zelf uit te rekenen hoe snel je zonnepanelen hebt terugverdiend.

Let op kosten voor installatie van zonnepanelen

Als je hele handig bent kun je zonnepanelen zelf installeren. De meeste mensen zullen echter aangewezen zijn op een bedrijf. De prijzen voor zonnepanelen zelf zijn de laatste jaren steeds lager geworden. Daarom worden de kosten van installatie een steeds groter deel van de totale prijs van een zonnesysteem. Vergelijk daarom tarieven, vraag offertes aan voor pakketprijzen en let ook op ‘verborgen’ kosten, zoals voorrijdkosten, extra materiaalkosten en kosten voor afwijkende situaties.

Hier vind je praktische tips als je zelf zonnepanelen wilt installeren

Omvormer

[adrotate banner=”19″]

Een omvormer heeft veel invloed op het rendement dat zonnepanelen bieden. Controleer daarom altijd of de omvormer die geleverd wordt voldoende is voor de gekozen installatie. Dit kun je eenvoudig doen door de capaciteit van de omvormer te vergelijken met de capaciteit van de paneleninstallatie. Kijk ook naar de levensduur van de omvormer. Het is gebruikelijk dat de omvormer één keer vervangen moet worden gedurende de (verwachte) levensduur van de zonnepanelen. Als je een omvormer hebt die 7 jaar mee gaat, terwijl je panelen 20 jaar mee gaan, betekent dat dat je de omvormer 2 keer moet vervangen en daar dus 2 keer kosten voor kwijt bent.

Lees hier meer over omvormers

Garanties: vermogensgarantie en productgarantie

Zonnepanelen gaan met de loop der jaren langzamerhand minder stroom leveren. Als je panelen aanschaft, is het daarom belangrijk om te kijken naar de vermogensgarantie die de fabrikant levert. Dat geeft namelijk aan welk rendement je per jaar kunt verwachten. In de regel krijg je de garantie dat na 10 jaar het paneel nog 90% van het vermogen over heeft, en daarna nog 15 jaar lang in ieder geval 80% levert.

Garantievoorwaarden verschillen echter per leverancier. Lees de kleine lettertjes dus goed. Sommige zonnepanelenfabrikanten werken met een speciaal garantiefonds. Dan weet je dat ook als de fabrikant failliet gaat, je garantie toch verzekerd is.

Koop niet teveel zonnepanelen

Koop in de regel niet meer zonnepanelen dan je aan stroom verbruikt. Zonne-energie is vooral voordelig vanwege het ontbreken van energiebelasting. Het verkopen van stroom die je niet verbruikt, levert niet zoveel op.

Hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig? Bereken het eenvoudig hier.

Meer tips

De Vereniging Zonnestroom Producenten is een samenwerkingsverband van particulieren die zonnepanelen hebben geïnstalleerd. De vereniging biedt nuttige en onafhankelijke informatie.

Let ook op keurmerken. Een bekend Duits kwaliteits keurmerk is TÜV

Ga je het liefst voor zo goedkoop mogelijke zonnepanelen? Dan hebben wij 10 tips voor het vinden van goedkope, goede zonnepanelen.

Deze pagina is onderdeel van het dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *