Zonnepanelen op school, voor een VvE of een ander collectief

Deze pagina is onderdeel van ons Dossier Zonne-energie. Lees hier alles over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, waar je op moet letten als je zonnepanelen koopt, en hoe je subsidie kunt krijgen

Zonnepanelen in een zonnepark in Oekraïne. Foto: Activ Solar
Zonnepanelen in een zonnepark in Oekraïne. Foto: Activ Solar
Minister Kamp van Economische Zaken tekende in september 2013 het Energieakkoord. Hierin is geregeld dat er een belastingkorting komt voor collectieve zonne-energieprojecten. De korting bedraagt 7,5 ct per kwh. Mensen krijgen de korting als ze zonnestroom betrekken van zonnepanelen uit het eigen postcodegebied, of de omringende postcodegebieden. Dit wordt de postcoderoos genoemd.

Deze belastingkorting is gunstig voor mensen zonder eigen dak: zij kunnen nu eindelijk ook profiteren van goedkope zonnestroom. Op dit moment is overigens zonnepanelen op eigen dak nog voordeliger: dan betaal je helemaal geen energiebelasting. Mogelijk dat in de toekomst dit recht getrokken gaat worden.

Hier een aantal manieren waarop collectief zonne-energie opwekken interessant kan zijn.

Zonnepanelen op school
Schooldaken zijn vaak bij uitstek geschikt voor zonnepanelen. Veel scholen hebben platte daken. Bovendien is er een groot dakoppervlakte. Er kunnen dus veel zonnepanelen tegelijkertijd gelegd worden. Dit scheelt in de installatiekosten. Vanwege de belastingkorting kunnen ook buurtbewoners en ouders van schoolgaande kinderen voordeling mee-investeren.

Meer over zonnepanelen op school lees je hier

[adrotate banner=”11″]Zonnepanelen voor verenigingen
Je kan overwegen om zonnepanelen op je verenigingsgebouw of clubhuis te installeren. Ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kan het interessant zijn om op het gezamenlijke dak zonnepanelen te installeren.

Vanwege de schaal van het project, heb je vaak meer mogelijkheden om adviseurs in te schakelen die het hele proces kunnen begeleiden. Ook zijn er soms speciale subsidieregelingen voor grote projecten. Informeer bij de gemeente en / of de provincie.

Investeren in zonnepanelen kan een goede keuze zijn voor een vereniging die geld in kas heeft: voor de toekomst zorg je dan voor een substantiële vermindering van energiekosten. Bovendien geldt net als bij scholen: door de korting op de energiebelasting kunnen ook particulieren mede investeren in de zonnepanelen.

Let wel op: voor verenigingen kunnen andere vormen van energiebesparing veel interessanter zijn. Als je bijvoorbeeld vooral veel kosten kwijt bent aan verwarming, kan een zonneboiler een beter idee zijn.

Zonnepanelen als je in een huurhuis woont
Sommige woningcorporaties betrekken hun huurders bij energiebesparing. Zo werkt een woningcorporatie in Arnhem met een “woonbundel”. Als huurder betaal je dan een inclusieve huur, dus voor wonen en de kosten voor elektriciteit en gas. Met het geld dat de woningcorporaties extra krijgen voor gas en elektriciteit kunnen zij energiebesparende maatregelen nemen, zoals het installeren van zonnepanelen. De kosten voor stroom en gas nemen daarom af. De prijs van de woonbundel ligt daardoor lager dan een exclusieve huur + energiekosten.

Lees hier meer over de woonbundel

[adrotate group=”4″]

Sluit je aan bij een coöperatie
Coöperaties rond zonne-energie leden een wat noodlijdend bestaan, omdat door wetgeving collectieve opwekking van zonne-energie niet rendabel was. De kans is groot dat met de huidige maatregelen in het Energieakkoord energiecoöperaties weer meer interesse krijgen in zonnepanelen.

Hoe werkt een coöperatie? Meestal betaal je met een lening of een contributie. Hiervan worden zonnepanelen geïnstalleerd. Vervolgens zie je een deel van de opbrengst terug op je energierekening. Meestal werken coöperaties samen met een energieleverancier zoals Greenchoice.

Ga voor wind
Staar je niet blind op zonne-energie. Wind is ook een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld eigenaar van je eigen stukje windmolen worden, of lid worden van een windvereniging.

Lees hier ons Dossier Geld Verdienen met Windenergie

Vang zonne-energie met je kleding

En dan nog een leuke uitsmijter. Veel geld zul je er niet mee verdienen, maar als je het klein en fijn wilt houden: er komen steeds meer toepassingen voor zonne-energie in kleding. Zonnepanelen zijn lang niet altijd meer groot en zwaar. Er zijn ook lichte en flexibele varianten, die bijvoorbeeld in je kleding verwerkt kunnen worden.

Deze pagina is onderdeel van ons Dossier Zonne-energie. Lees hier alles over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, waar je op moet letten als je zonnepanelen koopt, en hoe je subsidie kunt krijgen

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *