Hoe werkt salderen en de terugleververgoeding bij zonnepanelen?

Deze pagina is onderdeel van het dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

De informatie op deze pagina is bijgewerkt door Pim Vermeulen, van energievergelijker.com, voor onafhankelijke informatie over het vergelijken van energie.

salderen zonnepanelen
Martin Abegglen, Flickr.com, CC BY-SA 2.0

Als je zonnepanelen op je dak wilt hebben, is het verstandig om goed na te denken over welke energieleverancier je kiest. De energie die je zelf opwekt, wordt verrekend met je energieverbruik. Meestal is de hoeveelheid stroom die je opwekt niet exact gelijk aan je eigen verbruik. Je hebt dan te maken met een netto-tekort of een netto-overschot. Niet elke leverancier betaalt hetzelfde voor de stroom die je opwekt. Dus welke leverancier is de beste?

Salderen

[adrotate banner=”19″]De hoeveelheid zonne-energie die jouw zonnepanelen opwekken is niet op elk moment hetzelfde. In tijden met veel zon wek je een stuk meer energie op dan in tijden met weinig zon. Hierdoor heb je soms een overschot aan zelf opgewekte energie en soms juist een tekort.

Een (tijdelijk) overschot kun je terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Op momenten dat je juist niet genoeg energie opwekt voor je eigen verbruik, kun je de energie die je tekort komt van het net afnemen.

Energieleveranciers zijn verplicht om de hoeveelheid energie die je zelf opwekt te verrekenen met je eigen energieverbruik. Dit wordt salderen genoemd. Het is inmiddels via wetgeving vastgelegd dat energieleveranciers onbeperkt moeten salderen. Het salderen gebeurt op basis van een periode van een jaar.

Tip: Ben jij op zoek naar een duurzame en goedkope energie leverancier? Qurrent heeft groene energie voor iedereen. Vandaag met € 55 welkomstkorting. Alle stroom die Qurrent levert komt van Nederlandse windmolens en daarnaast is aardgas 100% CO2 gecompenseerd. (Advertentie)

Terugleververgoedingen

Als je jaarlijks niet meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, maakt het financieel gezien niet uit bij welke leverancier je zit. De leveranciers zijn tegenwoordig immers verplicht om onbeperkt te salderen.

Indien je op jaarbasis wél meer energie opwekt dan je verbruikt, zijn er financieel gezien wel verschillen per energieleverancier. Volgens de huidige wetgeving zijn energieleveranciers verplicht om voor een eventueel overschot aan opgewekte groene energie een redelijke vergoeding te betalen. Deze vergoeding is niet bij iedere leverancier hetzelfde. Hier vind je een actueel overzicht van de terugleververgoedingen per energieleverancier.

Om het concept van salderen en terugleververgoedingen nog wat duidelijker te maken, geven we een tweetal voorbeelden.

Voorbeeld 1: je wekt minder stroom op dan je verbruikt
* Je wekt in een jaar 1500 kWh zonnestroom op.
* Je eigen verbruik in dat jaar is 3500 kWh.

De hoeveelheid stroom die je zelf hebt opgewekt wordt, afgetrokken van je eigen verbruik (gesaldeerd). Dit jaar hoef je dus slechts te betalen voor (3500 – 1500) 2000 kWh bij je energieleverancier.

Voorbeeld 2: je wekt meer stroom op dan je verbruikt
* Je wekt in een jaar 6000 kWh zonnestroom op.
* Je eigen verbruik in dat jaar is 3500 kWh.

Je eigen verbruik wordt van de hoeveelheid stroom die je zelf hebt opgewekt afgetrokken. Je hebt in dit geval een overschot van (6000 – 3500) 2500 kWh. Je hoeft nu dus niet te betalen voor je energieverbruik, maar je energieleverancier moet aan jou een redelijke vergoeding betalen voor de hoeveelheid stroom die je bovenop je eigen verbruik hebt geproduceerd.

Wat moet je doen voordat je kunt salderen?

Om de energie die je opwekt te verrekenen met de energie die je verbruikt, dien je met een aantal zaken rekening te houden.

1.    Je dient aan de netbeheerder te melden dat je energie opwekt. Dit kun je doen via het gezamenlijk initiatief van netbeheerders: www.energieleveren.nl.

2.    De energie moet worden geregistreerd met een elektriciteitsmeter met terugleverregistratie. Op deze manier is het voor het elektriciteitsbedrijf duidelijk wat je precies hebt geproduceerd, zodat het afgetrokken kan worden van je verbruik. Indien je (nog) niet over een geschikte meter beschikt, kun je het beste even contact opnemen met de netbeheerder.

3.    Houd rekening met de maximale uitsluitwaarde van de installatie. Voor particulieren die energie willen terugleveren, geldt een maximale aansluitwaarde van 3 x 80 ampere.

Energieleverancier kiezen

Als je verwacht dat je meer zonnestroom gaat opwekken dan je verbruikt, dan wordt het belangrijk om te letten op de energieleverancier waarmee je een contract hebt. De voorwaarden voor de teruglevering van stroom wisselen nogal per energieleverancier. Wij stelden een lijstje op van de beste energieleveranciers voor als je zelf zonnepanelen hebt.

De informatie op deze pagina is bijgewerkt door Pim Vermeulen, van energievergelijker.com, voor onafhankelijke informatie over het vergelijken van energie.

Deze pagina is onderdeel van het dossier Zonnepanelen. Hier kom je meer te weten over zonnepanelen.

Lees ook: Vereniging Eigen Huis op de bres voor salderen zonnepanelen

4 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *